.

När värmepannan lägger av, uppdaterad 10 mars

Oj – vilken vinter det blev i år!

För att förstå den desperata rubriken måste man veta att husbil varit min permanenta bostad sedan mer än tio år tillbaka. Hur reagerar man då när värmen lägger av? – Det vet jag nu!

 

Upplevelser och kompletterande snickeriarbeten: Håkan Bengtzon

Textbearbetning: Stig Forsberg

 

Massor av snö, kallt, -15 till -20 grader Celsius och vad händer då tro? Värmepannan får jobba duktigt med värmen. Helt plötsligt börjar vattenpumpen att gå, nu har det hänt något allvarligt. Det är bara att försöka komma in i en verkstadslokal för att lokalisera felet.

Med ett par centimetrar tillgodo var jag inne i värmen och kunde sätta igång med att felsöka. Pannan läckte vatten, det blev till att riva väggar i mellangolvet för att hitta pannan. Väl där kunde jag konstatera att det var i pannan som något gått läck. En del säger att det är Murphy som alltid ställer till det. Jag tror mer på att när kylan är som strängast så får pannan jobba som mest – det är därför det händer just då. Jag konstaterade att när pannan stillsamt i verkstadsvärmen höll temperaturen så blev läckaget minimalt. Utomhus i kylan på el och gasol utnyttjades pannan maximal och då läckte det betydligt mer.

Fick tid hos Alde Servicecenter

Oj oj, nu började det snurra i huvudet denna fredag eftermiddag och allting kretsade runt hur jag ska fixa det här bekymret. Ringde runt för att kolla på olika ställen om det fanns någon panna att köpa, men ingen hade på lager.

Vad var det för fel?

 Jag konstaterade snabbt att inget vatten försvann ur nivåkärlet till värmesystemet och kunde koppla bort skräckscenariet att det kom in glykol i färskvattensystemet. Det skulle orsaka en mycket stor reparation med byte av vattentank och färskvattenslangar.

På måndag morgon ringde jag Aldes Service Center och talade om mitt problem. De fixade en tid åt mig redan till onsdag morgon. Mycket bra service så långt, så jag började planera för att resa från Linköping till Färlöv utanför Kristianstad under tisdagen. Jag tog in på deras ställplats och körde pannan på el 2kw så att läckaget hölls lågt.

Valde att uppgradera

Vad skulle jag låta dem göra? Blev nästa frågeställning. Köpa en likadan panna som jag hade, en 3010? Det skulle betyda att jag skulle flytta över tio år gamla kretskort och hoppas att de fortsatte att fungera under några år till.

Jag har haft min husbil två och ett halvt år och sedan första stund har jag alltid haft pannan på eftersom jag alltid året om som permanentboende vill ha tillgång till varmvatten. Om en husbil i genomsnitt används tre kanske fyra månader om året så har min panna omräknat en drifttid motsvarande ca 25 år.

Alternativet är att byta till deras senaste panna, en 3020. Det betyder en helt ny panna och en panna som har utvecklingsmöjligheter för en framtida komplettering av mitt befintliga värmesystem. En tanke som jag närt under en längre tid är att lägga till konvektorer med inbyggda fläktar vid framstolarna. Det skulle minska kallraset från frontpartiet.

Efter noggrant övervägande fick det bli en ny 3020 med tanke på de framtida möjligheterna. Jag valde även att samtidigt komplettera med en yttertermometer till den nya styrpanelen i färg.

Mycket god service

Väl på plats hos Alde blev min upplevelse ännu bättre då jag fick ett mycket professionellt och servicevänligt bemötande. Jag hade gärna velat vara med på verkstaden när jobbet gjordes, men det satte Corona tvärt stopp för. Jag lånade då ut min kamera till Joakim Hansson som tog bilder under arbetets gång. Jobbet har utförts på ett mycket professionellt sätt med god information och uppföljning under gång.

Mitt intryck av Alde Service Center är mycket gott, vänligt bemötande med proffsighet/servicekänsla och en mycket bra kundkontakt. Tur för mig att de fanns och hade tiden.

 

Följ bytet av panna i bildspelet nedan. Klicka för större bilder och förklarande bildtexter

Fakta

En hel del slantar, men jag känner mig nu tämligen framtidssäkrad.

Vad kostar det att byta en panna eller en värmepump i fast bostad typ en villa?

Råd och tekniska utvärderingar inför bytet har jag fått av Christian Delfin, Alde.

Uppdatering 10 mars

Nu har Alde gått igenom den trasiga pannan och hittat felet.

Det visade sig vara en spricka som orsakade läckaget.

Pannan repareras inte utan skrotas och skickas för materialåtervinning.