Meny

.

Bürstner Ixeo t720

Hemtrevlig

I flera år har Bürstner strävat efter att förbättra ´hemkänslan´ i sina husbilar. Man lägger speciell speciell vikt på design och rymdkänsla. Med en ny extern look och mysig interiör anser vi att man kommit ytterligare en god bit på väg när det gäller  att leva upp till sitt motto – ´alltid hemma´.  

Av Carla och Kees Witvliet

Modellen hör hemma i Bürstners högre programsegment, en exklusiv mellanklassbil kan man säga. Den är byggd på ett Fiat Ducato camperchassi och har som standard en 130 hk motor. Glasfibertakets nedvikta kanter har limmats fast på sidoväggarna, vilket är en bra och stadig lösning som dessutom försvårar för vatten att ta sig in. Läsningen ger även en elegant utstrålning och den champagnefärgade utsidan (tillval) är kronan på verket.  

I bodelens sandwichkonstruktion använder Bürstner sig av XPS skumisolering och reglar i polyurethan. Det dubbla golvet är helt slätt och rymmer de tekniska installationerna samt en del stuvutrymmen, uppvärmt förstås. Golvkonstruktionen har Bürstner gett namnet ´Thermo-Floor´. Vi gissar att man vill signalera varma fötter fötter vintertid.

De elektriska installationerna hittar vi under den vänstra sängen. Tyvärr kan vi inte godkänna de slarvigt dragna ledningarna. Detta måste Bürstner förbättra i serieproduktion.

Vattentanken och värmaren ryms båda i dinettesoffans sockel. Gråvattentanken har placerats framför bakaxeln (bra för viktfördelningen). Under sängarna finns det plats för stolar och andra campingmöbler. Dessa utrymmen kan också nås utifrån.

Cyklar placeras på ett separat cykelställ på bakstammen eftersom garaget fått ge vika till förmån för badrummet.

När det gäller elanslutningar får Ixeon höga poäng! Fem stycken 230 volts, ett dubbelt usb-uttag samt ett för 12 volt.

Inredd för två

Längst bak badrummet, ett rymligt sådant som tar upp hela bilens bredd. Allt du kan tänkas behövas hittar du här: en rymlig duschkabin, handfatskommod och en vridbar toa.

När du duschat färdigt är kläderna inom räckhåll, för i badrummet har du också en rejäl garderob. Dörren är en stabil historia. Badrummet får en stor tumme upp!

I sovrummet finns två låga och bekväma långbäddar. Perfekta för lata läs- och vilostunder även på dagtid! Med den plisserade skjutdörren kan du stänga till mot bilens främre halva så du får mer avskildhet.

Sovrummet har mycket av den hemkänsla Bürstner jagar. Fönstrena pryds av snygga rullgardiner av topkvalité med samma kedjesystem som hemma. När mörkret faller på skapar stämningsbelysningen en extra mysig atmosfär. Ett så kallat kattöga i golvet hjälper dig att hitta rätt på natten.

Vardagsrummet är möblerat med en lyxigt läderklädd vinkelsoffa med effektfulla sömmar. Vi tycker om kombinationen av läderklädsel och de glänsande taupefärgade skåpsluckorna.

Det stora panoramafönstret i förarhytten släpper in ordentligt med dagsljus. Man har också lagt till en stor taklucka ovanför sittgruppen. Vill du lyxa till det ytterligare kan du som tillval lägga till ett elektriskt manövrerbart skjuttak med belysning.

Vinkelköket bakom sittgruppen har tre brännare och en blänkande rund diskho försedd med en rejäl blandare. En behållare för kaffekapslar skvallrar om möjlighet till en kaffeautomat (som tillval) ovanför diskbänken. Och vem är inte sugen på en härlig kopp espresso under resans gång? Kylskåpet har en ugn placerad ovanpå och är placerat intill entrén. Så om du önskar färska frallor till frukosten är det enkelt fixat.

 

Vi tycker

Kort sagt är det här en bekväm husbil för två personer som fungerar året runt!

Skillnaden mot föregående generation är inte jättestor på insidan men nog känns det som byggkvaliteten höjts ett snäpp. Och hemmakänslan likaså.

Bilen är helt omdesignad. Kännaren ser direkt fotsteget vid förarhytten och att det saknas utvändig lastlucka längst bak på höger sida. Bilen håller hög mellanklass och borde självklart ha ett fönster i bodelsdörren. Och gärna ett litet fönster ovanför lillsoffan. Nu är tyvärr höger sida utsiktslös.
Det är gott om ljusinsläpp i taket. Skapar rymd och skänker ljus.
De låga långbäddarna är mycket bekväma. De stora fönstren är välplacerade, man kan ligga och slappa och ta in vyn utanför. Bäddmåtten är generösa 77 x 200 respektive 77 x 198 cm.
Stabilt vägghängt bord är alltid bättre än ett pelardito. Sittgruppen rymmer fem personer. Det är lätt att “känna sig hemma” här. Synd bara att utsikten åt höger är så begränsad.
Värmaren är placerad i sittgruppens soffa. En placering som ger kortast möjliga värmeslangar och gör att värmen sprids jämnt i hela bilen.
Ett kompakt men välutrustat kök. Bra att spisens brännare är placerade på rad. Det ger lite mer arbetsyta. Likaså gör täcklocket till diskhon.

Fakta

Utrustning testbil

Skinnklädda vridbara Fiat framstolar, airbags, ABS, ESP, Hill holder, farthållare, AC, Fix and Go-kit (inget reservhjul),
Truma Combi värme på 6 kW + CP Plus, 3 brännare, Thetford C 260-klosett, Dometic kylskåp 145 liter, 95 AH AGM bodelsbatteri, 2 st 11 kg gasolflaskor

Vi gillar

  1. Designen
  2. Badrummet
  3. Sovrummet
  4. Centralt placerad värmare

 

Vi önskar

  1. Noggrannare dragning av elledningar
  2. Fönster i bodelsdörren
  3.  

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift