Meny

.

25 år och husbilskonstruktör

Av en slump träffade jag Jernej Glavan, en 25 år ung ingenjör som valt att bygga husbilar istället för en lukrativ karriär på ett teknikföretag. Att han har hjärtat i produkten är det ingen tvekan om. Hans entusiasm är påtaglig.

 

Av Stefan Janeld

 

Man kan säga att Jernej har husbilar i blodet. Hans far driver en av Sloveniens största husbilshandlare sedan många år. Företaget säljer Hymer, Bürstner och Carado. De har även en uthyrningsverksamhet och så produktionen av Glavan Free, en VW baserad campingbil med popuptak.

Jag var inte i Slovenien för att träffa Jernej eller se bilarna han bygger. Men min kollega och gode vän, Rok, som driver Sloveniens enda campingtidning hade ärenden dit. Så jag följde med. Det är jag glad för. Det blev ett mycket intressant möte.

 

Ett tält som fabrikslokal

Jernej visar mig produktionen av Glavan Free, som de kallar sin campingbil. I ett tält bakom företagets verkstad står två VW Transporter. Den ena nästan färdiginredd, den andra nyligen påbörjad. Utanför tältet en handfull som väntar på att inredas.

Årsproduktionen är liten, ett tjugotal bilar. Några går in i företagets uthyrningsverksamhet, merparten säljs.

 

Byggd för fricamping

Han förklarar att autonomi är viktigt, därför har man litiumbatteri och solpanel som standard. Ingen gasol. Spisen är induktion och drivs av en inverter. Värmaren går på diesel, kylskåpet har kompressor. Jernej är en högt utbildad ingenjör, han vet hur man dimensionerar så det finns energi till allt.

Lika viktigt är att i det lilla utrymme som en VW Transporter erbjuder maximera komforten. Man använder ett pelarbord istället för vägghängt. Pelarbordet är inte i vägen när man ska in i kökskommoden. Det finns även en lös fot till pelarbordet så man kan använda det utomhus. De två campingstolarna har sin plats i bakluckan. När bordet inte används stuvar du det i skjutdörren.

 

Ombonad

Jernej är entusiastisk, pratar snabbt. Man kan se hur han brinner för sin produkt. Han visar de nya bäddstolarna från Aguti som ersätter den rock’n’roll soffa man hittills använt. Soffan var lite för tung och inte lika lättjobbad som stolarna är.

I den nyligen påbörjade bilen kan jag se isoleringen i Armaflex. Den tillsammans med den vadderade textilklädseln på alla väggar och plåtytor ger en ombonad bil. Oavsett årstid ska man kunna använda sin Glavan Free. I alla fall med popuptaket nere.

 

Den yngre generationen imponerar

Min generation och även tidigare generationer började bygga husbilar för att de inte hade råd att köpa egen eller för att det de ville ha inte fanns att köpa. De som idag ger sig in i branschen har en annan motivation. De ser förbättringspotential efter att ha campat med sina föräldrar i barndomen. Ofta är de välutbildade och bevandrade i modern teknik.

När jag pratar med Jernej finns det inget jag kan tipsa honom om, men jag lär mig en del.

 

I bildgalleriet kan du se mer av Glavan Free. De har ingen svensk representation men skulle gärna sälja sina bilar i Sverige. Klicka för större bilder och bildtexter.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift