Meny

.

Lofotens bästa?

Jag vill påstå att en av de finaste campingarna på Lofoten är campingen i Hov. Omgiven av underbar natur och hästar blev detta den perfekta platsen för oss att uppleva midnattssolen på.

 

Text och foto: Adele Afdal

 

Vi parkerar på första parket, ända nere vid stranden. Det är mitten av juni och det finns gott om platser, trots att det är en liten camping. Här är såväl tält, husvagnar, husbilar och campingbilar välkomna.

Vid ankomst betalar man i en automat. Ett i vårt tycke praktiskt sätt att betala eftersom öppettiderna då inte blir ett problem och man kan vara flexibel med när man kommer.

Om du vill ha el kan du inte stå ända nere vid stranden utan måste stå på andra sidan vägen. Vi tycker själva vi står på en riktig gräddhylla och njuter av att kunna öppna bakluckan och njuta av panoramautsikten över stranden. Bakluckan förblir öppen hela natten. Med en lätt vind och endast några få, lata, myggor som vi enkelt viftar bort kan vi ofiltrerat observera de olika faserna av midnattssolen från sängen. En helt magisk upplevelse.

På första parket, vid stranden. Vi valde utsikt framför att stå vid elstolpe.
Standarden är inte den högsta, men det vägs upp av läget

Midnattssol

En sak är det värt att tänka på när man åker till Lofoten på sommaren och vill uppleva midnattssolen är vilken sida av fjället man åker på. Om man åker på södra sidan av ögruppen är det inte möjligt att se själva solen på naten. Jag vill därför rekommendera att man förlägger rutten till nordsidan. Där bland annat Hov ligger perfekt plasserat.

Kvällsbadare, när det var färdigbadat värmde han sig med en joggingtur på stranden

Hoppla

Hov är känt för sina ridmöjligheter och har många hästar. Omgivningen är idyllisk, med betande djur och ridande gäster på stranden. Här kan du uppleva Lofoten från hästryggen. Vi hade en stark önskan om att göra detta, men tiden räckte inte till. Av detta lärde vi oss att reservera på förhand.

Oavsett om man svingar sig upp i sadeln eller inte kan man njuta av trevlig atmosfär och inte minst fina fotomotiv när konturerna av häst och ryttare bryter midnattssolens strålar på den kritvita stranden.

En gnutta lyx

Själva campingen håller låg standard, med toalett och dusch i små containers. Det som däremot inte håller låg standard är restaurangen. Vi bestämde oss för att testa den och fann ett stiligt ställe i en lada, med rustik inredning och underbar utsikt över havet. Med strikt klädda servitörer och en kort, men spännande, meny upplevs det som ett exklusivt ställe. Och det ska säga att besöket gick hårt åt denna students budget.

Men servicen var på topp och maten mycket god. Ett besök rekommenderas varmt. Inte minst var det fint med en kontrast till det lite enklare och trånga campinglivet vi levde i övrigt på vår tur.

Fjäril

En återkommande aktivitet under vårt Lofotenbesök var jakten på verk av gatukonstnären Pøbel. Många av dessa har blekts med åren. Men jag överraskades över kvaliteten på de få vi hittade. På vägen till Hov kör man förbi ett stort gult hus precis vid vägen. Det är svårt att missa. Hela husväggen är nämligen täckt av ett stort verk som skildrar en person i gasmask med en fjäril på fingret. Verket är öppet för tolkning och hellre än att analysera det vill jag uppmana er som passerar att lägga in ett stopp här på vägen mot Hov.

Hyrd hos Lofotenvanlife.no

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift