Meny

.

Ska det vara så svårt?

Husbilar har byggts seriemässigt i decennier. Och ändå saknas enligt min mening en del lika självklara som praktiska detaljer i inredningen.

Vissa har jag aldrig stött på, andra återfinns alltför sällan. Påfallande många har funnits men av outgrundlig anledning slopats.

 

Av Björn Genberg

 

Slingerräcke

Jag saknar vad man till sjöss kallar för ett slingerräcke kring bordet i sittgruppen. Det är helt enkelt en upphöjd list runt bordet, några centimeter hög, som förhindrar att prylarna går i golvet när det svänger. Nej, den höga vasen står förvisso inte kvar i en kurva. Men mindre prylar inklusive duken förblir lojalt kvar på bordet. 

På båtar är det en självklarhet att det går en list runt bordsskivan som hindrar prylar från att glida av om det kränger – även på den simplaste båt. I hörnen sänks listerna så att brödsmulorna kan hitta ut.

Inredda köksskåp

En annan detalj som jag saknar är skåp i köket förberedda för porslin och glas. Man kan bara inte ställa in något i ett tomt skåp, det skramlar under färd och blir skamfilat. Det kan inte vara hela världen att designa en inredning som snällt tar hand om tallrikar, koppar och glas. En fabriksbyggd inredning blir säkert bättre än den som de flesta husbilsåkare tvingas fixa själva.

Varför ser det inte ut så här i varenda husbil? Bilden är tagen i en Volkner. Ska man behöva betala tio miljoner för att få tallriksställ i skåpen?

Utökad avställningsyta

Medan vi ändå är i köket kan jag inte undvika att påpeka bristen på upp- och nedfällbara klaffar i köksmodulen eller på väggen till sittgruppen. De utökar den knappa avställningsytan i köket. Endast ett fåtal fabrikat har byggt in den mycket enkla och praktiska inredningsdetaljen, fler borde följa efter.

Vi ser den ibland. Mest i de riktigt kompakta husbilarna där man av nöden är tvingad att trolla fram praktiska detaljer. Lösningen gör precis lika stor nytta i alla husbilar.

Flaskställ

I de allra flesta husbilar saknas en permanent plats för flaskor. Den kan lämpligen sitta på ytterväggen under bordet, men även i garage eller andra bagageutrymmen. En träram med hål i är vad som behövs. Kan man bygga in muggställ i instrumentbrädan på personbilar kan man utan svårigheter konstruera lämpliga ställ för flaskor i olika storlekar i våra husbilar.  

Detta mycket dugliga flaskställ hittade jag i en husbil från 1997

Plats för småprylar

I många nya husbilar hittar jag fortfarande tomma ytor som kan utnyttjas för förvaring av småprylar. Insidan av garagedörrarna är oftast helt nakna. Varför inte klä dem med tygfickor, lämpliga för alla småprylar som annars tenderar att flyta omkring? Även inne i bodelen finns nakna väggar med plats för små hyllor eller fickor. 

Nischtillverkaren Bimobil är de som, i mitt tycke, bäst förstår behovet av små hyllor för allehanda prylar . Detta ”mästerverk” har de placerat precis jämte bodelsdörren.

Mikrovågsugn

En av våra tidigare husbilar var utrustad med en gasugn, som vi faktiskt inte hade särskilt stor nytta av. Jag vill ha en inbyggd mikrovågsugn för de tillfällen jag står på landström. Hade jag en skulle jag troligen installera ett elverk i garaget.  

Varför micron är så svårfunnen i husbilar har jag svårt att förstå. I våra hem är den lika självklar som kylskåpet. Och kylskåp har vi ju i husbilen.

Bokhylla

Slutligen vill jag byta ut lillsoffan innanför dörren mot en kombinerad bokhylla och fotpall. Bokhyllan för böcker och kartor och den svängbara pallen för fötterna när jag sitter eller halvligger i soffan. Sittgruppen blir rymligare och det blir lättare att nå förarhytten från dinetten. Någon bild har jag självklart inte lyckats hitta ty detta har ingen tillverkare, mig veterligen, gjort.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift