Meny

.

Doréma Traveller Air All Season

Uppblåsbart förmak fungerar hyggligt

Vi husbilsägare är alla olika. Den ene drar dagligen iväg till en ny plats medan den andre gärna stannar vid smultronstället en tid. För den sistnämnda har holländska Doréma utvecklat ett uppblåsbart förtält med det fiffiga namnet Traveller Air.

Lätt som en plätt att sätta upp, enligt reklamen. Det har vi synat.

 

Text och foto Carla och Kees Witvliet

Översättning Patricia Ahlström

 

I motsats till traditionella tältkonstruktioner är Traveller Air baserad på uppblåsbara lufttuber. Fördelen är mindre vikt, inget strul med lösa stänger, relativt snabbt att få upp och eftersom vinden inte får samma grepp om det står det stadigare. Tältet lämpar sig för husbilar med en höjd på 180–320 centimeter. När man ska uträtta ett ärende lossas tältet från husbilen med diverse handgrepp och det står stadigt kvar på egna ben.

 

Traveller Air består av en tältdel och en integrerad kopplingstunnel. För att koppla tunneln till husbilen finns en löstagbar kopplingsremsa med dragkedja som passar markisboxen på husbilen. Sedan återstår att koppla tunneln med dragkedjan till kopplingsremsan.

Tältstativet består av tre böjda, uppblåsbara lufttuber och sex uppblåsbara avståndshållare. Med tillhörande pump (med övertrycksskydd) pumpas de upp till 0,7 bars tryck. Avståndshållarna fästs med en typ av kardborreband på angivna platser. Genom att koppla luftslangarnas slutändar till varandra ökar stabiliteten. Med separata lufttuber är det lätt att upptäcka läckage. Slutligen förankras tältet med gummistroppar. 

Vatten- och vindtätt

Traveller Air levereras i tre olika tunnelhöjder i två färgställningar; blå/grå och antracit/grå. Fronten är flyttbar och kan placeras i olika djuplägen. Båda sidor har upprullningsbara dörrar, fönstren har dito luckor. På en sida och på fronten finns ventilationsöppningar försedda med blixtlås.

Materialet i Traveller Air är 100 procent polyester, det andas och är vatten- och vindtätt, enligt uppgift håller det formen och bleks inte med tiden.

Det tog oss timme att resa tältet. Eftersom det var första gången var vi säkert lite ringrostiga i hanterandet. Väl på plats fick vi tillräckligt med utrymme för att skydda stolar och cyklar under natten, hänga upp våta ytterkläder på tork och en perfekt lekplats för barnen. I vårt fall var utrymmet mellan husbilsdörren och markisen snålt tilltaget, dörren skrapade emot markistaket. Förtältet stod stadigt och var en snygg kombination med husbilen.

Fakta

Vi gillar

  • Lätt i vikt
  • Stabil
  • Snabb att sätta upp

Vi önskar

  • Att husbilens dörr inte skrapade mot tunneltaket

 

 

 

 

Vill du läsa mer om förtält? Klicka här!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift