.

Eura Mobil Activa One 650 HS

En bil i tiden

Alkovbilen Activa One 570 HS är en storsäljare med en rejäl dos medelhavsflärd. I januari i år, på CMT mässan i Stuttgart, visades den kompakta alkovbilens 50 cm längre storebror. Förutom den extra längden är nytänkandet i planlösningen ett riktigt lyckokast.

 

Av Carla och Kees Witvliet

 

Activa One står på ett bredspårigt Fiat Ducato-chassi och är standardutrustad med en 140 hk-motor. En solid grund åt bodelen.

Alla husbilar från Eura Mobil görs med bodelsväggar i träfri glasfibersandwich. Delarna limmas ihop utan att skruvar används. Fördelen är att man så skapar en bra ljudisolering och att fukt inte får något grepp. Valet att endast limma gör att konstruktionen är urstark. Att Eura Mobil litar på sin konstruktion visar de genom att ge 10 års fuktgaranti.

Den här robusta och stadiga husbilen är försedd med ett 37 centimeter djupt stuvutrymme i dubbelgolvet. Detta kan nås via tre stora luckor bak samt ett genomgående stuv med två luckor mitt emot varandra framtill. Perfekt när det ska lastas långa saker som t.ex. (vatten-)skidor.

Färskvattentanken är placerad till vänster i dubbelgolvet och gråvattentanken har placerats under husbilen.

Ombord finns sitt- och sovplats åt fyra personer och de två passagerarna bak har rymliga sittplatser med säkerhetsbälte och nackstöd. 

 

Exklusiv alkov
Vi börjar med sovrummet i alkoven; tjusigt värre! Här är det två långbäddar istället för dubbelsäng som är den vanliga lösningen. En skjutdörr separerar sovrummet från förarhytten. En stadig trappa gör att man lätt kan krypa till sängs.

Självklart bjuder alkoven läslampor, hylla för kvällslektyr, ett eget fönster. Inget har glömts. Vill ni ändå sova ihop är det bara att placera den extra madrassdelen mellan sängarna och så skapas en traditionell alkovsäng på tvären.

Två garderober i anslutning till sovrummet är generöst, ett hyllskåp vid sidan om entrén samt en garderob bakom förarstolen.

Får man nattgäst trollas det fram extra sovplats i soffan. Det är bara att sänka bordet, lägga dit kuddarna och – simsalabim! – har en extra dubbelsäng trollats fram.

 

Trolleribadrum

Badrummet är välutrustat och är placerat mittemot entrén. Bra detalj att badrumsdörren utan problem kan öppnas även när sängtrappan är utdragen.

Vi ser en vridbar Thetford-toalett med ett toalettskåp ovanför. Tvättfatet har försetts med gångjärn så den kan vridas bort över toalettstolen när man ska duscha. Och med en halvrund svängdörr har du i en handvändning trollat fram en duschkabin.

En liten taklucka fixar vädringen. Den stora spegeln intill badrumsdörren är praktisk när man vill ordna till den egna ‘exteriören’, vilket kan behövas ibland. 

 

Matlagning
Direkt bredvid entrén har vi köket som bjuder på rejält med svängrum åt kocken. Förutom standardutrustning som gasspis med tre lågor och köksho, är det rejält med förvaringsutrymmen. Med de breda lådorna med softclose-stängning är det enkelt att hålla ordning på köksgrejerna. Kylskåpet på 140 liter är placerat mittemot köksbänken och toppas av ett rymligt skåp.

Ett litet tips; den understa delen på vattenkranen i en Eura Mobil kan vridas om och på det viset slipper du risken med en läckande kran under resan!

 

Myssoffa
Den runda soffan längst i bak är det perfekta chill-hörnan. Också den bästa platsen för tevetittande. En 32-tums teveskärm har hängts upp mot badrumsväggen. Movie-time!

Om ditt interiörval faller på ‘Beach Home’-varianten bjussas du på en avspänd strandtälts-känsla. De ljusa tränyanserna bidrar till att bodelen optiskt blir rymligare trots att vi i det här fallet pratar om en kompakt alkovbil. De stora fönstrena runtom ger bra utsikt och släpper in extra mycket dagsljus.

 

Sammanfattning
Activa One 650 är en läcker tvåpersonsbil som bjussar på rejält med rörelsefrihet invändigt. Måtten bidrar till att den är ett perfekt resesällskap som är lätt att manövrera även i tät trafik. När det gäller bygge och isolering finns inte mycket i övrigt att önska.

Eura Mobil har skaffat sig ett gott kvalitetsrykte. Och även denna modell har ett bra pris- kvalitetsförhållande.

Det ser ut som vilken kompakt alkovbil som helst. Men invändigt döljer sig ett litet underverk av komfort för två personer.
Långbäddarna i alkoven mäter 80 x 200 cm styck och kan om så önskas bäddas ihop till en stor dubbelsäng.
Det är fin rymd och gott om golvyta ombord. Särskilt för att vara i en så pass liten husbil.
Sittgrupen har två bältade platser om behov uppstår. Man kan också bädda ner den till en 140 x 200 cm stor säng.
Det är gott om garderober. Denna placerad direkt innanför dörren.
Planskiss

Fakta

Vi gillar 

  1. Rymlig bodel i kort bil
  2. Dubbelgolv
  3. Gott om stuvutrymmen
  4. Smidig att köra
  5. Lyxig sovrumskänsla i alkoven
  6.  

Vi önskar

  1. Garage för cyklar
  2.  

Utrustning:

Airbags, ABS, ESP, ASR, farthållare, AC,partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservhjul), 16” lättmetallfälgar, Truma Combi 6kW luftburen värme, 3 gaslågor, 140 liters Dometic-kyl, LED-inomhusbelysning, 80 AH Gel hushållsbatteri, 2 gasolflaskor på 11