Meny

.

Pilote P696U Expression

Pilote firar 60 år i år, men på grund av chassibristen får vi vänta på jubileumsmodellerna. Under tiden tar vi en titt på en av de senaste skapelserna. En modell som bidrar till trenden med U-soffebilar får två. Man kan få modellen i två utföranden, Expression eller Évidence. Den senare har ett antal utrustningspaket som standard.

 

Text och fotografi: Carla och Kees Witvliet

 

Man kan få bilen på antingen Fiat eller Citroën. Vårt exemplar var byggt på Fiat och försett med en 140 hk diesel med manuell växellåda. Passar bilen bra!

Chassiet är i light utförande med 16” hjul. Vi tycker bättre om heavy chassiet. Stadigare på vägen och högre lastvikt.

Vi uppskattar att man kan stänga till bodelen under färd. Testet sker en het sommardag och med stängda dörrar blir AC:n betydligt effektivare. Vintertid kan vi tänka oss att det blir en varmare färd. Det blir också en tystare färd utan resonansljuden från bodelen.

 

Rötsäkrad bodelskonstruktion

Utsida, inklusive undersida, i glasfiber, reglar av poyluretan och isolering av XPS-skum förhindrar att fukt får fäste i materialen. Ramfönster ger bilen en ren look och risken för läckage är lägre än med utanpåliggande fönster.

På det hela taget en modern konstruktion som borde vara problemfri under många år.

 

Litet garage

En utvändig låda är placerad mellan gasolutrymmet och passagerardörren. Bra för saker som elkabel, grill och annat. Lådan behövs, ty lastutrymmet bak är litet. Lagom för campingstolar, ett litet bord. Här finns även en utvändig dusch.

Om du behöver mer lastutrymme får du jobba för det. Ta bort dynorna i soffan, öppna utrymmet under och voilà – mer stuv. Det är många dynor, som hjälp har Pilote numrerat dem så man enkelt kan återställa sittgruppen. Här bak under soffan har även vattentanken sin plats. Liksom värmaren, i testbilen en 4kW Truma asolvärmare. I Sverige kommer nog 6kW med elpatron vara vanligaste värmekällan.

Bodelsbatteriet och jordfelsbrytaren hittar vi längst ner i garderoben. Vi hittar fyra USB kontakter, två 12V uttag och två för 230V.

 

Härlig volym

Den smala bodelsdörren känns gammalmodig. Men väl inne är det en rejäl rymdkänsla. Mer volym än vi upplevt i någon sjumetersbil. Till vänster vardagsrummet, till höger badrummet och rakt fram köket. Ett skofack vid ingången är praktiskt. Likaså den väl tilltagna klädhängaren. Det är en mycket stilfull möbeldesign. Klassiskt tidlös.

Den stora U-soffan inbjuder till avkoppling. Vill du lyssna på musik medan du kopplar av låter de två högtalarna riktigt bra. Det är bra att man kan halvera bordsskivan. Det gör det enkelt att komma på plats.

Vill man ha med sig passagerare kan man snabbt få till två bältade platser. Även här hjälper de numrerade dynorna när man ska återställa U-soffan.

I taket i vardagsrummet hänger en elektriskt manövrerad taksäng som äntras via stege. U-soffan kan bäddas om man får gäster.

 

Nöjd kock och bra badrum

Köket har en tvålågig spis, stor ho, bra arbetsyta, gott om utrymme för torrvaror och utensilier och en rymlig kyl/frys kombination är nära till hands.

På den lilla sittplatsen bredvid bodelsdörren kan kocken sitta och vila benen utan att förlora uppsikt över kastrullerna

Badrummet är rymligt som i en större helintegrerad husbil. Stäng av mot bodelen och du har ett rejält badrum med keramisk toalett, väldesignad handfatskommod och en duschkabin. Det finns till och med en garderob. Två takluckor ventilerar.

Vi summerar

Pilote P696U är en husbil med hög må bra faktor. Enda nackdelen är det lilla utvändiga stuvutrymmet, det är svårt att få med sig campingmöblerna. Man får köpa litet bord och små stolar.

En äkta tvåpersonershusbil för de som uppskattar en rymlig och lyxig miljö utan att prislappen skenar.

Fakta*

*Tillverkarens uppgifter

Vi gillar

  • Rymlig säng
  • Härlig U-soffa
  • Man kan stänga till förarhytten

 

Vi önskar

  • Större utvändigt stuv
  • Bredare bodelsdörr

Utrustning: Airbags, ABS, ESP, ASR, farthållare, AC, patikelfilter, Fix & go kit, Truma Combi 4kW lufturen asolvärmare, 153 liters kyl, 95 Ah bodelsbatteri, 2 x gasolflaskor

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift