Meny

.

Adria Matrix Plus M 670 DC

Ljus, rymlig och kompetent

De motstÄende sofforna och det stora takfönstret Àr det första man lÀgger mÀrke till nÀr man kliver in. Men det finns mer Àn sÄ att glÀdjas över i denna helt nya modell.

Testad av Rok VizoviĆĄek

Svensk bearbetning Stefan Janeld

Matrix introducerades för drygt ett decennium sedan och blev snabbt den bÀst sÀljande modellen för Adria och en av de bÀstsÀljande taksÀngsbilarna i Europa.

HÀr testar vi den nya generationen i Plus-version. Den lÀgre av de tvÄ utrustningsnivÄerna. Den högre specificerade heter Supreme och kÀnns igen pÄ sin silverlackade bodel, Plus versionen har vit bodel men kan bestÀllas med silverfÀrgad hytt.

Förra versionen av Matrix Àr inte helt nerlagd, den sÀljs fortfarande som instegsversionen Axess.

LuftfjÀdring

Bilen baseras pÄ Fiat Ducato, testbilen var försedd med 160 hk motor och manuell vÀxellÄda. Passar bilen bra. Vridmomentet Àr högt och man behöver inte vara allt för aktiv med vÀxellÄdan.

Bilen Àr 7,48 meter med en hjulbas pÄ 4 035 millimeter. Det ger ett lÄngt överhÀng som man mÄste tÀnka pÄ nÀr man svÀnger ut frÄn macken eller ska upp för en brant backe eller fÀrjeramp. Fördelen Àr att man fÄr en snÀvare svÀngradie Àn i modeller med lÀngre hjulbas.

För att kompensera det lÄnga överhÀngets effekt pÄ köregenskaperna och Àven komforten har testbilen luftfjÀdring pÄ bakaxeln, det Àr tillval och jag rekommenderar att man kryssar i den rutan vid bestÀllning.

7 Ă„rs fuktskadegaranti

Adria hÄller fast vid sin bodelskonstruktion som de döpt till Comprex. Isoleringen med slutna celler och reglar i trÀ ger en stabil konstruktion. Adria har valt att inte följa trenden med plastreglar eftersom de inte ger en lika styv konstruktion. Plast anvÀnds för att det inte ska bli lika stora skador om fukten trÀnger in.

För att visa att man har förtroende för sin konstruktion lÀmnas 7 Ärs fuktskadegaranti.

Gott om stuv för tvÄ

Som standard Àr bilen registrerad med 3,5 tons totalvikt med 340 kg lastvikt. Du kan utan kostnad höja den till 3 800 kg. Det gÄr Àven att bestÀlla bilen med heavy chassi med totalvikt upp till 4 400 kg.

Lastvikten kan tyckas lĂ„g, men det beror pĂ„ att bilarna som sĂ€ljs i Sverige har mer standardutrustning Ă€n pĂ„ andra marknader – vattenburen vĂ€rme och ett sĂ€rskilt Scandinavian Paket.

I sovrummet Àr det tvÄ garderober och tre rymliga överskÄp. I sÀngens sockel en byrÄ. Det finns Àven överskÄp vid dinetten och ett förvaringsutrymmensom nÄs via lucka i golvet.

Garaget Àr rymligt men med tanke pÄ överhÀnget ska man inte lasta tungt hÀr bak.

För tvÄ personer Àr det generöst med stuv. För en familj om fyra hade mer garderobsutrymme varit vÀlkommet.

Vinteranpassad

Testbilen var försedd med Trumas luftburna vÀrmare, men i Sverige Àr Aldes vattenburna vÀrme standard.

Spillvattentanken Àr pÄ bilar sÄlda i Sverige uppvÀrmd, isolerad och töms med en knapptryckning. Ett nyutvecklat, 13 cm högt, tekniskt dubbelgolv löper genom hela bilen.

Slutsats

JÀmfört med sin föregÄngare Àr den nya generationen av Matrix ett stort steg framÄt bÄde nÀr det gÀller utseende och teknik. För första gÄngen har Matrix (och syskonet Coral) ett dubbelgolv över hela bilens lÀngd.

Just denna planlösning kÀnns sÀrskilt lyckad. Men för att den ska bli sÄ framgÄngsrik som möjligt bör Adria göra sÀngen höj- och sÀnkbar sÄ att de som vill ha cyklar i garaget kan ha det.

För mor- eller farförÀldrar som dÄ och dÄ har barnbarnen med sig Àr det en modell vÀl vÀrd att ta en nÀrmare titt pÄ.

Jag gillar

Den nya designen, in- och utvÀndigt

Tekniskt dubbelgolv över hela bilens lÀngd

15% större panoramafönster

7 Ă„rs fuktskadegaranti

RymdkÀnslan

Jag önskar

Att taksÀngen inte blockerade bodelsdörren

Att det gick att fÄ in cyklar i garaget

Fakta

Tillverkarens uppgifter

Fakta

ABS bromsar, antispinnsystem, antisladd, backsensorer, farthÄllare, AC, elhissar, trelÄgig spis, köksflÀkt, kyl 142 liter, ugn, 6 kW Truma luftburen gasoldriven vÀrmare med elpatron. Mattsats med langeterade mattor

Vill du lÀsa mer om Adria? Klicka hÀr!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift