Meny

.

Dethleffs Pulse I 7051 DBM

Lysande mellanklass

Inför modellÄret 2019 har Dethleffs tagit fram en ny modellserie döpt till Pulse. Den Àr nÄgot chicare Àn Trend-serien vilket utvÀndigt signaleras med exklusivare front. Men fokus har frÀmst lagts pÄ kÀnslan inomhus. Inredningen Àr en explosion av olika ljuseffekter.

Serien byggs i sex planlösningar, bÄde i hel- och halvintegrerat utförande. Vi tog oss en titt pÄ den integrerade versionen pÄ drygt sju meter med drottningsÀng i sovrummet.

 

Av Carla och Kees Witvliet

 

Pulse Àr byggd pÄ ett förlÀngt Fiat camperchassi. Standardmotor Àr Fiats 2,3MJ2 pÄ 130hk.

Standardutrustningen inkluderar alla gÄngbara sÀkerhetsdetaljer som ABS, ESP, ASR, hill holder och hill descent control.

Vi reser sitter bekvÀmt i var sin pilotstol frÄn Agutti. BusshÀngda backspeglar med tvÄ speglar vardera ger god överblick vid manövrering.

Under vÄr provrunda hördes ett antal irriterande ljud och skrammel. Förhoppningsvis kommer dessa att ha ÄtgÀrdats i serieproduktion.

Centralt placerad vÀrmare

Man har anvĂ€nt sig av en trĂ€fri bodelskonstruktion som Dethleffs kallar LifeTime-Smart som inkluderar skivor i glasfiberlaminat som skydd i bĂ„de tak och golv. Golvet har ocksĂ„ fĂ„tt ett eget namn – IsoProtect Comfort. Ett golv utan trösklar eller nivĂ„skillnader frĂ„n förarhytt till köksdel.

LĂ€ngst bak hittar vi garaget. Man öppnar det med en hand – bra! Inne i garaget finner vi reglaget för att höja och sĂ€nka sĂ€ngen. I lĂ€gsta lĂ€get Ă€r det bekvĂ€mt att ta sig i och ur sĂ€ngen men garagets volym inskrĂ€nks. OmvĂ€nt blir det lite knöligare att gĂ„ till sĂ€ngs men cyklarna kan ta sin plats i garaget.

FÀrskvattentanken Àr placerad bakom bakaxeln medan grÄvattentanken placerats precis framför densamma.

Den luftburna vÀrmaren frÄn Truma har man byggt in under dinettsoffan. En bra placering som ger förutsÀttning för en jÀmn och efektiv spridning av vÀrmen i bilen.

Inredning

BodelsdÀrren Àr inbjudande bred, sjuttio centimeter, och har ett elektriskt trappsteg som underlÀttar ombordstigningen.

Möblerna har en modern design som kÀnns frÀsch. De lÀtt sluttande överskÄpen skapar en rymdkÀnsla. Vi hajade till nÀr vi öppnade ett av skÄpen eftersom luckan öppnas i tvÄ steg, luckan Àr tudelad.

Tack vare speciella ljuseffekter i golvet verkar möblerna svÀva. Kul effekt. I sittgruppen finns plats för fyra vuxna personer. Den smala lillsoffan fungerar frÀmst som fotpall för den som sitter i den bakÄtvÀnda passagerarstolen.

Att man fokuserat pÄ ljuseffekterna blir tydligt nÀr man tittar i taket. Belysningen som löper hela vÀgen frÄn förarhytt till sovrummet i aktern Àr mycket effektfull.

Vid det kompakta köket har extra arbetsyta skapats ovanpÄ skottet som delar av köket frÄn sittgruppen. Köksutrustningen Àr okej och innefattar en spis med tre gaslÄgor, en rund köksho och ett rejÀlt kyl/frys-skÄp frÄn Domestic. Med ett rymligt underskÄp försett med tre lÄdor finns tillrÀckligt med stuvutrymme.

Den smala, sneda, spegeln vid gÄngen till sovdelen Àr en lekfull detalj. Men snubbla inte över tröskeln!

De snyggt inredda toalett- och duschutrymmena har placerats mitt emot varandra. Med den stadiga toalettdörren kan man skÀrma av bodelen. Och visst, Àven duschen har försetts med ljuseffekter. Duschens trÀtrall ger extra golvyta i sovrummet. Det Àr bra, det Àr alltid trÄngt runt en fristÄende dubbelsÀng.

Vi tycker

Det som sticker ut Àr bilens invÀndiga ljussÀttning. Det finns otaliga ljuskombinationer dÀr golv, vÀggar och tak kan samverka för att fÄ den ljussÀttning som bÀst passar rÄdande humör.

En annan riktigt bra detalj Ă€r antalet 230 volts-uttag: vid sĂ€ngen, köket, toaletten och sittgruppen. Behöver du USB-uttag finns det tvĂ„ vid sĂ€ngen och tvĂ„ vid soffhörnan. Det enda 12-voltsuttaget har placerats vid entrėn. Till sist kontaterar vi att det rĂ„der god ordning pĂ„ kabeldragningen ombord.  

Intrycket av Pulse Àr en husbil med hög mysfaktor och snygg design, in- och utvÀndigt!

En snygg husbil med modern design. Frontmasken Àr helt ny och ger bilen karaktÀr. Finns Àven som halvintegrerad.
Det Àr vÀldesignade möbler ombord, kÀnns moderna. I kombination med det effektfulla belysningssystemet skiljer sig kÀnslan ombord frÄn de flesta andra husbilar.
Sittgruppen rymmer fyra. Soffan kunde gott fÄtt lite mer plats, i nulÀget Àr det aningen trÄngt.
I sÀngens huvudÀnda tvÄ fack som agerar nattduksbord. Försedda med USB ladduttag. Föredömligt! SÀngen mÀter 160 x 190 centimeter - i kortaste laget! Mysig beklÀdnad, dugliga lÀslampor och trendiga gardiner skÀnker trivsel. Det finns en sÀng till ombord, den frÀmre taksÀngen, som mÀter 150 x 195 cm.
Tudelade luckor till överskÄpen Àr nÄgot nytt och tog lite tid att vÀnja sig vid.
Garagets volym kan regleras efter behov genom att hissa eller sÀnka sÀngen.

Fakta

Utrustning testbil

Airbags, ABS, ESP, Hill holder, farthÄllare, AC, Fix and Go-kit (utan reservhjul), Truma Combi 6 kW vÀrmesystem + CP Plus, 3 gaslÄgor, Thetford C 260 toalett, 142 liter Dometic kylskÄp, 95 AH AGM hushÄllsbatteri, 2 stycken 11 kg gasolflaskor.

Vi gillar

  1. Belysningsdesignen
  2. De sluttande överskÄpen
  3. God lastvikt
  4. Bra gasolutrymme

 

Vi önskar

  1. Bredare vinkelsoffa
  2. LÀngre drottningsÀng, 200 cm istÀllet för nuvarande 190 cm.
  3.  
Gasolutrymmet Àr riktigt lÀttjobbat.

Vill du lÀsa mer om Dethleffs? Klicka hÀr!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift