Meny

.

En av åtta

Howard Hughes (filmmogul, flygplansentusiast, excentriker, enstöring, miljardär) beställde denna granna skapelse 1940 som ett av åtta mobila omklädningsrum till sitt företag RKO Studios.


Den är knappa sex meter lång, byggd på ett GMC ”heavy duty” chassi som ursprungligen togs fram för militären. Howard Hughes flygplansintresse går igen i stolarna fram. De är likadana som satt i Ford Tri-Motor flygplan.
Om man filmade ute i vildmarken stod ett elverk för strömförsörjningen. Det finns kylskåp, spis, dusch och toalett ombord, komforten är god. Inredningen är i mahognyfanér.


Just detta exemplar gjorde tjänst ända fram till RKO Studios konkurs 1958. Första stjärna att bo i bilen var Jane Russel under inspelningen av ”The Outlaw” från 1943.


Vid konkursen såldes den på auktion för tolvtusen dollar. Ett osannolikt högt pris på den tiden. Trots det höga priset blev den stående att vittra bort på en tomt i östra Washington.
2003 räddades den av John Agnew, ägare av Funky Junk Farms i Los Angeles. Den undergår som bäst en varsam renovering.

Artikeln publiceras i samarbete med Douglas Keister som gett ut boken Mobile Mansions. En mycket trevlig bok endast utgiven i USA men möjlig att få tag på via nätet. www.douglaskeister.com

Jane Russel var först att bo i bilen. Den var hennes omklädningsrum under inspelningen av ”The Outlaw”. En film som var en stor succé men också skapade rubriker på grund av Jane Russels två behag. Det tog tre år innan filmen godkändes för allmän visning.
Inredningen badar i ljus tack vare de många fönstren. Inredning i mahognyfanér. Lampan är elektrisk, el fick man från elverket i bilen.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift