Meny

.

MCS Birmingham, 2023 – Ventura VR400, fullsize campingbil

Den här bilen var aldrig planerad. Den är resultatet av att en annan division på företaget hade några chassin över. Är den genialisk eller bara en udda dagslända?

 

Av Stefan Janeld

 

Campingbilar med popup-tak är det snabbast växande marknadssegmentet i Europa. I England är Ventura ett av företagen i detta segment. Men de har även andra strängar på sin lyra. Moderbolaget, GM Coachworks, är Storbritanniens ledande inredare av hantverksbilar, handikaptaxi och andra anpassningar av fordon för specifika ändamål.

När Ventura stod utan chassin men GM Coachworks hade tre skåp de inte hade kund på valde Ventura att ta de tre bilarna och göra något nytt till årets upplaga av Motorhome & Caravan Show. Men då tiden var knapp fick man hålla det enkelt. Det man gjorde är i mitt tycke riktigt cool. Man inredde det stora skåpet som vore det en liten campingbil – popuptak, rock’n’roll soffa och en liten köksmodul. Inget mer! Tji badrum.

 

Som om en plåtis fått barn med en campingbil.

Ventura VR400 är en campingbil med massor av golvyta som kan sova fyra och transportera sex personer. Tre där fram och tre i soffan. Japp, du läser rätt. Tre kan sitta fram. Detta eftersom detta skåp var beställt för att konverteras till en hantverkarbil med en förarplats och en tvåsitssoffa fram. Man kan lasta in stora saker via skjutdörren eller skjuta fram soffan och lasta in genom bakdörrarna.

Tänk vad tillfälligheter kan resultera i. Och vaken personal som tänker utanför skåpet.

Ventura VR400 baseras på Peugeout Boxer, LxBxH 540 x 205 x 252 cm, 140 hk manuell, totalvikt 3 500 kg. Den utställda bilen var den maxutrustade VR400 Touring med litiumbatteri, inverter, Porta Potti, mikrovågsugn, taksäng (man kan få bilen utan popuptak). Den kostar 64 995 GBP. I sitt enklaste utförande kan man få VR400 för 51 995 GBP.
I köket är det dieselspis från finska Wallas och likaså är värmaren en dieseldriven Wallas. Kylen är kompressordriven. Bilen var så pass färsk att man inte ens fått hem rätt stege till sängen i popup-taket.
Notera att man snurrar tvåsitssoffan på samma sätt som vi är vana att snurra stolarna i våra husbilar. Detta är inget man tänker ska vara standard i serieproduktionen, då tror man de flesta vill ha två vanliga säten.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift