Meny

.

Hymer Exsis-I 504

Kompakt för tre.

Efter att förra Äret ha introducerat den helt nya och viktbesparande byggmetoden i B-DL serien var det i Är dags för bÀstsÀljande Exsis att förÀras samma teknik. Vi vÀljer att ta en nÀrmare titt pÄ en av de helintegrerade modellerna, med en lÀngt pÄ strax under sex meter. Att tre personer kan sova rymligt i den bevisar hur bra man har trollat med utrymmet!

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

PĂ„ utsidan har den nya Exsis lyfts rejĂ€lt och pĂ„minner inte sĂ„ lite om storebror B-DL. Den nya fronten Ă€r en riktig “eyecatcher”.  Exsis byggs pĂ„ Fiat Ducato med AL-KO chassi och förses med en 2.3 Multijet Euro 6-motor pĂ„ 130, 150 eller 180 hk.

Modellen har sjÀlvfallet Hymers klassiska Pual-vÀggar. Ett trÀfritt, 34 mm tjockt, sandwichlaminat med en kÀrna av polyuretanskum och aluminium pÄ in- och utsida. Ett stabilt laminat med mycket goda termiska egenskaper.

Garaget under sÀngen bak slukar lÀtt alla dina kampingmöbler. Det dubbla 230 volts-eluttaget i garaget Àr en detalj i tiden. Enkelt att ladda upp elcyklarna. FÀrskvattentanken Àr lÀtt att komma Ät och grÄvattentanken Àr placerad i mitten av husbilen för god viktfördelning.

PÄ grund av golvhöjden kunde det varit svÄrt för föraren att kliva in och ut ur bilen, men det elektriska trappsteget vid förardörren underlÀttar rejÀlt! NÀr bildörren öppnas skjuts trappsteget automatiskt fram och vice versa. En perfekt lösning! Praktiskt Àr det ocksÄ med slÀden i gasolskÄpet som gör att gasflaskorna enkelt skiftas vid behov.

Interiör

Sittgruppen Ă€r bekvĂ€m för fyra. Pelarbordet Ă€r skjutbart Ă„t alla hĂ„ll. Den ljusa möbeldekoren Ă€r frĂ€sch och den indirekta belysningen utmed taket ger en mysig atmosfĂ€r. Man mĂ„ste vĂ€nja sig vid nivĂ„skillnaden i golvet vid förarstolarna – det Ă€r lĂ€tt att snubbla i början! 

Till vÀnster om entrén finns ett litet kök. Tre breda lÄdor ger plats Ät rejÀlt med köksutrustning och proviant och överskÄpen svÀljer ocksÄ en hel del. Snyggt med dolda skÄpsbeslag i alla överskÄp. Spisen med tre gasbrÀnnare Àr integrerad med diskhon. Det finns en utfÀllbar skiva som ger extra bÀnkyta. En snygg detalj pÄ kvÀllen Àr belysningen under köksbÀnken. Kall dricka har du inom rÀckhÄll i kyl/frys-kombin intill köket. Det finns Àven en ugn, sÄ kocken i familjen kan inte klaga.

SÀngen bak Àr för en person. Praktiskt nÀr man har besök över natten eller vill ta sig en siesta. Med tvÄ fasta trappsteg Àr det lÀtt att komma pÄ plats.

Ovanför framstolarna hÀnger den nedsÀnkbara dubbelsÀngen. En trÀstege tar dig upp och ner. I början gÄr det lite vanskligt, men man vÀnjer sig snabbt.

Badrummet har sin plats mitt emot köket. Den rejÀla trÀdörrens insida Àr klÀdd med plast vilket skyddar mot vattenstÀnk. Bra! En vikdörr i plexiglas separerar toaletten. Duschkabinen Àr helt OK med tanke pÄ pÄ husbilens miniformat. Bra med den stora spegelvÀggen ovanför toaletten, kommer uppskattas av frun i bilen.

Installationer

Kablar och ledningar har lagts med omsorg. Pannan och elblocket Àr placerade under matrumssoffan. VÀrme levereras av en Truma Combi 6EH, fullt tillrÀcklig för denna kompakta husbilen. Det hade med all sÀkerhet klarat sig med den mindre 4kW  versionen.

Tummen upp för alla el- och USB-uttag, tillrÀckligt för allt du kan tÀnkas ha med dig.

Det Àr en mycket trevlig bil att vistas i, mysfaktorn Àr hög. SÀngen lÀngst bak mÀter 117 x 200 cm, smalnar av till 92 cm i fotÀndan.
TaksÀngen mÀter 150 x 188 cm och Àr en bekvÀm sovplats. Men stegen för att ta sig dit Àr inte lika bekvÀm.
Köket har rymliga lÄdor. Men dÄ de Àr breda fÄr man ta ett steg Ät sidan . Hade varit bÀttre med flera, smalare, lÄdor.
Föredömligt gasolutrymme
Ett fotsteg kommer ut automatiskt nÀr förardörren öppnas.

Fakta

Utrustning testbil

Aguti-stolar, airbags, ABS, ESP, farthÄllarel, AC, Hill Holder, Fix & Go-kit (inget reservdÀck), Truma Combi 6 kW vÀrmepanna, 3 gasbrÀnnare, Thetford toalett, 160 liters Dometic kylskÄp, LED inomhusbelysning, 95 AH Gel bodelsbatteri, 2 gasflaskor à 11 kg

Vi gillar

  1. antalet 230 volts/12 volts/usb-anslutningar
  2. modern och frÀsch look
  3. hög lastvikt
  4. bodelskonstruktionen

                     

Vi önskar                          

  1. golv utan nivÄskillnad
  2. BekvÀmare i- och ursteg till den nedfÀllbara sÀngen fram

 

Det Àr en i vÄrt tycke snygg husbil. PÄminner mycket om storebror B-DL, men Exsis saknar dubbelgolvet och fÄr en lÀgre profil.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift