Meny

.

Campers Àr inte alltid ett tvÄpersonersnöje. Det finns campers för friluftsÀlskande barnfamiljer. Som denna nya modell frÄn Doroteas stolthet som rymmer en familj med tvÄ barn. Men Àven resande par borde ta en titt. För hÀr erbjuds ett boende bekvÀmare Àn i mÄnga kompakta husbilar och plÄtisar.

 

Av Stefan Janeld

 

Det Àr med smÄ medel man jobbat för att ta fram en camper som fungerar för en barnfamilj. Bredare soffor Àr den största förÀndringen. NÄgot som gör modellen bekvÀmare Àven för tvÄ personer. Med lite lösa kuddar blir det en riktigt mysig plats att sjunka ner i.

 

KrÀver pickup med stark ryggrad

Modellen Àr anpassad för dubbelhyttspickuper av europeiska och japanska mÄtt. Dock inte alla! Nissan Navarra och Mitsubishi L200 Àr inte tillrÀckligt kraftigt byggda, ramen riskerar att knÀckas.

Denna stod pĂ„ en Ford Ranger med dubbelhytt. En rejĂ€l pickis med hög lastvikt som Ă€r stabil och trevlig att köra med camper pĂ„ flaket. Även VW Amarok, Toyota Hi Lux och Isuzu SRX klarar tyngden. Jag har inte kört Toyota Hi Lux med camper men vĂ€l VW Amarok, Ford Ranger och Isuzu SRX. BĂ€st gillar jag nog VW Amarok pĂ„ grund av kvalitetskĂ€nslan och en tystare fĂ€rd med mindre motorljud.

 

Smidig pÄ vÀgen

Att köra med en camper pÄ flaket Àr ovant till en början. Bil och camper rör sig en aning i otakt över tvÀra ojÀmnheter, det rycker lite. I kurvor hÄller man igen för man kÀnner att tyngdpunkten Àr högre Àn man Àr van vid. Men efter nÄgra mil vÀnjer man sig och kan köra mer avslappnat.

PÄ bilderna ser campern bred ut. Men den Àr faktiskt bara 216 cm smal. Smalare Àn de flesta husbilar och bara marginellt bredare Àn en plÄtis. Smidig att köra sÄledes. Med god sÀkerhet för alla i bilen.

 

Klarar fricamping Ă„ret om

Easy Campers har en lÄng historia av vinterbonade campers. De har stora framgÄngar i Tyskland pÄ grund av att de Àr den enda att anvÀnda Aldes vattenburna vÀrmesystem. Och man vet hur man bygger in det pÄ effektivast möjliga vis. Inklusive i golvet.

BetÀnk att Aldes 3030 panna monteras i helintegrerade husbilar pÄ över Ätta meters lÀngd med gott resultat. I denna kompakta camper har du vÀrme i överflöd. Vid elstolpe kan du sÀkert klara dig lÀnge pÄ första elsteget, 1 kW av 3 möjliga. Med gas har du tillgÄng till hela 9 kW.

Med tvÄ P11:or i gasolutrymmet, 160 Ah litiumbatteri, 200W solpaneler pÄ taket och en vattentank pÄ 78 liter kan man fricampa ett bra tag innan man behöver gÄ i depÄ. Troligen Àr det toatanken pÄ 17 liter som Àr den största begrÀnsningen.

 

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig nÀrmare med campern. Klicka för större bild och informativa bildtexter.

Jag tycker

HÀr har vi en camper som erbjuder en bekvÀmare bodel Àn vad nÄgon plÄtis gör. Att kalla den en plÄtisdödare Àr en överdrift, men helt klart Àr den ett attraktivt alternativ som pÄ mÄnga sÀtt Àr en flexiblare och mer mÄngsidig lösning.

Även ekonomiskt stĂ„r den sig vĂ€l. En plĂ„tis med likvĂ€rdig utrustning och vinterkompetens (vattenburen vĂ€rme, 4WD) kostar halvannan miljon. HĂ€r fĂ„r du det för under en miljon. LĂ€gg till det att campern varken beskattas, servas eller krĂ€ver dĂ€cksbyte. Det Ă€r förvĂ„nande att campers inte Ă€r mer poppis.

Komforten i en modern pickup Àr som i en personbil. Man kan Äka lÄngt utan att fÄ ont i kroppen. NÀr man Àr framme lÀmnar man bilen och gÄr in i huset. Till en ny sittplats, en ny miljö. Det uppskattar jag.

Fakta

Jag gillar

  • VĂ€rmesystemet
  • Modernt litiumbaserat elsystem
  • Tre fönster i alkoven
  • Stor garderob

 

Jag önskar

  • Att man struntade i handfatet i badrummet
Utrustning:

Solpaneler 2x100W med MPPT regulator, litiumbatteri 160 Ah, batteriladdare 20 A, laddbooster 30 A, 230V intag, utvÀndig dusch, kompressorkyl 98 liter, gasolspis 2 brÀnnare, Omnivent taklucka med flÀkt, Alde vattenburen vÀrme inkl golvvÀrme,

LÀs fler artiklar om Easy Camper hÀr

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift