Meny

.

En av de första

I början av sjuttiotalet var campers en vanlig syn i Nordamerika. I Europa var de inte lika spridda. Det hade gjorts en del försök att marknadsföra dem, men det tog inte fart. Den första europeiska campern som rönte blygsam framgång var brittiska ICP:s modell Suntrekker.

 

Den hade premiär november 1972 på Earls Court Caravan Show och var byggd för att passa Bedford CF och Ford Transit – de två pickuper som byggdes i Storbritannien vid den tiden.

I standardutrustningen ingick toalettutrymme, kylskåp, stor garderob och bäddbar sittgrupp. Självklart fanns en bädd i alkoven, vilket betydde att fyra personer kunde övernatta med lika hygglig komfort som i en samtida husvagn med samma dimensioner.

Modellen blev inte särskilt långlivad. Bedford CF och Ford Transit pickups slutade byggas. ICP sålde varumärket och verktygen till påbyggaren B. Walker som ändrade inriktning och istället började bygga Suntrekker campers för de mindre japanska pickuperna som började importeras till England i samma veva – Mazda, Datsun, Toyota.

1996 slutade Suntrekker helt att tillverkas. Då var man inne på sin tredje ägare.

 

Bilder och information är hämtade ur boken Motorhomes – The Illistrated History av Andrew Jenkinson, utgiven i Storbritannien av Veloce Publishing.

En Ford Transit pickup har tagit familjen till campingplatsen och ställt av huset.
Suntrekker på en Bedford CF
Efter att ICP sålde varumärket Suntrekker till företaget B. Walker växlade man in på mindre campers. Anpassade för japanpickuper. 1978 hade man det bredaste modellprogrammet av campers i England, och troligen Europa.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift