Jag blir lika irriterad varje gång det händer. Man följer skyltarna från motorvägen till en camping bara för att när man väl kommer fram upptäcka att den är stängd för säsongen.
För alla vägvisande skyltningar gäller att skylten ska täckas eller tas bort när öppettiderna gör tillgängligheten låg. Stängt är så låg tillgänglighet man kan uppnå. Men för campingar gäller inte reglerna. Eller?
Av Stefan Janeld
Jag planerar sällan mina resor. Att förboka camping eller ställplats är inte mitt sätt att resa. Av flera skäl. Det främsta är att jag vill vara fri att vara spontan. Frihet är en stor del av vad husbilslivet handlar om. Om jag bokar mina stopp upplever jag ett måste. Har tillräckligt med måsten i vardagen.
Jag tycker om att fricampa. Så oftast har jag inte behov av en camping eller ställplats. Men då och då är det skönt att ta in på en camping. Fylla och tömma vätskor. Ta en lång dusch. Kanske använda en tvättmaskin. Toppa upp bodelsbatteriet.
Man kan säga att när jag tar in på en camping är det för att jag har behov av en campings faciliteter. Behov, inte önskemål. Att då bli visad till en stängd camping gör mig putt. Och sätter mig i en, om inte dålig, så i alla fall obekväm situation.
Nu senast det hände var bodelsbatteriet lågt och det var kallt ute, utan batteri ingen värme. En ganska prekär situation när det är minusgrader ute. Inte prekär för mig, kan alltid ta in på ett hotell. Men i en husbil utan värme riskerar saker att frysa sönder. Och det är inte praktiskt att vintersäkra husbilen mitt i en resa.
Så säger regelverket
Jag har konsulterat Trafikverket om vad lagen säger om skyltning. Så här står det i Transportstyrelsens föreskrift TSFS 2019:74, sjunde kapitlet:
7 § Vägvisning till en inrättning, en anläggning eller ett turistiskt intressant mål får inte göras om öppettiderna innebär att tillgängligheten är låg i förhållande till inrättningens, anläggningens eller målets art.
8 § Lokaliseringsmärken för vägvisning ska tas ned eller täckas över om det är tillfälligt stängt vid inrättningen, anläggningen eller det turistiskt intressanta målet, eller om förutsättningarna för uppsättning i övrigt inte är uppfyllda.
De behöver dock inte tas ned eller täckas över till inrättningar, anläggningar eller mål som är uppenbart årstidsbundna.
Campingar anses traditionellt årstidsbundna och därmed undantas de från skyldigheten att täcka över skyltarna.
Jag hävdar att campande är en åretruntföreteelse
Jag kan tycka att det är minst sagt luddigt att beskriva något som årstidsbundet. När startar och slutar årstiderna? Fråga en från södra Sverige och du får ett svar, i norra Sverige blir svaret ett helt annat. Frågar du mig har jag inte en aning. I Stockholm kan det vara 25 grader 1 maj. Men det kan lika gärna snöa.
Dagens husbilar är så pass kompetenta att det inte spelar särskilt stor roll vilken säsong som råder. Man kan vintercampa i alla moderna husbilar. Allt fler gör det också. Dessutom är Sverige en allt populärare husbilsdestination. Hur ska tyskar, holländare, fransmän och italienare känna till våra årstiders skiften och att just campingar inte omfattas av samma skyldigheter som alla andra serviceinrättningar.
Att som campingägare inte täcka över skylten som visar vägen när man har stängt för säsongen skapar onödig badwill. Badwill som projiceras över hela upplevelsen av Sverige.
Och i ärlighetens namn. Hur svårt är det att täcka över en vägskylt eller två?
Det är knappast för mycket begärt att inom servicen som campingplatsen ger även inkludera att inte vilseleda potentiella gäster.
Har det hänt dig?
Jag har gjort en liten enkät i detta ämne. Den består av endast två frågor. Hoppas du vill svara på dem.
Klicka på bilden för att delta i enkäten.