Meny

.

När Aldepannan börjar hosta

Vår medarbetare Håkan Bengtzon var förra vintern på resa bland de höga bergen i Spanien. Han upplevde då att hans 3010 Aldevärmare ibland började ryka kraftigt och ibland hostade till på gränsen till en smäll. Han hade under några dagar varit uppe på hög höjd, närmare 2000 meter. Vi resonerade oss fram till att det berodde på för lite syre under förbränningen. För att kontrollera våra teorier ringde vi upp Christian Delfin, utvecklingsansvarig, på Alde.

Christian bekräftade våra teorier. Det beror på att pannan går för fett, dvs får för lite syre. Pannan sotar då och en sotflaga kan orsaka hostningarna. En 3010 panna som gått mycket på hög höjd bör snarast lämnas in till en auktoriserad verkstad för sotning. Även om pannan på låg höjd igen går bra så sotas den inte ur, utan kan i stället börja krångla ordentligt vid nästa höghöjdsbesök. Det finns en ventil att köpa som komplement som drar ner gasoltillförseln. När man beger sig upp bland bergen, över 1000 meter så slår man om ventilen till höghöjdsläget.

På den nyare 3020 pannan finns en funktion i panelen som man aktiverar när man kommer över 1000 meter. Det gör att fläkten ökar farten och ger mer förbränningsluft och då uppstår inte problemet. Dessvärre är det bara med den nya styrelektroniken i 3020 som man kan åstadkomma detta. Så ställ in på ”hög höjd” när Du åker uppe bland bergen.

Stig Forsberg

stig@husbilsskolan.se

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift