För en tid sedan körde vi AL-KO:s nya aktiva fjädring till husbilar byggda på tvåaxlade Mercedes/AL-KO. Då var det en relativt lätt och smidig halvintegrerad modell. Nu är det dags att köra en tyngre, helintegrerad husbil med denna fjädring. En biltyp som ger helt andra förutsättningar.
Vi hade turen att hitta en ägare till en husbil som ville uppgradera originalfjädringen. Så denna gång har vi kunnat göra ett ”före och efter test” samt följa installationen.
Lärorikt och intressant.
Av Stefan Janeld
Längst ner i denna artikel hittar du länkar till filmen från första testet och en artikel som beskriver systemet i teorin. I denna artikel fokuserar vi på hur vi upplever det i praktiken.
Grundförutsättningar
Husbilen ska vara byggd på Mercedes Sprinter med AL-KO chassi.
Det måste finnas en PSM modul i Mercedes draghuvud. Detta är ett tillval när chassiet beställs. Din husbilstillverkare vet om de beställer med eller utan.
Husbilen får bara ha 2 axlar, systemet finns ej till treaxlade husbilar.
OBS! Passar ej på nyare Hymer då de har sitt eget SLC chassi, som visserligen är en variant av AL-KO chassiet, men det har inte plats för systemet. Har du en äldre Hymer med AL-KO chassi fungerar det.
Installationen
Hela operationen tar en halv arbetsdag ungefär. I skrivande stund görs det bara på AL-KO Servicenter i Skene. Detta för att det krävs certifiering från Mercedes för omprogrammering av PSM modulen.
Eftermontering kostar i skrivande stund 79 000 kr inklusive montering. Beställer du fabriksmonterat sätter tillverkaren priset.
I bildgalleriet kan du följa arbetet steg för steg, klicka för större bilder och beskrivande bildtexter
Testet
Vi körde en längre slinga på omväxlande motorväg och slingrande småväg. De mindre vägarna var rejält skumpiga med både tvättbräda och potthål. Avslutningsvis ett enklare undanmanöverprov i konbana.
Testbilen är en Kabe Crown i760 LGB. Dagen till ära lastad till sina maximala 4,5 ton.
Standard och Komfort
Systemet har två lägen, Standard och Komfort. Där Standard är den fastare inställningen. När du startar bilen är det alltid Standard som är aktiverat. Med en knapp kan du välja Komfort.
Av tekniska skäl körde vi den helintegrerade bilen endast med systemet ställt i Standard.
I den lättare 3,5 tons bilen var skillnaden mellan Standard och Komfort knappt märkbar. Möjligen att Comfort är ett bra val när man tuggar motorvägsmil med helintegrerad husbil. Men i ärlighetens namn, jag saknade absolut inte komfort på motorvägen med systemet i Standard. Ägaren till testbilen kommer testa Komfort läget vid senare tillfälle och om han upplever några för- eller nackdelar kommer vi uppdatera denna text med hans intryck.
Körintryck original
Det spontana intrycket är att bilen hanterar underlaget mycket bra. Jag hade nog knappast känt att komfortökning var en prioritet. Det rister en aning, men Kaben är tung och går med pondus. Dessutom är det en väl ljuddämpad bodel så det blir inte mycket resonansljud.
I kurvorna på småvägarna håller jag igen något men inte mycket, från 70 km/h till 55-60 ungefär. Tvära kurvor är jag nere på 40 km/h. Helt enkelt för att reptilhjärnan säger ifrån när det lutar.
I konbanan höll jag ungefär 50 km/h in genom konerna och 30-35 km/h ut. Men ”The Stig” från AL-KO höll 55 km/h in och 45 km/h ut. Han tyckte det gick lugnt och fint men vi passagerare tyckte nog det var i våldsammaste laget.
Körintryck med Comfort Drive
Först kändes bilen nästan mjukare. Men i takt med att farten ökade blev den stabilare. Det är tydligt att i låg fart, när en kurva inte genererar särskilt hög lastförskjutning reagerar inte systemet nämnvärt. I högre fart blir lastförskjutningen, belastningen på dämparna, högre och systemet reagerar resolut. Komfort och stabilitet. En kombination man inte kan få normalt, luftfjädring kan ge komforten men inte stabiliteten. Det är stabiliteten som ger trygghetskänslan.
På samma kurviga väg som vi åkte med bilen i originalutförande håller jag konsekvent 10 km/h högre fart. Utan att jag tänker på det. Bilen går tryggt, karossen kränger minimalt i kurvorna.
På motorvägen håller jag lagstadgat maxfart, 110 km/h, och rinner fram på vägen med full kontroll. Stabiliteten ger en trygg känsla.
Sidvind påverkar bodelen betydligt mindre, dämparna styvar upp och håller emot vinden.
Det kanske mest imponerande är när man gör en tvärnit från 80 km/h, bilen niger lite men reser sig direkt utan att det blir något gung. Imponerande för en bil som är så pass tung över framaxeln med taksäng, framskjuten vindruta och två vuxna i framstolarna.
I konbanan håller jag ungefär samma fart som tidigare. Men det känns betydligt lugnare. Så pass lugnt att jag kände mig lite i fegaste laget.
När ”The Stig” körde var hans fart också densamma som han hållit tidigare. Man ska ju hinna ratta också. Bilen lutade betydligt mindre denna gång. En klart säkrare passage.
Ägarens intryck
Janne känner sin bil bäst. Bilens uppträdande sitter i ryggmärgen. Han kände direkt att bilen uppträdde annorlunda på vägen. Stabilare, med mindre karossrörelser. Även komforten ökade, inte bara att bilen gick bättre på vägen. Den behöver inte passas lika mycket i sidvind eller vid möte med lastbil.
Efter avslutat test åkte han hem. Det var en blåsig dag med upp till stormstyrka i byarna. På en bro fick han sidvind, något som normalt kräver att han saktar ner och passar bilen när vinden sliter i bodelen. Men nu behövde han inte sakta ner, visst kunde han känna vindbyarna men inte så att det krävdes kurskorrigering med ratten. Ett mycket tryggare och lugnare uppträdande.
Summering
Jag har nu kört AL-KO Comfort Drive i en halvintegrerad 3,5 tons husbil och en helintegrerad 4,5 tons.
I den lätta bilen är det som att köra en modern personbil. Man kan säga att bilen uppträder som man kan kräva av en lyxbil med prislapp på halvannan miljon.
I en helintegrerad husbil med 4,5 tons totalvikt är det helt andra förutsättningar. Framförallt är tyngden över framaxeln väsentligt högre. Även att axelavståndet är längre påverkar bilens smidighet på kurviga vägar. Det är helt enkelt en väsensskild körupplevelse jämför med en halvintegrerad.
Oavsett vilken bil det gäller, halv- eller helintegrerad får man en stabilare bil som uppträder säkrare på vägen. Utan att man tappar komfort. Tvärtom ökar komforten.



Se även videon av detta test