Meny

.

Eura Mobil Contura 716 EB

Halvintegrerad toppmodell

De nya Eura Mobil modellerna anno 2021 visades upp för pressen i de nya utstÀllningshallarna intill fabriken i Sprendlingen. För sex Är sedan brann den gamla byggnaden ner helt och i dess plats stÄtar nu ett fantastiskt nytt Forum. Ett bra utflyktstips om du har vÀgarna förbi!

Dagens huvudnummer var nya Contura pÄ Mercedes Sprinter. Den tillverkas i fyra olika planlösningar och hÀr riktar vi in oss pÄ den med enkelsÀngar och en lÀngd pÄ 7.28 meter.

 

Text och fotografi: Carla och Kees Witvliet

 

Bodelen vilar pÄ en Mercedes Sprinter 414 CDI i kombination med ett lÄgt AL-KO chassi. I standardutförandet Àr kraftkÀllan en 143 hk-motor kopplad till en manuel sexvÀxlad lÄda. Du har möjlighet att vÀlja en 9G-Tonic automatvÀxel.

Passagen mellan kabin och bodel har bra höjd och bredd, nÄgot som Fiat-varianten med samma planlösning Àr mindre generös med. De elektriskt instÀllbara framstolarna har bra sittkomfort, dock skulle sockeln som stolarna vilar pÄ kunnat haft en bÀttre finish. I denna i övrigt sÄ lyxiga miljö sticker de ut.

VÀggarna i glasfibersandwich Àr 30 mm tjocka och bodelsgolvet Àr 38 mm för att vara stabilt att gÄ pÄ. För isoleringen krÀvs inte den extra tjockleken, bilen har ett uppvÀrmt dubbelgolv.

I detta 19,5 cm höga dubbelgolv ryms en hel del. Utrymmet kan Àven nÄs frÄn utsidan. Rymligt garage dessutom. Som förutom allt du sjÀlv pular in huserar elcentralen.

Aldes vattenburna vÀrmesystem Àr standard. VÀrmepannan Àr placerad under sÀngen pÄ vÀnstra sidan. HÀr har Àven tryckvattenpumpen sin hemvist. Det Àr lÀtt att komma Ät om det behövs.

Badar i ljus!

Ljuset och rymdkÀnslan ombord Àr det första vi slÄs av nÀr vi kommer in. Ovanför sittgruppen finns en taklucka av riktigt rejÀla mÄtt kombinerat med en panorama-taklucka i förarhytten. Interiören andas lyx med sina högglanslackerade skÄpsluckor i trÀ. Den stora TV-skÀrmen bredvid dörren förstÀrker intrycket ytterligare och frÄn kabinstolarna har man perfekt teveposition.

Genom de extra högtalarna som man placerat runt sittgruppen kan man ocksÄ fullt ut njuta av favoritmusiken. Ett klart lyft mot att endast ha Fiats originalhögtalare.

De öppna facken under överskÄpen och i förarhytten Àr utmÀrkta nÀr man snabbt vill plocka undan grejer som Àr i vÀgen.

Kul detalj med led-lÀslampan ovanför soffan; den tÀnds med en lÀtt beröring. StÀmningsfull indirekt belysning sÀtter pricken över i:et. 

Trolleribadrum

I det kompakta badrummet stÄr en vridbar Thetford-toa. Ett toalettskÄp med ett par öppna förvaringsfack har placerats ovanför. Handfatet kan vridas undan över toan och med en halvrundad plastdörr har man dÄ skapat en duschkabin.

Efter duschen mÄste man visserligen torka av spegeln, för den kan inte vridas undan med handfatet. En liten taklucka fixar vÀdringen.

Sammanfattning

Eura Mobil Contura 716 EB Àr en tvÄpersoners husbil i premiumklass som bjuder pÄ mycket bekvÀmt boende.

NÀr det gÀller konstruktion och isolering Àr det hÀr en toppmodell. Tio Ärs fuktgaranti signalerar att man har förtroende för sin konstruktion.

Förvisso kommer den hÀr Mercedesburna Conturan med en bra mycket högre prislapp jÀmfört med sin Fiat-byggda tvillingbror. Men vi anser att man fÄr valuta för slantarna. Bilen kÀnns rentav prisvÀrd.

Fakta

Utrustning testbil

Airbags, ABS, ESP, ASR, farthĂ„llare, airco,  partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservdĂ€ck), 17’ lĂ€ttmetallfĂ€lgar, Alde vattenburet vĂ€rmesystem, 3 spislĂ„gor, Thetford vridbar toa, Dometic kylskĂ„p, LED bodelsbelysning, 80 AH Gel bodelsbatteri, 2x 11 kg gasolflaska.

Vi gillar

  1. RymdkÀnslan ombord
  2. Dubbelgolv
  3. Köket
  4. Alde vÀrme som standard
  5. 10 Ă„rs fuktskadegaranti

 

Vi önskar

  1. Att bilen var lÀttare
  2.  

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift