Meny

.

Caravan Salon 2022, TS BusCamp

I ett hörn i hall 12 hittar jag en röd plÄtis med ett stort skyltfönster, Àr det mÄnne en eventhusbil? Nej, det Àr en unikt inredd plÄtis frÄn ett företag med 15 Är i branschen som jag aldrig hört talas om förut.

 

Av Stefan Janeld

 

TS Buscamp ligger i Weida, en liten ort 10 mil söder om Leipzig. HÀr har man inrett skÄpbilar enligt kunders önskemÄl i 15 Är. Man har Àven fem standardmodeller. TvÄ av dem stod pÄ mÀssan. Tipi XL Àr en Fiat-baserad modell och X-Ped byggs pÄ Mercedes Sprinter.

Hantverket Àr utsökt. Planlösningarna liknar inget jag sett tidigare. Vi tar dem modell för modell.

 

Tipi XL

Det som drar blicken till sig Àr först den stora bodelsdörren. Skjutdörren Àr borttagen, istÀllet Àr dÀr en vanlig dörr utan fönster. Avsaknaden av fönster i dörren kompenseras med rÄge av det jÀttestora fönstret bredvid dörren. Bilen ser ut som en foodtruck med stor lucka att servera snabbmat genom. Men det Àr ett tonat fönster som ger en helt unik kÀnsla ombord. Som om man sitter under en plÄtmarkis.

Tipi XL byggs pÄ 636 cm lÄnga Fiat Ducato. Finns Àven i en kortare version som bara heter Tipi.

Planlösningen Àr svÄr att beskriva. Det Àr sÄ mÄnga unika lösningar, som den expanderbara duschkabinen, för att nÀmna en sak. Men bilderna talar sitt tydliga sprÄk.

Klicka för större bild och bildtext.

X-Ped

Namnet antyder att detta Ă€r en expeditionshusbil. Utseendet bekrĂ€ftar. Detta Ă€r en fyrhjulsdriven, 6,8 meter lĂ„g Mercedes Sprinter 419. Även pĂ„ denna Ă€r sjutdörren kasserad till förmĂ„n för en vanlig dörr. En bula pĂ„ var sida bak berĂ€ttar för oss att man breddat karossen för att fĂ„ plats med en tvĂ€rbĂ€dd i fullĂ€ngd.

VÀl ombord tar det ett tag att ta in bilen. Jag kÀnner igen planlösningen, men inte frÄn husbilarnas vÀrld. Det Àr sÄ hÀr man brukar inreda campers. En stor dubbelsÀng med tvÄ mindre motstÄende soffor nedanför. Kök och badrum vid ingÄngen. Det Àr precis lika trevligt hÀr som det Àr i campers.

UtvÀndigt Àr det takrÀcke som ser ut att tÄla hur mycket stryk som helst, likasÄ stegen ser minst sagt robust ut. SjÀlvklart har reservhjulet sin plats pÄ vÀnster bakdörr.

Även prislappen Ă€r robust, den börjar pĂ„ 186 000 Euro, sedan ska det utrustas. Det utstĂ€llda exemplaret betingade 223 000 Euro. JorĂ„ sörru sĂ„ att


Klicka pÄ bilderna för större bild och bildtext.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift