Meny

.

Billig solpanel gör jobbet

När man ska köpa solpanel blir det lätt att man fokuserar på detaljer. Varje företag har sina ”unika” tekniker. Välmenande vänner har massor av goda råd och erfarenheter. Är man tekniskt intresserad är det nog så att man väljer senaste tekniken med högsta prislappen.

Men om man inte är ett teknikfreak och inte frågar sina vänner eller lusläser specifikationer kan man få en kompetent panel för väldigt rimliga pengar.

 

Monterad av: Roger Lindahl

Text: Stig Forsberg

 

GoCamp säljer ett kit med 130W panel, MPPT regulator och fästen för strax över 3 500 kronor. Det är hälften av vad man kan få betala för en avancerad panel av senaste snitt. Men den är absolut inte hälften så bra. Efter en sommars användning kan vi konstatera att den räcker mer än väl. I alla fall för Rogers behov.

 

Lättmonterad

Monteringen var rättfram.

  • Rengöra för limning av fästvinklarna
  • Borra ett hål för kabelgenomföringen
  • Hitta lämplig plats för regulatorn.

 

Vi limmade fast solpanelens fästen och använde en standard kabelgenomföring. Avståndet till regulatorn och batteriet var kort, kabel med 6 mm2 area var tillräcklig. Det är viktigt när avstånden är längre att man dimensionerar kablarna väl för att slippa förluster. Tänk på att avståndet man skall beräkna efter är det dubbla. Man skall ju fram och tillbaka från solpanelen. Placera regulator så nära batteriet som det är möjligt.

Gott om plats på taket att få dit en panel. Och ytterligare en ifall behovet uppstår. Tänk alltid på det när du monterar solpanel.
Monterad och klar. Med god planering och förberedelse är det ett enkelt jobb.
En modern MPPT regulator ingår i paketet.

Resultatet

Solen strålade på ordentligt under försommaren. Batteriet har hållit sig välladdat hela tiden. Roger är som sagt inget teknikfreak. Han för inte dagbok över laddningen eller sneglar på displayen för att se att det fungerar. Han är mer en person som sitter lugn så länge allt är som det ska. Och det har det varit hela sommaren.

Teoretiskt ska panelen ge 10A, en solig dag är det 80 Ah. Men teori är en sak, praktik en annan. Räkna med att panelen i praktiken ger hälften av det teoretiska maxvärdet under en solig svensk sommardag.

Det är mycket som påverkar laddningen. Hög temperatur minskar panelens effektivitet. Kablar, om än väldimensionerade ger också förluster. Likaså gör anslutningar.

Roger är mycket nöjd med sin panel och har haft en sommar där han aldrig varit utan el ombord. Mer än så behöver han inte veta.

Fakta

  • – Solpanelspaket E30-51B           3.635:- kronor inklusive moms
  • – GoCamp solpanel 130 watt
  • – GoCamp regulator MPPT 10 A
  •  

Finns att köpa hos din lokala Kama Återförsäljare.

Om du vill läsa mer om solpaneler, klicka på bilden nedan.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift