Meny

.

Vedeldad husbilsvärme

Ibland blir man överraskad när man är ute på äventyr med husbilen. Vi har precis kommit hem från en längre tur i Tyskland. Och en av de mest minnesvärda händelserna under dessa veckor var mötet med René. Och hans katt.

 

Av Stig Forsberg

 

René har monterat en vedeldad kamin i husbilen! Det låter möjligen lite underligt, men det är precis vad han gjort. Jag tar det från början.

Vi stannade i tre dagar i Werne-Solebad i Tyskland på vår hemresa. Bilen bredvid fångade vår uppmärksamhet eftersom en skorsten i metall stack upp genom den stora centrala takluckan.

Vad var detta?

En förbränningstoa? Knappast, en sådan placerar man inte mitt i bilens bodel.

Att det skulle vara en vedeldad kamin verkade långsökt, men det var det!

Ägaren, René Schmite, hade som ressällskap en katt som han gick ut med i ett band med av och till. Vi passade på att prata lite med honom om katten för att sedan nyfiket styra över till metallskorstenen på taket.

Han förklarade att var i processen att sälja sitt hus och flytta in permanent i husbilen. Han hade därför installerat en vedeldad kamin för uppvärmningen av bilen. Ved kan man alltid få fatt i. Gas kan vara knepigare.

Bilderna förklarar bäst hur det gått till, men följande förklaring hjälper till: Soffan bakom förarplatsen har reducerats till en sittplats och kaminen har fått den andra.

Takluckans infästning har modifierats så att den lätt kan lyftas åt sidan och ersättas med en motsvarande lucka i rostfritt stål.

Takluckan är försedd med en 50 cm hög skorsten som via ett rostfritt, delbart rör, stod i förbindelse med kaminen. En stor fläkt cirkulerar luft kring röret och tillsammans med den strålande värmen värms hela bodelen upp.

 

I bildgalleriet kan du se installationen och följa vårt möte. René hade även lite tekniska prylar som jag tog bilder av. Klicka för större bilder och bildtexter.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift