Meny

.

Hymer Exsis-I 504

Kompakt för tre.

Efter att förra året ha introducerat den helt nya och viktbesparande byggmetoden i B-DL serien var det i år dags för bästsäljande Exsis att föräras samma teknik. Vi väljer att ta en närmare titt på en av de helintegrerade modellerna, med en längt på strax under sex meter. Att tre personer kan sova rymligt i den bevisar hur bra man har trollat med utrymmet!

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

P√• utsidan har den nya Exsis lyfts rej√§lt och p√•minner inte s√• lite om storebror B-DL. Den nya fronten √§r en riktig ‚Äúeyecatcher‚ÄĚ. ¬†Exsis byggs p√• Fiat Ducato med AL-KO chassi och f√∂rses med en 2.3 Multijet Euro 6-motor p√• 130, 150 eller 180 hk.

Modellen har självfallet Hymers klassiska Pual-väggar. Ett träfritt, 34 mm tjockt, sandwichlaminat med en kärna av polyuretanskum och aluminium på in- och utsida. Ett stabilt laminat med mycket goda termiska egenskaper.

Garaget under sängen bak slukar lätt alla dina kampingmöbler. Det dubbla 230 volts-eluttaget i garaget är en detalj i tiden. Enkelt att ladda upp elcyklarna. Färskvattentanken är lätt att komma åt och gråvattentanken är placerad i mitten av husbilen för god viktfördelning.

På grund av golvhöjden kunde det varit svårt för föraren att kliva in och ut ur bilen, men det elektriska trappsteget vid förardörren underlättar rejält! När bildörren öppnas skjuts trappsteget automatiskt fram och vice versa. En perfekt lösning! Praktiskt är det också med släden i gasolskåpet som gör att gasflaskorna enkelt skiftas vid behov.

Interiör

Sittgruppen √§r bekv√§m f√∂r fyra. Pelarbordet √§r skjutbart √•t alla h√•ll. Den ljusa m√∂beldekoren √§r fr√§sch och den indirekta belysningen utmed taket ger en mysig atmosf√§r. Man m√•ste v√§nja sig vid niv√•skillnaden i golvet vid f√∂rarstolarna ‚Äď det √§r l√§tt att snubbla i b√∂rjan!¬†

Till vänster om entrén finns ett litet kök. Tre breda lådor ger plats åt rejält med köksutrustning och proviant och överskåpen sväljer också en hel del. Snyggt med dolda skåpsbeslag i alla överskåp. Spisen med tre gasbrännare är integrerad med diskhon. Det finns en utfällbar skiva som ger extra bänkyta. En snygg detalj på kvällen är belysningen under köksbänken. Kall dricka har du inom räckhåll i kyl/frys-kombin intill köket. Det finns även en ugn, så kocken i familjen kan inte klaga.

Sängen bak är för en person. Praktiskt när man har besök över natten eller vill ta sig en siesta. Med två fasta trappsteg är det lätt att komma på plats.

Ovanför framstolarna hänger den nedsänkbara dubbelsängen. En trästege tar dig upp och ner. I början går det lite vanskligt, men man vänjer sig snabbt.

Badrummet har sin plats mitt emot köket. Den rejäla trädörrens insida är klädd med plast vilket skyddar mot vattenstänk. Bra! En vikdörr i plexiglas separerar toaletten. Duschkabinen är helt OK med tanke på på husbilens miniformat. Bra med den stora spegelväggen ovanför toaletten, kommer uppskattas av frun i bilen.

Installationer

Kablar och ledningar har lagts med omsorg. Pannan och elblocket är placerade under matrumssoffan. Värme levereras av en Truma Combi 6EH, fullt tillräcklig för denna kompakta husbilen. Det hade med all säkerhet klarat sig med den mindre 4kW  versionen.

Tummen upp för alla el- och USB-uttag, tillräckligt för allt du kan tänkas ha med dig.

Det är en mycket trevlig bil att vistas i, mysfaktorn är hög. Sängen längst bak mäter 117 x 200 cm, smalnar av till 92 cm i fotändan.
Taksängen mäter 150 x 188 cm och är en bekväm sovplats. Men stegen för att ta sig dit är inte lika bekväm.
Köket har rymliga lådor. Men då de är breda får man ta ett steg åt sidan . Hade varit bättre med flera, smalare, lådor.
Föredömligt gasolutrymme
Ett fotsteg kommer ut automatiskt när förardörren öppnas.

Fakta

Utrustning testbil

Aguti-stolar, airbags, ABS, ESP, farthållarel, AC, Hill Holder, Fix & Go-kit (inget reservdäck), Truma Combi 6 kW värmepanna, 3 gasbrännare, Thetford toalett, 160 liters Dometic kylskåp, LED inomhusbelysning, 95 AH Gel bodelsbatteri, 2 gasflaskor à 11 kg

Vi gillar

  1. antalet 230 volts/12 volts/usb-anslutningar
  2. modern och fräsch look
  3. hög lastvikt
  4. bodelskonstruktionen

                     

Vi önskar                          

  1. golv utan nivåskillnad
  2. Bekvämare i- och ursteg till den nedfällbara sängen fram

 

Det är en i vårt tycke snygg husbil. Påminner mycket om storebror B-DL, men Exsis saknar dubbelgolvet och får en lägre profil.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift