Meny

.

RejÀl bil utan guldkant

Carado Àr en framgÄngssaga inom instegssegmentet. Det Àr en av anledningarna till att fabriken i Neustadt utökats med tvÄ nya tillverkningshallar. En av bilarna som byggs hÀr Àr den nya helintegrerade i339. En modell med delat badrum som ÀndÄ hÄller sig under sju meters lÀngd. Lyckat eller trÄngt?

 

Av Carla och Kees Witvliet

 

Chassiet Àr ett Fiat Ducato light camperchassi. KraftkÀllan en Euro-6-motor pÄ 2,3 liter.

Husbilens tak och bakstam Àr i glasfiber och vÀggarna med utsida i aluminium Àr 34 mm tjocka.

Tack vare busspeglarnas placering begrÀnsas sikten av en död vinkel nÀr man ger sig in i korsningar och rondeller. Men Ät sidan och bakÄt har man god överblick.

Garaget Àr rymligt och rymmer Àven gasolutrymmet med dess tvÄ stora gasolflaskor. Nackdelen Àr att bagageutrymmet dÀrmed begrÀnsas.

Med de praktiska öglorna Àr det lÀtt att surra fast cyklar och annat.

Truma combi 6-vÀrmaren hittar vi till vÀnster om drottningsÀngen. Vi hade föredragit en mer framskjuten placering för jÀmnare spridning av vÀrmen. I nulÀget blir det lÄnga slangar fram till sittgruppen.

Vattentanken Àr placerad i dinettesoffan och grÄvattentanken framför bakaxeln. TyvÀrr Àr den inte isolerad pÄ detta exemplar. Men pÄ bilar som kommer till Sverige Àr den det.

Den nya placeringen av kontrollpanelen ovanför kylskÄpet Àr riktigt bra. VÀl synlig.

Vill man piffa upp husbilen lite extra erbjuder Carado ett antal tillvalspaket.

Interiör

AnvÀndandet av ljusa vÀggpaneler ger en luftig kÀnsla nÀr man kliver in. Ett invÀndigt steg förenklar ombordstigningen.

Den enkla sittgruppen, som bestÄr av en soffa och förarhyttens tvÄ stolar, ger plats Ät fyra personer. Den smala lillsoffan erbjuder en praktisk reservplats. Det fasta bordet kan skjutas sidledes men konstruktionen ser inte sÀrskilt stadig ut. MöbelklÀdseln Àr basic. Utsikten Àr fantastisk.  

Entrédörren Àr av trist och smutskÀnslig vit plast och det har slarvats med finishen av golvet i kabinen vid passagerarstolen. Dessutom ser de plisserade mörklÀggningsgardinerna ganska skrangliga ut.

Det Àr modernt snitt pÄ möblerna och man har lagt till trevlig mysbelysning under överskÄpen.

Den breda och indirekt belysta mellanvÀggen mellan sittgupp och kök Àr en snygg detalj. En annan kul detalj Àr paraplyet som hÀngts upp vid entrén.

Vinkelköket Àr helt ok. Gasolspisen med tre lÄgor har till och med försetts med rost i gjutjÀrn.

Tre lÄdor och ett stort köksskÄp med sophink skapar bra med utrymme för utensilier och torrvaror. Men lÄdor hade gjort det enklare att hÄlla ordning.

En Thetford-kyl med separat frys pÄ 160 liter hÄller ordning pÄ grejerna. I skÄpet ovanför hÀnger TV`n som kan vridas mot sÄvÀl soffan som sovrummet. Bra lösning!

NĂ€r du kliver runt fĂ„r du se upp lite eftersom golvet har nivĂ„skillnader pĂ„ tvĂ„ stĂ€llen, vid sittgruppen och mot sovrummet. I passagen till sovrummet har toa och dusch placerats mitt emot varandra. Toalettdörren anvĂ€nds ocksĂ„ till att stĂ€nga av bodelen. En annan fördel med den lösningen Ă€r att det skapas lite mer sittutrymme för den vridbara Thetford toalettstolen. TvĂ„ speglar – ovanför handfatet och pĂ„ dörren.

Innan du kan ta dig en dusch mÄste du först plocka undan den lösa golvplattan. Sedan kan vikdörren i plast stÀngas.

BĂ„de duschkabin och toalettutrymme har en liten taklucka.

Sovrummet följer mall 1A för biltypen. En central drottningsÀng med garderober pÄ var sida och ett rejÀlt skÄp under fotÀndan. Om man ocksÄ lÀgger till det djupa stuvutrymmet i golvet kan vi konstatera att vi inte behöver begrÀnsa antalet medtagna klÀdesplagg pÄ resan.

Ovanför framstolarna en nedfÀllbar extrasÀng, sÄ om du har gÀster som vill sova över Àr det inget som helst problem.

Vi tycker

En stabilt byggd husbil som ger bra valuta för pengarna. Även om det Ă€r en sĂ„ kallad instegsmodell kan vi (som tur Ă€r) inte finna nĂ„got att anmĂ€rka pĂ„ vad gĂ€ller tekniska installationer som kabeldragningar och VVS.

Carados kvalitetsrykte Àr gott och vÀrdeminskningen Àr relativt lÄg. Totalekonomin ser bra ut för modellen.

Utsidan lovar gott! Ingen pÄver instegs-look hÀr inte.
Sittgrupp modell halvdinette. En trivsam plats för fyra personer. Utsikten Àr god.
SÀngen har dugliga bÀddmÄtt, 150 x 190 cm.
TaksÀngen fram Àr ingen nödbÀdd, bÀddmÄttet Àr 150 x 200 cm.
Köket Àr inte stort, men vÀlplanerat. Vi hade önskat lite mer arbetsyta i framkant. Men med locket till diskhon nere funkar det riktigt bra.
Garaget Àr rymligt. Men tyvÀrr har man placerat gasolutrymmet hÀr bak. Lite synd dÄ det stjÀl mycket utrymme. Tröskeln till utrymmet Àr för hög för att ge enkel hantering av flaskorna.
Bra backspeglar. En extra döda-vinkeln-spegel hade varit pricken över i.

Fakta

Utrustning testbil

KlÀdda vridbara Aguti-stolar i förarhytten, airbags, ABS, ESP, Hill holder, farthÄllare, AC, Fix and Go-kit (inget reservhjul), Truma Combi 6 kW luftburet vÀrmesystem + CP Plus, gasolspis 3 brÀnnare, Thetford C 260 toalett, 141/23 liters Thetford kyl/frys-kombination, LED inomhusbelysning, 95 AH Gel hushÄllsbatteri, 2x 11 kg gasolflaskor, fyra uttag pÄ 230 V samt ett i garaget, tvÄ USB uttag, ett 12V uttag

Vi gillar

  1. Bra pris/kvalitetsförhÄllning
  2. VÀlutrustat kök

 

Vi önskar

  1. Golv utan nivÄskillnader
  2. Generösare standardutrustning (Svenska importören har rikligare standardutrustning)
  3.  

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift