Meny

.

Caravan Salon 2023, Deddle RV

Det har stÀllts ut kinesiska husbilar pÄ Caravan Salon tidigare. DÄ var det plÄtisar som inte var sÀrskilt imponerande, minns inte ens deras namn. I Är stÀllde Deddle RV ut tre alkovbilar, och de var av en helt annan kaliber! Jag kommer komma ihÄg detta namn.

 

Av Stefan Janeld

 

Korta alkovbilar pÄ Iveco Àr ingen vanlig syn. SÄ nÀr jag fÄr se tre stycken med pippigul dekor uppradade lÀngs vÀggen reagerar jag. SlÄr mig i slang med en kvinna i montern som Àr mycket entusiastisk. Hon svarar pÄ mina frÄgor med framÄtlutad kroppshÄllning.

 

Kört frĂ„n Kina till DĂŒsseldorf

Jag fÄr veta att namnet pÄ bilarna inte har nÄgon sÀrskild betydelse pÄ kinesiska. De valde ett namn som de tror vi européer har lÀtt att uttala.

FĂ„r ocksĂ„ veta att hon tillsammans med sina kollegor kört hit de tre bilarna frĂ„n Wuzhen i östra Kina, strax söder om Shanghai. FĂ€rden gick norröver in i Ryssland, via Moskva. Sedan till Finland, via Helsingfors upp till Rovaniemi och vidare till Nordkap och sedan ner genom Sverige via UmeĂ„ och Stockholm och dĂ€refter vidare söderut via Köpenhamn och Hamburg för att slutligen nĂ„ DĂŒsseldorf. NĂ€r mĂ€ssan Ă€r över gĂ„r fĂ€rden vidare till Turin.

 

Klarade -40°C

Att bilarna testats pÄ denna resa Àr helt klart. De har fricampat pÄ 4 500 meters höjd i Tibet. I Kanas sjönk temperaturen till minus 40°C. Bilarna har fem lager isolering och klarade enligt dem sjÀlva kylan vÀl.

 

Gott om energi

Vattentankarna Àr pÄ 400 liter och i varje bil stÄr ett litiumbatteri pÄ 1 680 Ah. Batteriet Àr pÄ 48 volt för att kunna laddas extra snabbt.1 450 W solpaneler hjÀlper motorn att hÄlla batteriet laddat.

Bilarna Àr alla tre 599 cm korta och stÄr pÄ Iveco Daily. TvÄ av dem pÄ den Europeiska versionen och en pÄ den kinesiska. De pÄ europeiska Iveco kostar 180 000 Euro, den baserad pÄ kinesiska Iveco betingar 100 000 Euro.

Med tanke pÄ chassi och utrustning fÄr man mycket för slantarna.

 

I bildgalleriet kan du bekanta dig nÀrmare med denna trio frÄn Kina. Klicka för större bilder och informativa bildtexter.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift