.

Niesmann+Bischoff iSmove 6.9 E

Lika innovativ som trivsam

Niesmann+Bischoff behövde en helintegrerad 3,5 tons modell i sitt program. Dels för att 3,5 ton är en allt viktigare gräns och dels för att locka unga köpare till fabrikatet.

Att bara banta ner Arto skulle vara för fantasilöst, därför kastade man alla gamla föreställningar och började med ett blankt papper när man tog fram iSmove. Tanken bakom designen var att ta fördelarna med en plåtis, men med guldkant.

iSmove finns med två planlösningar: 6,99 meter med enkelsängar och en på 7,29 meter med drottningssäng. Vi beslutade för att ta en titt på den kortare versionen.

 

Av Carla och Kees Witvliet

 

Testbilen är klädd i Eifelgrått, en ljusgrå färg ur Porsches lackserie. Vi möts av en dynamisk front med snygga strålkastare och snyggt rundat tak. I kombination med Carbon Optik (tillval) är det en riktigt tuff design.

Husbilen har bara en entrédörr till bodelen, ingen förardörr. Precis som på en Liner.

Det första man gjort för att minska vikten är att göra iSmove mindre, smalare och framför allt lägre än storasykonet Arto.

Garagegolvet är konstruerat så det inte kräver chassiförlängningar.

Ombord är golvet utan nivåskillnader över hela längden. Det är dubbelgolv bara på några få ställen. Detta för att kunna få till den låga profilen.

Niesmann+Bischoff snålar inte på konstruktionen. Precis som i Arto och Flair är iSmove byggd med sandwichpaneler med aluminium både in- och utvändigt. Frontmask och bakstam i glasfiber gör att ett antal kilo sparas, detsamma gäller för valet av aluminiumkjolar. Och inte att förglömma att man bytt ut det tunga blybatteriet mot ett litiumbatteri.

På den tekniska sidan har den lilla iSmove stora ambitioner. Det märks bland annat på belysningen som bjuder på bra funktioner. När du stiger in välkomnas du av omgivande ljus. Måste du kliva ut på natten tänds en nattlampa som är kopplad till en rörelsesensor. High tech, men lätt att använda.

Fullstora sängar

Sovrummet med de två enkelsängarna är ganska konventionellt inrett med överskåp runtom. Som tillval kan man välja sängbotten med tallriksfjädrar.

Till sänggaveln kan du välja flera olika designalternativ: carbon-look, petrol, olivgrön eller naturgrön som är standard

De svarta läslamporna avger blått ljus, vilket ska ha en lugnande effekt inför natten. Garderoberna har sin plats under båda sängarnas fotändar. 

Bäddmåtten är rejält tilltagna, 73 x 206 respektive 73 x 197 cm.

Bekväm sittgrupp

Man tappar hakan när man stiger in och ser sig om. Ingen annan bil kommer i närheten. Väggarna är klädda i ett mjukt akustisk filtmaterial i ljusgrå nyans, till och med insidan av dörren har man klätt. Det ger en varm känsla och dämpad ljudatmosfär.

Eftersom det inte finns en taksäng fram, bilen är strikt för två, har man valt att placera ett skåp med luckor och en öppen hylla ovanför förar- och passagerarstolen.

I versionen vi tittade på är de handtagslösa överskåpen gjorda i ljus ek.

På Niesmann+Bischoff är man stolta över alla individuella valmöjligheter man erbjuder, vilket naturligtvis också gäller iSmove.

Skåpsluckorna kan också levereras i valnöt eller i vitt i kombination med många olika möbelklädslar.

Sittgruppen känns rymlig tack vare att man placerat sofforna mittemot varandra, det runda pelarbordet är väl tilltaget.

De eleganta, svarta vägglamporna förtjänar en komplimang. I det mörka taket finns snygga ledspots i olika storlekar. 

Trollerikök

Köket intill entrén är en riktig pärla. Spisskyddet i glas kan dras ut över gången, du får då ett praktiskt vinkelkök. Förvisso blockeras sovrummet, men det köper vi utan knot.

Gasspisen har två brännare, rätt tänkt anser vi.

Kylskåp 106 liter med integrerat frysfack och automatiskt energival (AES) är standard.

Testbilen var försedd med en 134 liters kompressorkylbox, tillval. Två förvaringslådor plus överskåpet rymmer alla utensilier. Inte jättegott om utrymme, så man får vara selektiv med vad man tar med sig.

Intill köksbänken står något som ser ut som en bar som ger fri sikt till aktern. Med ett tryck på knappen skjuts ett vitrinskåp upp. Kombinerat med skjutdörren mittemot kan du då stänga till sovrummet.

Den lilla takluckan ovanför köket har på testbilen en fläkt (tillval) vilket är bra när man står och lagar mat. 

Trolleribadrum

Badrummet är antingen dusch eller toalett. Skjuter du undan den högra innerväggen med handfatet skapas en fin och rejäl dusch. Eftersom alla ytor är vattentäta behövs ingen gardin eller annan skiljevägg. Perfekt!

Toaletten är vridbar. Blandaren och duschhandtaget samt duschgolv är svarta. Det ger ett snyggt helhetsintryck – exklusivt.

Badrummet stängs med en stadig grå skjutdörr och intill finns en vägg med klädkrokar.  

Tänkt för två, men kan anpassas för fyra

Vill du att iSmove ska härbärgera fyra personer behöver du ett antal tillvalspaket. Då kan den vänstra sittbänken vridas och ger plats åt två passagerare med säkerhetsbälte och nackstöd. 

Den nya sänkbara sängkonstruktionen är 30 kg lättare än tidigare. Den är snyggt integrerad i taket men bredden på 130 centimeter är inte generös.

Vi tycker

Utan tvekan imponerar Niesmann+Bischoff med sin iSmove. Både vad gäller design, funktion och inte minst kvalitetskänsla.

Hur hög prislappen slutligen blir beror till stor del på alla tillvalsmöjligheterna!  

Vi gillar

  1. Nytänkandet
  2. Alla smarta lösningar
  3. Belysningskonceptet ombord
  4. Designen
  5. Kvalitetskänslan

Vi önskar

  1. Mer skåpsutrymme, särskilt i köket
  2.  

Fakta

Utrustning testbil

Airbags, ABS, ESP, ASR, farthållare, AC, partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservhjul), 16” lättmetallfälgar, Alde vattenburen värme, 2 gaslågor, vridbar Thetford-toa, 12 volts kompressorkyl med 138 liters volym, LED-inomhusbelysning,  1 x 100 AH Lithium hushållsbatteri, 2 gasolflaskor på 11 kg/styck