Meny

.

Elmia Husbil Husvagn, september 2018

Mer folkfest Àn köpfest

Årets Elmia mĂ€ssa var inte samma köpfest som tidigare Ă„r. Men det finns mĂ„nga andra skĂ€l Ă€n att köpa husbil till att gĂ„ pĂ„ sveriges största husbilsmĂ€ssa.

 

Av Stig Forsberg och Stefan Janeld

 

Nu ska man inte pÄstÄ att det var dÄlig försÀljning pÄ Ärets Elmia Husvagn Husbil. MÄttstocken Àr flera rekordÄr pÄ raken. NÀr det sÄldes hÀlften sÄ mÄnga husbilar som idag gjordes 20% av affÀrerna upp pÄ Elmia, cirka 700 husbilar. Att idag förvÀnta sig att 1 400 personer, egentligen 2800 personer eftersom de flesta Àr par, Äker till Elmia för att köpa husbil Àr inte realistiskt.

Dessutom har svenska husbilsmarknaden utvecklats en hel del de senaste Ă„ren. Fler och större handlare med fler fabrikat att vĂ€lja bland gör att behovet att ”slĂ„ till” pĂ„ mĂ€ssan inte Ă€r lika stort. Man kan lika gĂ€rna handla i lugn och ro pĂ„ hemmaplan.

De 34 502 besökarna som kom till mÀssan kunde frossa i husbilar i alla prisklasser och storlekar och svindyra smörgÄsar. De kunde ocksÄ samla information och umgÄs med goda vÀnner. Elmia Àr lika delar mÀssa, marknad och social sammankomst.

7000 personer bodde i sina husbilar och husvagnar pÄ mÀssomrÄdet.

FjÀrrmÀtning av gasolnivÄn

Det finns sedan lÀnge att fÄ frÄn Truma, men det systemet klarar inte tankflaskor som fylls pÄ vid macken. Det beror pÄ att den interna flottörmekanismen i flaskan stör mÀtningen.

Nu finns ett system som klarar dessa flaskor, genom att mÀta pÄ sidan om flottören. Den arbetar med blÄtand och kan köras mot bÄde mobilapp och/eller en egen display.

SjÀlv har jag börjat ledsna pÄ alla appar som skall anvÀndas sÄ jag kommer testa systemet med display.

www.led4u.se

Termoprodukter fick pris frÄn Efoy

Efoy nÄr 40.000 sÄlda enheter. Termoprodukter i Kalmar som Àr svensk huvudagent tilldelades en hedrande utmÀrkelse för att i hög grad varit med att nÄ mÄlet. De tillhör enligt Efoy bland de aktivaste i Europa och har Àven bidragit till att öka försÀljningen utanför Sveriges grÀnser.

www.thermoprodukter.se

Korbinian Edelmann delar ut pris till Per Henemo, Termoprodukter. Den lilla svarta bärbara lådan är ett litiumbatteri med inbyggd omformare för 230 volt.

Karnag visade ett brett sortiment

Karnag visade upp allt frÄn avancerade chassiförbÀttringar för bÀttre vÀghÄllning till en liten enkel sjÀlvklistrande halkskyddsmatta att klistra fast pÄ husbilens fotsteg.

www.karnag.se

Karnag visade bland annat avancerade luftfjädringssystem

Litiumbatterier för under 10.000:- kronor

Nu kommer mĂ„nga leverantörer med litiumbatterier, priserna sjunker. Det finns allt frĂ„n ”enkla” batterier till avancerade batterisystem med inbyggda laddare och tillhörande omformare.

TÀnk pÄ att om Du byter bara batteriet sÄ rÀcker inte Ditt laddsystem till. Batteriet laddar inte pÄ en timme, men kan Du leva med fem timmar sÄ Àr det OK. Om Du vill utnyttja batteriets alla egenskaper sÄ mÄste Du förstÀrka Din laddning.

Fördelen med alla litiumbatterier Àr att de lÀmnar snÀllt frÄn sig 90% av sin kapacitet jÀmfört med bly/syra som inte bör tömmas mer Àn 50%. Litium har Àven tre gÄnger sÄ lÄng livslÀngd, sÄ nu Àr priserna i princip pÄ samma nivÄ sett till livslÀngd.

Många leverantörer visade litiumbatterier som direkt kunde ersätta ett öppet bly eller AGM-batteri.

MĂ„nga var husbilsklubbarna med olika arrangemang

Husbilsklubbarna passade pÄ tillfÀllet att ha möte och aktiviteter för sina medlemmar. PÄ kvÀllarna hördes musik och skratt över hela omrÄdet.

Många var husbilsklubbarna ordnade med kvällsmys för sina medlemmar. Här Motor Home Club.

Information och inspiration

Nytt pÄ Ärets mÀssa var de halvtimmeslÄnga seminarier som hölls i Café Syd.

Det pratades teknik, husbilar och resmÄl. Besökarna fick sÄvÀl vÀrdefull information som inspiration.

Björn Genberg frÄn Husbilsskolan delar med sig av sin kunskap om inredda skÄpbilar, plÄtisar för intresserade Ähörare.
Magnus Sjönebring frĂ„n Transportstyrelsen berättade om nya vägmärken som berör husbil.
Hans Cassepierre frÄn Transportstyrelsen informerade om nya besiktningsregler och de nya registreringsskyltar som kommer i januari 2019

Husbilsskolan informerade

Förutom de seminarier i Café Syd som hölls av Husbilsskolan fanns Àven en monter i Entré Syd dit besökarna kunde vÀnda sig med sina frÄgor och funderingar.

I montern pratades det batterier, plÄtisar, lagar, trafikregler i Europa, lastvikter, chassin och mycket mer.

Om du missade din chans att fÄ oberoende svar pÄ dina frÄgor kan du gÄ in pÄ www.husbilsskolan.se och stÀlla din frÄga.

Det var ful fart frÄn öppning till stÀngning i Husbilsskolans monter.
Förutom att svara pÄ frÄgor hade Husbilsskolan en vÀgstation utanför A-hallen. DÀr kunde man fÄ sin husbil vÀgd utan kostnad. MÄnga ville veta om man lÄg inom sin bils tillÄtna totalvikt. Vilket faktiskt alla gjorde! Andra ville veta vilken axelvikt man hade fram och bak för att kunna anpassa lufttrycket i dÀcken till korrekt tryck.

Automatisk koppling

Branschens uppfinnarjocke Bossing visade upp en automatisk koppling. Den ser till att du kan vÀxla en manuellt vÀxlad husbil utan att anvÀnda kopplingspedalen.

Kan vara bra om du har en trögtrampad koppling som blir jobbig i köer, eller om du har ett vÀnsterben som inte kan trycka ner kopplingen av nÄgon anledning.

Systemet fungerar parallellt med den vanliga kopplingen. SÄ man kan anvÀnda bÄda systemen. Ett smidigt sÀtt att fÄ en bil med halvautomatisk vÀxellÄda.

MÀsspris var 21 850 kronor, ordinarie pris Àr 24 850 kronor inklusive montering.

Med en knapp pÄ vÀxelspaken frikopplar du och kan vÀxla.
Originalkopplingen Àr kvar. Systemen arbetar parallellt.

LĂ€cker entusiasm

Om man kombinerar husbilsintresse med bakning Àr detta resultatet.

Alexandra Enderberg frÄn Gotland bakade en replica av en Globecar plÄtis. Komplett med teveantenn och allt.

Texten pÄ bakstammen sÀger allt

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift