Meny

.

BioCool tankrengöring och mögeltvätt

Maskindiskmedel blev medicinsk världsprodukt!

När uppfinnaren JanOlof Eriksson tillverkade den första maskindiskstabletten visste han inte vart det skulle sluta.

Vi börjar från början: JanOlof hade experimenterat med flytande vätesuperperoxid, fortsatte med pulver för att sluta i tablettform. Flytande och pulver visade sig vara svårt att dosera. I tablettform blev det mycket enklare och överdosering undveks. Den första maskindiskstabletten blev en succé, så stor att han fick Sveriges största innovationspris, SKAPA-Stipendium 1997.

 

Av Stig Forsberg

 

KAMA kontaktade JanOlof eftersom de sökte en vattenreningsprodukt utan klor. Husbilsfolket gillade inte klorsmaken och därmed skapades den första vattenreningstabletten, BioCool Clean Water.

Den vidareutvecklades till en tablett för vattentank (Clean Water Tank) och en för toatank (Fresh Toilet Tank).

Som vattenrenare kommer produkten idag till stor nytta i tredje världen när inte rent vatten finns att tillgå. Nu är en anpassad produkt sedan länge etablerad bland fritidsfolket som både vattenrenare och tankrengörare. När JanOlof själv blev sjuk, så sjuk att han höll på att stryka med, och läkarvetenskapen inte hade något botemedel så kurerades hans sjuka fötter på rekordtid av samma grundmedel. Grundproduktens idé kom sedan att användas för fotbad som tar bort fotsvamp/parasiter på fötterna hos folk i utvecklingsländer.

Bio Cool tankrengöring var aldrig planerad

Många är det som har lösningar på hur vi skall rengöra våra vatten-, gråvatten- och toatankar. Denna gång reagerade vi på att produktserien är en biprodukt från sjukhusmiljön. Det började med ett sår som inte ville läka trots alla tillgängliga behandlingar och slutade med en produktserie för att rengöra våra vattentankar. BioCool är ett bra exempel på hur en uppfinnares ursprungliga idé växer vidare och finner helt nya användningsområden

Inget att klaga på

Vi konstaterar i vårt test att allt fungerar utmärkt. BioCool har valt att inte tillsätta doftämnen som många andra tillverkare gör. Om man skall tillverka en miljövänlig och hälsosam produkt för att ta bort dålig lukt skall man nöja sig med det. När lukten är borta varför skall man tillföra miljön ytterligare kemikalier när problemet redan är löst?

Produkten skall döda de bakterier och parasiter som orsakar odören och inget annat. Att maskera tvivelaktiga resultat kan inte vara rätt anser BioCool.

Det är lätt att hålla med.

Så här gjorde vi testet

Vi har under hösten, vintern och våren låtit testa BioCool Fresh Toilet Tank i tre husbilar. Två har varit i Spanien/Portugal och en har rullat i Sverige. Vädret söderöver har inte varit det varmaste, så testen har möjligen inte stressat produkten till sin allra yttersta gräns. Vi konstaterar dock att det har fungerat väl. Vi började med att rengöra de olika tankarna enligt bruksanvisningarna och har även slumpmässigt lagt i en tablett i toatanken när den blivit c:a halvfull. Till gråvattentanken har vi även slumpmässigt tillfört en tablett då och då. Vi smulade sönder den och lät det följa med avloppet ner. De senare tilltagen är vår egen metod och har inte rekommenderats av tillverkaren. Vi tyckte bara att en ”dutt” då och då borde hålla avloppen renare.

Vattentanken, spillvattentanken och toatanken samt ett båtkapell har fått sina behandlingar. Tabletterna lades ner i tankarna och fick ligga där. När vi inspekterade så såg det ut som om tabletterna inte löst upp sig helt, men det hade de dock. Det som vi såg rester av var de ”tabletteringsmedel” som används för att göra pulvret till tabletter. Tankarna blev biologiskt rengjorda, men det är något som inte syns för ögat. Man känner det genom att ta på ytan, slemmet på tankens insida är bakteriepåväxt. Detta slem försvann.

När vi dessutom rengjorde ett båtkapell med BioCool Mögeltvätt, vi hade inte någon smutsig markis att tillgå, syntes det hur möglet snabbt försvann. Vi trodde nästan inte våra ögon, kapellet blev snabbt som nytt.

Rent dricksvatten är prioriterat

Viktigast för oss är att hålla färskvattentanken ren. Vi dricker alla vårt vatten från bilens tank och släpar inte på flaskvatten mer än nödvändigt, dvs möjligen om vattnet inte smakar bra. Det senare sker i stort sett aldrig eftersom vi alla tre satt in kolfilter som renar vattnet.

BioCool använder den moderna typen av öppningsbara etiketter vilket betyder läsbar text
Gråvattentanken laddad vid rengöringen
Vi hade inte någon möglig markis utan rengjorde ett mögligt båtkapell – stor skillnad!

BioCool har följande produkter för Husbilsanvändning

  • Clean Water / 250 tabletter
  • Clean Water Tank / 50 tabletter
  • Fresh Toilet Tank / 125tabletter
  • Mögeltvätt / Sprayflaska 750 ml
  •  

BioCool’s produkter finns att köpa hos de flesta återförsäljare av tillbehör till husbilar, husvagnar och båtar.

Samtliga produkter från BioCool är miljövänliga och skonsamma för människor och natur. BioCool’s produkter inehåller inga miljögifter eller andra tunga kemikalier. De enda restprodukterna från vatten- och tankrengöringstabletterna är syre och vatten.

Mögeltvätten är mycket effektiv, men skonsam. Så pass att den inte är märkningspliktig enligt kemikalieinspektionen.

Teknisk information till denna artikel har jag fått av Håkan Eriksson, BioCool.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift