Så gav då den sega vintern äntligen med sig och vårens värme visade sig. Jag har en tid haft en keramisk insats till toan liggande, men inspirationen att montera den har uteblivit i kylan. Nu blev det genast riktigt roligt att vårpyssla med husbilen igen.
Av Stig Forsberg
Matt och sliten toa är inte kul
Med åren blir toan i plast sliten, matt och repig. Jag har flera gånger fräschat upp den med ett ”frech up set” bestående av sittring och lock. Ett enkelt och prisvärt sätt att lyfta trivseln i badrummet. Nu erbjuder Thetford även en keramisk insats som verkligen lyfter toan till trivsammare höjder. Visserligen är locket alltid nere så man ser normalt inte hur sliten toaskålen blivit genom åren. Med den keramiska insatsen nu monterad är det en fröjd att lyfta locket. Låter knepigt, men så känns det.
Så här gjorde jag
Tog ur kassetten och ställde ett uppsamlingskärl under toaskålens botten. Det rekommenderades att tvätta med bara varmt vatten för att inte skada plasten. Jag valde dock att även använda ett rengöringsmedel för att få den riktigt ren. Ett medel som inte skadar plast. Jag sköljde avslutningsvis noggrant med varmt vatten. Keramikskålen tvättades med en medföljande färdigpreparerad tvättlapp. Här var det undersidan som var den viktiga, den sida som skulle limmas.
Allt fick sedan torka noggrant under en halvtimme. Jag passade på att dammsuga hela bilen under tiden.
Insatsen skall limmas med silikon. Om det är något jag är helt värdelös på så är det att måla eller att lägga silikon. Det tar bara sekunder tills jag har kladdat ner mig och omgivningen. Jag gruvade mig därför kraftigt för detta moment. Främst den avslutande silikonfogen överst mot toan. Jag koncentrerade mig och skred till verket. Det skall läggas två ”ringar” silikon i toan, en nere och en mitt på för att avslutas med den övre avslutande fogen. Jag började med den nedre ringen.
Jag ändrade på limmönstret
Jag oroade mig för att inte få den övre fogen helt tät så jag valde i stället att ändra till fyra bågar med en centimeters öppning mellan. Jag kompenserade den minskade limytan med en liten sträng på tvären, som ett upp och nervänt T. Min tanke är att om den övre fogen läcker kommer vatten rinna ner bakom insatsen och bli kvar där. Inte kul och kanske frysrisk på vintern. Med mitt mönster kan eventuellt vatten rinna ut istället för att bli kvar.
Slutresultatet
Till min stora förvåning lyckades jag riktigt bra med den avslutande tätningen i överkant. Den första lyckade silikonfogen i mitt liv!
Resultatet blev mycket bra. Min hustru Monika har fyra nivåer när hon bedömer mina tekniska installationer: Ful, ok, fin och söt. Den här installationen fick betyget söt.
Det är mycket lättare att hålla rent skålen och det känns numera fräschare att gå på toa!
Enligt Tethford kommer vi dessutom spara spolvatten eftersom den nya ytan är betydligt halare. Jag kanske inte är så sparsam med vatten, men vattnet tar plats i toans kassett och med mindre spolvatten kanske vi vinner lite tid mellan tömningarna. Om det blir så återkommer vi till i en senare artikel.
Tips till tillverkaren
Installationsanvisningen är tämligen enkel och bilderna beskriver momenten väl. Den är på 16 olika språk, allt på en A4. Varningen för hur allvarliga skador limmet kan orsaka på ögonen är dock endast på engelska. Den borde finnas på alla språk!
För den inte så skicklige silikonaren är kanske mitt limmönster bättre.
Fakta:
- Thetford Twusch kostar ca 2 085 kr
- Vikt 0,8 kg
I jämförelse kan jag nämna att en keramisk toalett väger hela 13 kg mer än plastversionen, den är också betydligt dyrare. Så i mina ögon är Twusch en mycket bra uppgradering som ger mycket av keramiktoalettens fördelar utan dess nackdelar.