Meny

.

Slits Dina däck fort?

Däckens kvalité har inte minskat med åren, men fått nytt fokus. De håller inte lika länge, men erbjuder högre komfort och lägre bränsleförbrukning. Det är även så att vi får tyngre och tyngre husbilar. Sammantaget betyder detta ett ökat slitage.

 

Av Stig Forsberg

 

Att stå på vid rödlyset med 4-5 ton sliter på däcken. Motorerna är idag starka och när vi vill hänga med personbilen bredvid så nöter det hårt på däcken. Just då är inte bränslet det dyraste det är kostnaden för däcksbytet som kommer för tidigt!

Cirkulationsplatser som det heter numera, har vi överflöd av, sliter mycket på däcken. Om Du, för att bilen har väghållning för det, tar cirkulationen i god fart så kostar det mycket däck. Det är vid denna typ av manöver som däcken verkligen får kämpa för att hålla bilen på plats. Ta cirkulationen i låg fart och med stilla gaspådrag vid utgången så spar Du 10-tals mil vid varje cirkulation. Undersökningar har visat att däcksslitaget har ökat 15-20% under det senaste årtiondet. Här framkommer att taxibilar= lätta fordon kan spara mycket genom att sänka farten i cirkulationen. För tunga fordon är vinsten ännu större. Tappa 3 sekunder och spara 1 krona, det betyder att Du tjänar 120 kronor per timme skattefritt i varje cirkulation!

Ha det gott och se fram mot sommarens husbilsäventyr!

Ta det lugnt i rondellen så sparar du dina däck.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift