Meny

.

Bra läge att köpa husbil

Mycket har grinat emot husbilsmarknaden på senare år. Men nu ljusnar det. Skatten är på väg ner, likaså är räntan. Det finns bilar i lager hos handlarna. Och sist i denna artikel ska du få ett insidertips som ger dig förhandlingsmuskler.

 

Av Stefan Janeld

 

Skatt, ränta och inflation har helt klart påverkat husbilsförsäljningen. Men den kanske viktigaste faktorn tror jag är prisutvecklingen. Husbilars prislappar är idag ungefär 30% tyngre än för tre år sedan.

Att priserna ska sänkas är knappast troligt. Snarare att de ligger kvar på denna nivå ett antal år och att inflationen och löneutvecklingen kommer ikapp.

 

Det finns gott om objekt

Under många år var det lögn att få fatt i en husbil. Komponentbrist ledde till chassibrist som ledde till husbilsbrist. Dessutom under en tid då rekordmånga ville ha en husbil eftersom de inte kunde resa internationellt på grund av pandemin. Leveranstider på 1-2 år var vanligt. Att i det läget försöka pruta fick endast som resultat att handlaren ropade: ”Nästa kund!”

Det finns historier om öppen budgivning på husbilar hos tyska handlare. Sant eller falskt, jag vet inte, men även om det är en skröna så uppkom den av en anledning.

Chassibristen är inte historia, men läget har förbättrats. Samtidigt har efterfrågan på husbilar minskat på grund av ovan nämnda faktorer.

Hos handlarna är det gott om objekt på gårdar och i utställningshallar. Nya såväl som begagnade. Dessa objekt är förhandlingsbara! Så ta fram er bästa förhandlingsteknik.

 

En ”okänd” faktor gör förhandlingsläget ännu bättre

Det är inte bara det innevarande lagret av husbilar som gör att du som kund kan påverka priset. Även husbilstillverkarna pressar på. Det är nämligen så att det på fabrikerna står många färdigbyggda husbilar. Vissa är beställda av handlare. Andra är byggda på spekulation för att hålla produktionen uppe.

Bilarna som är beställda av handlarna ska normalt levereras inom några dagar. Men nu låter handlarna dem stå kvar på fabrikerna. Inte för att de vill, nej, för att de måste. Med de lagervolymer som finns hos Europas handlare har många nått sin gräns och kan inte ställa fler fordon på gården. Du läste rätt, Europas handlare, detta är inte en isolerat svensk situation. Det ser likadant ut i hela Europa. Fabrikerna kan således inte styra om bilar till andra marknader.

Därför är köpläget, förhandlingsläget, bättre nu än på många år. Så passa på, kontakta din handlare och se vilken affär du kan göra.

Om du vill se vad som finns att välja bland kan du i vår Köp & Sälj hitta närmare 2000 objekt.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift