Meny

.

Tömt vattensystemet?

Alla som ställt av husbilen för vintern är tvärsäkra på att tankarna är tomma och vattensystemet tömt. Jag tvivlar på goda grunder att så alltid är fallet.

 

Av Tommy Ahlgren

 

Det är inte helt lätt att tömma ett vattensystem. Det finns vattenfällor på ställen man varken ser eller kommer åt. Slangar som med åren börjat hänga, kopplingar som håller vatten kvar, tryckvattenpumpen kan ha vatten kvar i membranen, kranar som håller kvar vatten i sina ventiler.

Vill man vara helt säker på att vattensystemet är tömt bör man använda tryckluft och blåsa ur systemet.

Är jag överdrivet negativ?

Knappast! Vi hanterar hundratals begagnade husbilar varje år, flera av dem med sönderfruset vattensystem. Inte så att det rinner ut vatten genom en frostsprängd slangkoppling eller att pumpen läcker som ett såll när den startas. Nej, det är jävligare än så.

Frysskador kan yttra sig som microsprickor i T-kopplingar och plastskarvar. Genom dessa kommer en hårfin vattenstråle som är svår att upptäcka.

Jag gick en gång förbi en leveransklar husbil som vi gjort semesterklar åt kunden, han skulle iväg samma dag. När jag passerade hörde jag ett svagt väsande ljud som jag inte kände igen. Det visade sig efter en stunds letande att det var en microläcka i en koppling vid blandaren i duschen, bakom den panel som blandaren monteras i. Utrymmet förstärkte ljudet så pass att det hördes. För en gångs skull var det positivt att duschen är tillverkad i ett tunt plastmaterial. Hade en liknande läcka uppstått i köket eller nere vid tanken tror jag inte vi hittat den.

Så hur vet man att systemet är tätt?

Har du en dränkbar impellerpump är det nästan omöjligt att upptäcka läckan innan det blivit skador i bilen. Såvida du inte regelbundet går igenom systemet.

Har du däremot en tryckvattenpump kan pumpen ge besked. Eftersom en tryckvattenpump trycksätter vattensystemet kommer den att starta så fort trycket sjunker. Även en microläcka sänker trycket nog för att pumpen ska ”hicka till” och arbeta upp trycket igen. Om du märkt att tryckvattenpumpen surrar till ibland är det dags att se över alla kopplingar.

Tommy arbetar på Mobilen i Borås AB och har mekat, reparerat och fixat med ett par tusen begagnade husbilar av alla fabrikat och årsmodeller.

Han har sett vad tidens tand gör med husbilar och vilka tekniska lösningar som håller.

På Allt om Husbilen  delar han med sig av sin erfarenhet.

www.mobilen.eu


Vill du ta del av fler av Tommys tips? 

Klicka här!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift