Meny

.

Eura Mobil Activa One 650 HS

En bil i tiden

Alkovbilen Activa One 570 HS Àr en storsÀljare med en rejÀl dos medelhavsflÀrd. I januari i Är, pÄ CMT mÀssan i Stuttgart, visades den kompakta alkovbilens 50 cm lÀngre storebror. Förutom den extra lÀngden Àr nytÀnkandet i planlösningen ett riktigt lyckokast.

 

Av Carla och Kees Witvliet

 

Activa One stÄr pÄ ett bredspÄrigt Fiat Ducato-chassi och Àr standardutrustad med en 140 hk-motor. En solid grund Ät bodelen.

Alla husbilar frÄn Eura Mobil görs med bodelsvÀggar i trÀfri glasfibersandwich. Delarna limmas ihop utan att skruvar anvÀnds. Fördelen Àr att man sÄ skapar en bra ljudisolering och att fukt inte fÄr nÄgot grepp. Valet att endast limma gör att konstruktionen Àr urstark. Att Eura Mobil litar pÄ sin konstruktion visar de genom att ge 10 Ärs fuktgaranti.

Den hÀr robusta och stadiga husbilen Àr försedd med ett 37 centimeter djupt stuvutrymme i dubbelgolvet. Detta kan nÄs via tre stora luckor bak samt ett genomgÄende stuv med tvÄ luckor mitt emot varandra framtill. Perfekt nÀr det ska lastas lÄnga saker som t.ex. (vatten-)skidor.

FÀrskvattentanken Àr placerad till vÀnster i dubbelgolvet och grÄvattentanken har placerats under husbilen.

Ombord finns sitt- och sovplats Ät fyra personer och de tvÄ passagerarna bak har rymliga sittplatser med sÀkerhetsbÀlte och nackstöd. 

 

Exklusiv alkov
Vi börjar med sovrummet i alkoven; tjusigt vÀrre! HÀr Àr det tvÄ lÄngbÀddar istÀllet för dubbelsÀng som Àr den vanliga lösningen. En skjutdörr separerar sovrummet frÄn förarhytten. En stadig trappa gör att man lÀtt kan krypa till sÀngs.

SjÀlvklart bjuder alkoven lÀslampor, hylla för kvÀllslektyr, ett eget fönster. Inget har glömts. Vill ni ÀndÄ sova ihop Àr det bara att placera den extra madrassdelen mellan sÀngarna och sÄ skapas en traditionell alkovsÀng pÄ tvÀren.

TvÄ garderober i anslutning till sovrummet Àr generöst, ett hyllskÄp vid sidan om entrén samt en garderob bakom förarstolen.

FĂ„r man nattgĂ€st trollas det fram extra sovplats i soffan. Det Ă€r bara att sĂ€nka bordet, lĂ€gga dit kuddarna och – simsalabim! – har en extra dubbelsĂ€ng trollats fram.

 

Trolleribadrum

Badrummet Àr vÀlutrustat och Àr placerat mittemot entrén. Bra detalj att badrumsdörren utan problem kan öppnas Àven nÀr sÀngtrappan Àr utdragen.

Vi ser en vridbar Thetford-toalett med ett toalettskÄp ovanför. TvÀttfatet har försetts med gÄngjÀrn sÄ den kan vridas bort över toalettstolen nÀr man ska duscha. Och med en halvrund svÀngdörr har du i en handvÀndning trollat fram en duschkabin.

En liten taklucka fixar vĂ€dringen. Den stora spegeln intill badrumsdörren Ă€r praktisk nĂ€r man vill ordna till den egna ‘exteriören’, vilket kan behövas ibland. 

 

Matlagning
Direkt bredvid entrén har vi köket som bjuder pÄ rejÀlt med svÀngrum Ät kocken. Förutom standardutrustning som gasspis med tre lÄgor och köksho, Àr det rejÀlt med förvaringsutrymmen. Med de breda lÄdorna med softclose-stÀngning Àr det enkelt att hÄlla ordning pÄ köksgrejerna. KylskÄpet pÄ 140 liter Àr placerat mittemot köksbÀnken och toppas av ett rymligt skÄp.

Ett litet tips; den understa delen pÄ vattenkranen i en Eura Mobil kan vridas om och pÄ det viset slipper du risken med en lÀckande kran under resan!

 

Myssoffa
Den runda soffan lÀngst i bak Àr det perfekta chill-hörnan. OcksÄ den bÀsta platsen för tevetittande. En 32-tums teveskÀrm har hÀngts upp mot badrumsvÀggen. Movie-time!

Om ditt interiörval faller pĂ„ ‘Beach Home’-varianten bjussas du pĂ„ en avspĂ€nd strandtĂ€lts-kĂ€nsla. De ljusa trĂ€nyanserna bidrar till att bodelen optiskt blir rymligare trots att vi i det hĂ€r fallet pratar om en kompakt alkovbil. De stora fönstrena runtom ger bra utsikt och slĂ€pper in extra mycket dagsljus.

 

Sammanfattning
Activa One 650 Àr en lÀcker tvÄpersonsbil som bjussar pÄ rejÀlt med rörelsefrihet invÀndigt. MÄtten bidrar till att den Àr ett perfekt resesÀllskap som Àr lÀtt att manövrera Àven i tÀt trafik. NÀr det gÀller bygge och isolering finns inte mycket i övrigt att önska.

Eura Mobil har skaffat sig ett gott kvalitetsrykte. Och Àven denna modell har ett bra pris- kvalitetsförhÄllande.

Det ser ut som vilken kompakt alkovbil som helst. Men invÀndigt döljer sig ett litet underverk av komfort för tvÄ personer.
LÄngbÀddarna i alkoven mÀter 80 x 200 cm styck och kan om sÄ önskas bÀddas ihop till en stor dubbelsÀng.
Det Àr fin rymd och gott om golvyta ombord. SÀrskilt för att vara i en sÄ pass liten husbil.
Sittgrupen har tvÄ bÀltade platser om behov uppstÄr. Man kan ocksÄ bÀdda ner den till en 140 x 200 cm stor sÀng.
Det Àr gott om garderober. Denna placerad direkt innanför dörren.
Planskiss

Fakta

Vi gillar 

  1. Rymlig bodel i kort bil
  2. Dubbelgolv
  3. Gott om stuvutrymmen
  4. Smidig att köra
  5. Lyxig sovrumskÀnsla i alkoven
  6.  

Vi önskar

  1. Garage för cyklar
  2.  

Utrustning:

Airbags, ABS, ESP, ASR, farthĂ„llare, AC,partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservhjul), 16” lĂ€ttmetallfĂ€lgar, Truma Combi 6kW luftburen vĂ€rme, 3 gaslĂ„gor, 140 liters Dometic-kyl, LED-inomhusbelysning, 80 AH Gel hushĂ„llsbatteri, 2 gasolflaskor pĂ„ 11

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift