Meny

.

Förändring av husbilsskatten på gång?

Idag, kl 10:30, hölls en presskonferens hos Kabe i Tenhult. Där förklarade Moderaterna att de ”sätter ner foten” för att ändra beskattningen av husbilar.

 

Av Stefan Janeld

 

Presskonferensen hölls i Kabes lokaler. Medverkande var Edward Riedel, Finansutskottets ordförande, Mats Green Energi- och näringspolitisk talesperson (M) och Mikael Blomqvist, VD för Kabe AB.

Mikael Blomqvist har i flera år arbetat för en förändring av Bonus Malus skatten, som för husbilar alltid bara varit en Malus skatt.

Med siffror har han kunnat visa att husbil är ett av de mest miljövänliga sätten att spendera sin fritid. Det enda mer miljövänliga är cykelsemester eller att stanna hemma. Att då beskatta husbilar så hårt som idag görs är helt enkelt orättvist och kontraproduktivt.

Nu är det dessutom så att det kan bli en tredubbling av skatten inom kort. Om myndigheterna ska tolka lagen bokstavligt. Vilket är deras uppgift. Det är av denna anledning som frågan om husbilsbeskattning åter lyfts.

 

Moderaterna vill se en ändring

Mats Green, som är från Jönköping, har varit med att trycka på. Den höga husbilsskatten har helt enkelt för stora negativa effekter. Dels lokalt i Jönköping där Kabe är en viktig arbetsgivare. Men även miljömässigt eftersom husbilssemester, som sagt, är en av de mest miljövänliga semesterformerna. Om denna semesterform straffskattas bort kommer folk söka sig till andra semesterformer med högre miljöpåverkan. Eller köpa äldre husbilar med högre utsläpp.

Edward Riedel meddelade att Moderaterna nu kommer ta upp frågan med sina samarbetspartier för att få till en ändring av skatten. I väntan på att politikerna kan ta fram en ny lag vädjade han till berörda myndigheter att avvakta och inte genomföra några förändringar.

En mycket tydlig signal om att man kommer arbeta för, och tror på, en förändring. Hoppet lever!

Från vänster: Mats Green, Edward Riedel, Mikael Blomqvist

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift