Meny

.

Adria Izola 697 SL från 2006, begagnattest

Nybörjarbil för familjen.

En familj om fyra åker bra, sover bra och har en hel del utrustning som underlättar det mobila livet. Men barnens klasskamrater får stanna hemma och lastning bör ske med brevvåg.

 

Testad av Björn Genberg & Stefan Janeld

Text och foto Stefan Janeld

 

Izola serien såg dagens ljus 2004 och byggdes helt på Renault. Den har sålt bra i Sverige, därmed är begagnatutbudet relativt stort. Bilen är eftertraktad och prisbilden är därefter – över snittet för årsmodellen. Serien byggdes parallellt med det övriga modellprogrammet som ett alternativ på Renaults chassi. Izola finns både som alkov och halvintegrerad med långbäddar, tvärbädd eller hörnsäng. 2009 lades serien ner.

Håller igen på farten

Jag sitter bekvämt men lite för högt och retar mig på de lågt placerade bältesfästena. Det är trixigt att spänna fast sig. Stolarna – klädda i konstskinn med borstad finish – är bekväma med goda justeringsmöjligheter.

Ergonomin är god. Lådan är sexväxlad och lättjobbad, knappast distinkt men inte lika slapp som Fiats från samma period. Utrustningen är hygglig – farthållare, CD, elhissar, elspeglar, AC, backkamera, förarairbag, ABS.

Motorn på 136 hästar är urstark. Det är lätt att få fart på ekipaget. Men det mjuka chassiet har svårt att tygla den tunga bodelen. Rakt fram är det ingen fara, men på snirklig väg håller man instinktivt igen på farten.

Rymmer mycket, lastar klent

Ett stort garage signalerar: Packa allt hjärtat önskar. Fel. Garaget är stort nog för att rymma cyklar. Men lätta eftersom lastvikten är begränsad till 280 kilo. Det är svårt att packa in en familj med semesterpackning utan att köra runt med övervikt. Vårt exemplar var synnerligen välutrustat med AC i bodelen, extraljusbåge fram och solcell. Inga lätta prylar. Troligen har tillbehören käkat upp femtio kilo lastvikt. Man får inte vara en matglad familj här ombord.

I bodelen finns en rejäl garderob, stort stuv under ena sängen och rejäla överskåp. Köket rymmer vad man behöver. Ingen platsbrist här inte.

Hygglig vinterbil

Med ett uppvärmt dubbelgolv som huserar spillvattentanken och dess avtappningskran är det ingen risk att den fryser. Men luckorna in till dubbelgolvet är oisolerade och det kostar gasol.

En luftburen värmeväxlare sprider motorns överskottsvärme i kupén, tyvärr en ljudlig historia. Gasolvärmaren är luftburen, på 6kw och har elpatron. Runt väggarna finns luftspalter som cirkulerar luften och jagar bort fukt.

Det är en bit kvar till epitetet vinterbil, men risken för frost ombord får anses liten.

Vi tycker

Att köpa begagnad bil på Renault har en klar fördel jämfört med Fiat. Man kan leta sig längre tillbaka i tiden utan att försaka modern körbarhet. Renault låg tre år före Fiat i motorutveckling.

Izola 697 SL har dock mer än en trevlig drivlina att bjuda på. Det är en av få alkovbilar med hopbäddbara långbäddar. En mycket bra familjelösning, särskilt om man har små barn. Då kan minstingen sova mellan mamma och pappa medan det lite större barnet får en egen vrå i alkoven.

För en familj som letar en inträdesbiljett till husbilslivet är Izola 697 SL ett gott val. Det enda som talar emot bilen är låg lastvikt.

Fakta

Håller än

  • Drivlina
  • Sovrum
  • Badrum

 

Hopplöst ute

  • Lastvikten
  • Kökets arbetshöjd
  •  

Utrustning testbil

Farthållare, AC, airbag, elhissar, elspeglar, ABS, CD, luftburen värme, värmeväxlare, kyl med frysfack, ugn, tv antenn, markis, tankar i uppvärmt dubbelgolv, AC bodel, solcell

Vill du läsa mer om Adria? Klicka här!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift