Meny

.

Frankia Neo MI 7 GDK

Många förknippar Frankia med rymliga husbilar med hög kvalitet och prislapp. Men sedan några år satsar de på mindre fordon. Deras stora nyhet för modellår 2023 är en kompakt modell, på 3,5 ton. Fortfarande en helintegrerad premiumhusbil med dubbelgolv och gott om lastutrymme. Vi har tagit en tur!

 

Text och foto Tore Afdal

Översättning och bearbetning Stefan Janeld

 

Jag är i Bayreuth, Tyskland. En lugn stad vid floden Roter Main, ett par timmars nordlig autobahnkörning från München. Stadens stolthet är kompositören Richard Wagner som bodde här de sista 11 åren av sitt liv. Han fick sitt eget operahus byggt i staden – Bayreuther Festspielhaus.

 

Tyst färd

Det är just utanför det flotta Festspielhaus jag stannar för att ta mina bilder. En park omger byggnaden och blir en perfekt inramnig för mina bilder.

På hitvägen fick jag omedelbart ett positivt intryck av att köra bilen. Den är mycket tyst. Inte ett missljud, något jag sällan upplever, det är alltid något som låter på nya husbilar.

Då detta är en helintegrerad husbil är sikten från förarplatsen avörande för hur god överblick man får. Modellen är byggd på Mercedes Sprinter, det gör att vindrutan inte är särskilt djupt nerdragen. Ändå får jag snabbt känsla för bilens placering, överblicken är god. Jag snirklar runt i tät stadstrafik med en känsla av full kontroll.

Att jag så snabbt vänjer mig vid bilen kan bero på dess kompakta mått, 698 cm kort och endast 224 cm smal.

Jag har tidigare berömt Mercedes automatlåda, men inför detta test kommer jag direkt från en hyrbil med mycket responsiv hybriddrift, i jämförelse känns Sprinterns drivlina trög. Det märks att automatlådan är fyra år gammal och att personbilar haft en snabb produktutveckling under dessa år. Jag vet, jämförelsen är orättvis, men vill ändå nämna detta.

 

Neo seriens födelse

Låt oss spola tillbaka bandet lite och se var Neo placerar sig bland Frankias fem modellserier. I Sverige är det Platin och Titan modellerna som säljer bäst. Ofta över åtta meters längd och med totalvikter över 5 ton.

Men det är nya tider, på kontinenten är det inte stora, tunga, husbilar som växer i popularitet. Mindre husbilar säljer bäst. För att möta denna trend utvecklade Frankia 2019 en lätt modellserie kallad Neo. Jag var på plats när den första Neo modellen visades. En halvintegrerad husbil på Mercedes med totalvikt på 3,5 ton. Redan från början hade Neo genomtänkta lösningar, dubbelgolv och förvånansvärt luftiga interiörer för att vara smalare husbilar. Kärnvärden som den nya helintegrerade Neo är trogen. Till att börja med erbjuds två planlösningar – långbäddar (MI7 GDK) och tvärbädd (MI7 BD).

 

Lite fakta

Fronten är nyutvecklad. Man har vinnlagt sig om att motorn får nog med lufttillförsel, att bodelens värmesystem når ända fram och att den känns, ser ut och fungerar som man förväntar sig på en premiumhusbil. Lyktorna är LED. Framstolarna från Aguti.

Som standard levereras bilen utan förardörr, men man kan få en som tillval. Frankia ger flera argument till varför man ska avstå förardörr. Viktbesparing, bättre isolering, mer stuvutrymme och bättre volymkänsla.

Körklar vikt anges till 3 070 kg. Men då endast en prototyp tillverkats är det klokt att vänta till serieproduktion innan vi kan säga säkert. En del specifikationer kan komma att ändras, det brukar de göra när man går från prototyp till serieproduktion.

Vill du absolut hålla dig till en totalvikt på 3,5 ton kan det vara så att du får avstå en del utrustning.

 

Överraskande volymkänsla

Kvalitetskänslan är omedelbar när jag öppnar bodelsdörren från Hartal och känner dess solida tyngd. Första intrycket när jag kliver ombord är att detta är en förvånansvärt rymlig husbil med fri sikt genom bodelen. Detta är ingen tillfällighet utan ett av producentens mål. Två saker bidrar till känslan: Det kompakta badrummet och frånvaron av höga skåp.

På första generationan av Neo var ett av få klagomål från min sida det lågt placerade och relativt lilla kylskåpet. På denna modell är kylskåpet större, men likväl hindrar det inte sikten genom bodelen.

Om du studerar planskissen ser du att badrummet är smalare än baksätet. Det tillför nyttig golvyta och ökar kockens svängrum. Här kan man faktiskt passera kocken, trots att husbilen är smalare än de flesta.

Interiören går i moderiktiga ljusa färger. Träfanér i ljust trä, textilier i bruna nyanser. Mattvita skåpsluckor och vita detaljer bidrar till ett ljust och inbjudande helhetsintryck. Ibland kan mycket vitt i en inredning ge ett sterilt intryck. Men grå ytor i köket, grå brodsskiva i sittgruppen samt ett grått golv gör att intrycket blir mer jordnära.

Ljussättningen är som man föräntar sig i en premiumhusbil. Mycket ljus på väl valda platser. Långa ljuslister är snyggt integrerade i möblerna. Det diskreta ljuset bidrar till en trevlig stämning. Det höjer intrycket även på en solig dag som denna.

 

Bekvämt sovrum

Taksängen är genomtänkt och en behaglig plats. Hyllor för småsaker, läslampor och bra insynsskydd är viktiga detaljer som bidrar till trivsel.

I sovrummet är det två långbäddar. I huvudänden öppna hyllor, inte djupa skåp. Jag tycker mycket om denna lösning. Det blir luftigare. Ingen risk att slå i huvudet även om man använder en stor kudde när man halvligger och läser.

Under vänster sängs fotända används utrymmet till största del för att hysa toalettstol och handfat när badrummet används som duschkabin. Men det finns även plats för ett utdragbart skåp med hyllor. Under höger säng en garderob som man kommer åt via dörr eller genom att lyfta sängen.

För att ventilera under madrassen används en särskild matta i poröst material.

 

Smartbad

Badrummet är antingen toalett med handfat eller duschkabin. Toaletten står på skenor och man skjuter in den i väggen när det är dags att duscha. Även handfatet kan skjutas ur vägen. Ett ”push-lock” system ser till att de hålls på plats. Enkelt och bra! Med toalett och handfat ur vägen är rummet redo för duschen, alla ytor tål vatten.

Det finns även skåp och spegel. Badrummet är lika på alla Neo modeller. Det är ett mycket väl genomtänkt badrum och en av marknadens mest utrymmeseffektiva lösningar.

 

Dubbelgolv

Man kan ifrågasätta det riktiga i att utrusta en lätt, 3,5 tons, husbil med dubbelgolv. Ett vanligt självbärande golv skulle gjort bilen lättare och lägre. Men Frankia är kompromisslösa och menar att den mer krävande konstruktionen ger uppenbara fördelar som alla deras modeller ska ha. Man kan få Neo med 4,5 tons totalvikt. Då blir det enlare att utnyttja alla utrymmen utan att riskera övervikt.

Så vad är det för fördelar med dubbelglvet?

Det är uppvärmt så vattenttentanken har en frostsäker plats däri. Även annan teknik har sin plats där vilket frigör utrymme i bodelen. Det finns även en del stuvutrymme. Man får lätt plats med en drickaback eller annat.

Den totala mängden stuvutrymmen är imponerande. Inte bara i det stora garaget (1,2 meter högt), utan som sagt finns det även utrymme i dubbelgolvet. Mer än du behöver om du ska hålla dig under 3,5 ton.

Med detta sagt, så betyder det inte att du inte kommer sakna en fullhöjdsgarderob för kläder. Kläder får man ha i överskåpen i sovrummet och under sängen. Det finns inga överskåp i främre delen av bodelen. Kanske är det lite snålt med skåpsutrymme om man är fyra personer?

 

I bildgalleriet kan du bekanta dig närmare med bilen. Klicka för större bilder och bildtexter

Jag tycker

Frankia Neo MI 7 GDK ger en omedelbar kvalitetskänsla. Det gäller allt från käslan när man öppnar dörrar och skåp till hur el och VVS installationerna är utförda. Detta speglas av prislappen, detta är inte en billig husbil. När jag frågar om prislappen himlar man med ögonen. Leveranssituationen är som alla vet minst sagt oförutsägbar. Detsamma gäller priserna. Vem vet vad saker kommer kosta när man får chassin att bygga på. Därför får vi ingen prisindikation förrän till höstens mässor. Gissar jag.

 

Frankia har lyckats få till en öppen bodel i en modell med moderata yttermått. Det är bra gjort. Kompromissen är ett mindre kylskåp och ett kompakt badrum. Men i min mening är badrummet ett äkta smartbad med tillräckligt med plats.

Med denna modell placerar sig Frankia i översta toppen i 3,5 tons klassen!

Fakta

Bilen vi körde var en prototyp. Förändringar kan komma att ske i serieproduktion. Därför anges inte alla tekniska specifikationer så som vi brukar.

Utrustning: Körassistentsystem, MBUX multimedia, uppvärmd framruta, elektrisk jalusi framruta, Aguti stolar, dynamiska bakljus, 7 års fuktskadegaranti, 2 st USB kontakter, 2 st 230V uttag, Truma Combi 6EH luftburen värme.

LED lyktor, uppvärmd framruta. Modern design. Det är lätt att tycka om helintegrerade Neo.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift