Meny

.

Adria Vision i707SG från 2006, begagnattest

En doldis från bästsäljande Adria med ett komfortabelt chassi, pigg motor, bra kök och marknadens stabilaste pelarbord.

Letar du husbil för långfärder under 600 000 kronor? Ta en provtur.

 

Omvärderad av Björn Genberg och Stefan Janeld

Text och foto Stefan Janeld

 

Framrutan är enorm. Känslan att sitta i ett glashus är påtaglig. Att taksängen är dragen en bit bak och inte ända fram till rutan förstärker glashuseffekten. Placeringen gynnar inte bara utsikten, den har positiva effekter på viktfördelningen. Sängen hamnar en bra bit bakom framaxeln. Rutan är vinklad och en stor del av dess vikt hamnar också bakom framaxeln.  Bakom ratten märks detta, bilen är välbalanserad och ”rinner” fram på vägen. Testbilen är utrustad med Renaults treliters motor på 136 hästkrafter och ett vridmoment på 320 Nm. Siffror som antyder att den ska vara i paritet med Fiats 130hk. Men glöm det, denna är mer som Fiats trelitersmotor på 157hk med ett vrid på hela 400Nm. Att det kan upplevas på detta vis är för att lådan är annorlunda stegad och helt enkelt utnyttjar motorns kraft bättre. I 90km/h snurrar motorn med 1800 varv, det är lågt.

Chassit från AL-KO är mjukt avstämt, sväljer potthål utan besvär. I rondeller och kurvor lutar bilen något, men det blir aldrig obehagligt och absolut inte svampigt. Framstolen är bekväm, mina 182 centimeter finner en vilsam körställning. Speglarna sitter lågt, långt fram och finns hela tiden i synfältet. I korsningar och rondeller finns risk att en personbil gömmer i den döda vinkel de ger.

Säkerhetsmässigt ligger Vision efter. En (1) airbag, ABS bromsar och bilbälte – det är allt. Antisladd, antispinn och passagerarairbag saknas.

 

God lastvikt

Tidigare ägare har inrett det stora garaget med hyllor, krokar och fack. Han har tyvärr också spärrat en av finesserna på bilen med sin inredning. Garagets volym är flexibel. Man kan nämligen höja och sänka sängen som är garagets tak ungefär trettio centimeter. Bra för de som inte vill ha cyklar eller annat i garaget utan prioriterar en lägre bädd. Regleringen sker med el. Vi kunde inte testa funktionen då det inneburit att riva garagets inredning.

Ombord finns hyggligt med stuv – stor garderob, rymliga överskåp och i köket mer förvaring än en husmor kan utnyttja. Tillåten last 570 kg uppnås innan det blir trångt i skåpen.

Vintertid är det hyggligt ställt med kompetensen. Dubbelgolv, luftburen värme med elpatron, sidorutorna i isolerglas och dubbelt insynsskydd, vilket ger viss isolering enligt våra tester. Men det är få värmarutblås riktade mot kupén och tömningen till spillvattentanken ligger oskyddad för frosten ­– det gör att vi ställer oss tveksamma till fricamping vintertid. Men vid elstolpe med ett extra element i kupén och öppen kran med balja under till spillvattentanken överlevs ett sportlov.

Vi tycker

Renaults drivlina i kombination med AL-KO:s chassi imponerar. Tillsammans med Adrias välbalanserade bodel är körupplevelsen i topp. I Vision åker man gärna långt.

Den klår många moderna husbilar på en rad punkter, det stadiga pelarbordet till exempel. Att den gick ur tiden beror på att Renault förnyade sin Master och Adria hoppade inte på den nya versionen, visa av Renaults notoriska oförmåga att leverera på utsatt tid.

Att bilen använts en hel del under sina fem år märks. Fanér har släppt, insynsskydden i papp är skrynkliga. En premiumbil med bättre snickerier och beslag hade klarat åren bättre. I Visions prisklass ställs högre krav på ägarna att vårda husbilen.

Fakta

Håller än

  • Köregenskaper
  • Sovrummet
  • Badrummet
  • Dinetten
  • Köket

 

Hopplöst ute

  • Seg elektrisk manövrering av främre bädd
  • Plastig inklädnad av sidovägarna i kupén
  •  

Utrustning testbil

AC, farthållare, elhiss, centrallås inklusive bodelsdörr, larm, extra lås bodelsdörr, ABS, airbag, luftburen värme med elpatron, isolerad spillvattentank, stödben, eltrappsteg, CD, kyl, frys, ugn

Vill du läsa mer om Adria? Klicka här!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift