Meny

.

Caravan Salon 2021, Volkner

Volkner bygger världens bästa husbilar. Det råder det enighet kring från världens husbilsskribenter. Tekniken ombord, materialen, kvaliteten – allt är i en klass för sig. Gerhard Volkner som konstruerar bilarna har ett ledord – Optimal. Och det spelar ingen roll hur svårt, dyrt eller tidsödande något är. Kan man göra det lite bättre så gör man det.

Av Stefan Janeld

 

Performance S

Jag har följt deras modeller genom åren och även varit på fabriken och sett vad som gömmer sig under skalet. Tycker jag kan deras fantastiska husbilar väl och blir sällan förvånad.

Men i år blev jag nästan golvad när jag fick en tur i senaste skapelsen – Performance S.

Det är den exklusivaste Volkner som någonsin tillverkats, vilket inte säger lite.

 

Bugatti i garaget

I garaget mellan hjulaxlarna en Bugatti Chiron. Volkner specialbygger garagen i sina husbilar efter vilken bilmodell ägarna vill ha där. I denna fick man anstränga sig till det yttersta då Chiron är en mycket bred bil.

Inne i bodelen är det högglanslackat mörkt trä i ett exklusivt afrikanskt träslag. Luckorna är mönsterpassade vilket ger en häftig visuell effekt. Men det som slår det mesta ombord är ljudanläggningen. En speciellt utvecklad anläggning avstämd för just denna husbil. Volkner har samarbetat med exklusiva HiFi tillverkaren Burmester för att få det ”optimalt”.

Att man arbetat ihop med Burmester är logiskt för de har även designat ljudsystemet i Bugatti Chiron.

 

Imponerande specifikationer

Chassiet är ett Volvo busschassi, Gerhards favorichassi och det som lämpar sig bäst för att bygga garage mellan hjulaxlarna. Motorn är en sexcylindrig turbodiesel på 520 hk med ett vridmoment på massiva 2 200 Nm.

Elsystemet baseras kring en batteribank med litiumbatterier på total 1 800 Ah. De laddas via solceller med total effekt på 2,2 kW och ett 9 kW Fischer Panda elverk. 2 st 5000W/24 Volts omvandlare ser till att 230 V prylarna ombord har ström.

 

Rejäl prislapp

Ett sånt här ekipage har förstås en prislapp lika hissnande som specifikationerna.

  • Husbilen kostar 2 035 000 Euro
  • Bugatti Chiron 4 500 000 Euro
  • Så ekipaget betingar ca 68 911 000 kronor med dagens växelkurs.

Värt att nämna är att ljudsystemet står för 3,2 av dessa miljoner.

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig med Volkner Performance S, klicka för större bilder.

Lite mer sansad

Efter att ha sett Performance S känns en ”vanlig” Performance nästan billig. Men faktiskt skulle jag föredra en husbil med denna inredning. Planlösningen är densamma som i S men utförandet är enklare. I mitt tycke mer som ett hem.

I garaget en Mini Cooper cab.

Även denna som fått namnet Elfer Performance är byggd på ett Volvo busschassi. Mäter 11,4 meter och har en totalvikt på 18 ton. Motorn är på 460 hk och 2 200 Nm.

1 500 Ah batterier, ej litium, 1,6 kW solpaneler och ett 5 kW Fischer Panda elverk.

Bilen är köpt av et företag som sysslar med foliering av bilar. Därav kamoflagedekoren.

Prislappen för denna bil är 1 340 000 Euro.

 

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig med Volkner Elfer Performance, klicka för större bilder.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift