Meny

.

Benimar Mileo 224

Halvintegrerad för sex personer!

Benimar Àr den enda spanska deltagaren i husbilsbranchen. En lite fiffig och experimentel tillverkare. Och experimentlusten har lönat sig. I Peñiscola har man nÀrmast fördubblat produktionskapaciteten jÀmfört med förra Äret dÄ man sÄlde 1,800 exemplar till dagens 3,000.

Vi blev sÀrskilt intresserade  av Mileo 224:s orginella planlösning och det faktum att sex personer kan resa och sova i bilen. NÀstan unikt i en 3,5 tons husbil.

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

Den nydesignade aktern drar blicken till sig. En en tuff spoiler lÀngsmed ovansidan skapar en smart plats för backkameran. Mileon stÄr pÄ ett Fiat Ducato light chassi med 2,3 multijet motor (130 hk). Standardutrustningen Àr vÀl tilltagen.

Ytterkonstruktionen utgörs av sandwichvÀggar i polyester. PVC reglar har anvÀnts till stabilisering. Fördelen blir tydlig nÀr bilen vÀgs, den Àr lÀtt! 2 800 kg i basutförande.

Om man viker upp underslafen i vÄningsÀngen bak fÄr man lÀtt plats med alla kampingmöblerna i garaget. Truma vÀrmaren Àr placerad i den vÀnstra dinettbÀnken, en bra placering för jÀmn vÀrmespridning i bilen. TyvÀrr Àr frostsÀkringen krÄnglig att komma Ät.

I bakvÀggen har man lagt till ett par extra förstÀrkningsbalkar sÄ att man pÄ ett sÀkert sÀtt kan montera upp en cykelhÄllare.

Interiör

Eftersom du stiger in i husbilen frÄn baksidan har du direkt en överblick av hela interiören. Det ger en trevlig rymdkÀnsla trots att bilen inte Àr mer Àn 6,91 m. Direkt mot bakvÀggen en vÄningsÀng för barnen. Och skulle det visa sig att bara en sÀng behövs kan man vika upp den undre sÀngen och pÄ sÄ sÀtt förstora garageutrymmet.

Vinkelköket Àr ocksÄ placerat i aktern, bredvid entrédörren. HÀr har kocken ett bekvÀmt och rymligt arbetsutrymme försett med tre gasbrÀnnare, diskho och flÀkt. Och det finns rejÀlt med över- och underskÄp för alla köksattiraljer. Benimar Àr stolta över det förnyade dusch- och toalettutrymmet mittemot köket. Och visst, duschkabinen Àr rymlig, hÄller tÀtt. Vi ger bilen ett plus i kanten för detta. En vridbar Thetford toalett, elegant handfat och toalettskÄp kompletterar badrummet. Intill den stabila toalettdörren i trÀ stÄr det rymliga kylskÄpet med en praktisk flasklÄda med plats för nio 1,5-liters flaskor.

Sittgruppen Àr en myshörna för hela familjen! TvÄ L-soffor i kombination med den vridbara passagerarstolen Àr en praktisk planlösning. Eftersom det utfÀllbara bordet ocksÄ tjÀnstgör som sÀngbotten nÀr man bÀddar sittgruppen Àr bredden visserligen nÄgot begrÀnsad.

Vid lÀggdags kan den hÀr sitthörnan förvandlas till en sovplats för tvÄ till fyra personer. TaksÀngen kommer ner lÄgt om sÄ önskas, sÄ man mÄste först plocka bort ryggkuddarna frÄn bÀnkarna. Via en utfÀllbar stadig trapp-pall krÀvs bara ett litet skutt att komma i sÀng.  TaksÀngen Àr steglös och kan stannas pÄ önskad höjd.

BÀddar du sittgruppen finns en stege som tar dig till taksÀngen. Den stora panoramaluckan ovanför förarhytten slÀpper in gott om ljus till sittgruppen.  De tvÄ lÀslamporna ovanför framstolarna Àr bÄde innovativa och snygga. HÀr har man nÀmligen gömt undan USB-kontakten! Perfekt placering, sÀrskilt som man byggt en hylla intill för apparaterna under laddning.

Det Ă€r helt klart att Benimar förtjĂ€nar att lovordas för den moderna, stilrena interiören. Det mörka trĂ€slaget kombinerat med de vita lackade skĂ„psluckorna ger interiören ett lyxigt snitt. Detta – i kombination med det stora urvalet textilier gör det lĂ€tt att skapa ett personligt ”andra hem”.

Installationer  

Det finns inte mycket att klaga pÄ nÀr det gÀller hur kablar och ledningar har dragits. Den elektriskt manövrerbara sÀngen hÀnger stadigt och manövreras med hjÀlp av en nyckel. KÀnns bra att den ocksÄ kan fÀllas ner för hand. Inga synliga kablar hÀr inte.

Sammanfattat Àr det hÀr en stadigt byggd husbil, vÀlutrustad och med överkomlig prislapp. Att den dessutom har en god lastvikt redan vid en totalvikt pÄ 3 500 kg Àr ett stort plus.

De tvÄ vinkelsofforna Àr en smart lösning i en familjebil. Men visst kunde bordet vara lite större. Det rymmer inte 6 kuvert. BÀddas dinetten blir det en sÀng med mÄtten 140/120 x 210 cm.
VÄningssÀngarna bak mÀter 84 x 210 respektive 74 x 210 cm.
TaksÀngen kan komma ner djupt och Àr dÄ mycket enkel att komma i och ur. BÀddas sittgruppen kan man stanna sÀngen steglöst pÄ önskad höjd. BÀddmÄttet Àr 140/120 x 193 cm.
Köket Àr av enklare modell, men funktionellt.
Den nya bakstammen med integrerad backkamera Àr snygg.

Fakta

Utrustning testbil

KlĂ€dda, vĂ€ndbara hyttstolar, airbags, ABS, ESP, Hill Holder (starthjĂ€lp), farthĂ„llare, airco, Fix & Go-kit (inget reservdĂ€ck), 90 liters brĂ€nsletank, automatisk fordonsbelysning, radio/cd-spelare, högtalare i bodelen, radio med panel vid ratten. Truma Combi 4 kW vĂ€rmepanna + CP Plus, 3 gasbrĂ€nnare, 146 liters kylskĂ„p ’Dometic Slimtower’, 80 AH Gel bodelsbatteri, 2 st. gasflaskor ĂĄ 11 kg.

Vi gillar

  1. Res- och sovplats för 6 pers.
    LĂ€ttviktsbygge
  2. Duschkabinen
  3. Möbeldesignen


Vi önskar

  1. Mer stuvutrymme, som det Àr nu Àr det snÄlt för 6 personer. Men okej för 4.
  2.  
Placeringen av bodelsdörren avslöjar den, för en halvintegrerad bil, udda planlösningen.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift