Meny

.

Norgetoppen 2021

I Norge har man gjort bokslut över sÀsongen 2021. Deras marknad skiljer sig en aning frÄn den svenska. Dels vad gÀller vilka fabrikat som importeras men ocksÄ vilka som Àr populÀrast.

 

Av Stefan Janeld

 

57 fabrikat har Norsk representation. Fler om man skulle redovisa fabrikaten pĂ„ samma vis som i Sverige. Exempelvis redovisas Sunlight och Carado under fabrikens namn – Capron. SĂ„ gör man i de flesta lĂ€nder eftersom det Ă€r samma bilar. Men i Sverige redovisas de separat.

 

Ombytta roller

BÀst sÀljande enskilda fabrikat Àr Challenger. SÄ har det varit i mÄnga Är. I Sverige har Challenger inte ens representation. Men vÀl systermÀrket Chausson som klÀttrat snabbt i svenska statistiken de senaste tvÄ Ären.I Norge sÀljer Chausson vÀldigt lite.

Även Benimar gör succĂ© i Norge sedan en lĂ€ngre tid. I Sverige har mĂ€rket haft svĂ„rt att hĂ€vda sig.

Att det kan skilja sig sÄ hÀr mellan tvÄ marknader med liknande förutsÀttningar vad gÀller klimat och ekonomi Àr helt enkelt en frÄga om marknadsföring och vilka handlare som sÀljer fabrikaten. Med intensiv marknadsföring och starka handlare fÄr man fart pÄ försÀljningen.

 

PlÄtisfabrikat vi inte ser hÀr hemma

PlĂ„tismarknaden har som bekant formligen exploderat de senaste fem sex Ă„ren. Det gĂ€ller hela Europa och Norge Ă€r inget undantag. Även om det finns lagar som hĂ€mmar biltypens försĂ€ljning.

Pössl Àr det bÀst sÀljande fabrikatet. Inget konstigt med detta, sÄ Àr det pÄ de flesta marknader i Europa. Men det som sticker ut en aning Àr de slovenska fabrikat som har norsk importör. Förutom Adria hittar vi namn som Tourne Mobil, Bravia och Mega Mobil i statistiken. Det Àr mÀrken vi pÄ Alltomhusbilen.se med stort intresse följer pÄ mÀssorna ute i Europa. Fiffiga fabrikat med god kvalitet och relativt lÄg prislapp.

Om ni undrar vad Toth Es Fiai Àr för fabrikat sÄ Àr det namnet pÄ fabriken i Ungern som bygger Clever plÄtisar.

 

NedgÄng

I Sverige har försÀljningen ökat rejÀlt i Är. Men i Norge har den gÄtt ner med 9%. En del av förklaringen Àr bristen pÄ husbilar. Men det Àr inte hela förklaringen. I Norge har man sett att intresset för nya husbilar minskat i ett par Är nu. Medan suget pÄ begagnade ökat. Och trots bristen pÄ begagnade husbilar tar kunderna inte steget till en ny utan vÀntar hellre tills de finner en begagnad.

 

HĂ€r kan du ladda ner statistiken som pdf

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift