Meny

.

Home Car P631

De som vill ha en bekvÀm mobil sommarbostad, kvalitet och funktion men inte vill betala för lyx, har hÀr ett alternativ.

 

Testad av Stefan Janeld och Björn Genberg

 

Home Car P631 rullar pÄ ett Fiat chassi. Precis som 80 procent av Europas husbilar. Men Home-Car fÄr sin bodel att formmÀssigt harmoniera med Fiats kupé bÀttre Àn de flesta tillverkare. De tvÄ takfönstren bidrar till det och lamporna i framkant pÄ bodelen följer Fiats formsprÄk. Man fÄr en kÀnsla av att samma person ritat bÄde hytt och bodel.

Kraften under fÀrd rÀcker mer Àn vÀl men jag har svÄrt att fÄ till smidiga vÀxlingar i lÄg fart. Det blir lite ryckigt. En vanesak förvisso, men hade jag inte vant mig vid Fiats vÀxellÄda vid det hÀr laget? Hur som helst sitter jag helt okej, lite nÀra ratten eftersom min kropp inte passar Fiats ergonomi. SÀtter jag mig bekvÀmt nÄr jag inte kopplingen effektivt. Armstöden Àr skönare Àn Fiat original, men överdragsklÀdsel gör det lite mjukare.

Home-Car köper inte Fiats mest avskalade version av kupén. Tack för det. HÀr finns farthÄllare, airbag pÄ passagerarsidan och en iskall luftkonditionering. Det sistnÀmnda uppskattades extra den hÀr dagen dÄ solen bara öste ner och temperaturen snabbt kom upp över 30 grader i kupén.

Inredningen Àr snygg. En blandning av ljusa och mörka trÀslag lÀttar upp. Alla beslag kÀnns gedigna utom lÄset pÄ dörren till bodelen. Ett mÀsterverk i smÀckighet. En liten svart platsbit löper i ett flera millimeter för stort hÄl. NÀr man trycker ner den för att lÄsa trycks den ner i dörren och försvinner. KÀnns det som. Tur att det finns fler dörrar till bilen. Jösses!

Att bo tvÄ i bilen Àr bekvÀmt. LÄngbÀddarna bak Àr 190 och 200 centimeter lÄnga och 75 centimeter breda. Helt okej! Madrassen Àr tjock. PÄ testbilen saknades dynor. Vi lyckades inte bÀdda dinetten. Eller sÄ Àr bilen bestÀlld utan dynor. Hur som helst gick vi bet.

Bilen Àr praktiskt indelad i en dagdel, fram, och en kvÀllsdel, bak. Toaletten i mitten Àr en stor kommod mitt emot kylen. Det ger bilen en invÀrtes getingmidja som man kan se pÄ tvÄ sÀtt. Antingen gillar man tvÄ avdelningar. Eller sÄ ogillar man att bilens rymd trollas bort och att den upplevs trÀngre Àn den Àr.

Hur man Àn vÀljer att se pÄ saken kommer man behöva komplettera bilen med ett avskiljande draperi mellan dag- och kvÀllsdel. SnÄlt att det inte Àr standard.

KylskÄpet Àr stort, 180 liter. Köket har allt man behöver för att laga mat utom avstÀllningsytor. Varför inte en uppfÀllbar skiva bredvid köket i utrymmet vid dörren. Eller gör avkall pÄ en brÀnnare och frigör lite yta pÄ sÄ vis.

Trivselfaktorn Àr hög pÄ toa. TrÀvÀggar ger ombonad kÀnsla. Utdragbar duschvÀgg Àr att föredra framför draperi men i det hÀr fallet blir det för trÄngt med den lösningen. Gott om smÄ hyllor och ett litet skÄp under handfatet gör det lÀtt att fÄ plats med det som behövs. BÄde dusch och handfat har enhandsblandare.

Bilens dinette Àr trevlig att sitta och umgÄs i. FÄr man soffan för sig sjÀlv Àr mysfaktorn pÄ topp. Det Àr ljust och högt i tak. Home-Car har satsat pÄ takfönster ovan kupén. Bra att inte frestas att belamra utrymmet ovan kupén med stuv. I en husbil kan man aldrig fÄ för stor luftvolym. Hade man velat höja kÀnslan ett snÀpp till kunde man klÀtt in den trista grÄa plasten med tyg eller Alcantara.

Att fÀrdas i dinetten funkar, Àven om sittdynan kunde varit nÄgra centimeter djupare. Dörren in till bodelen Àr försedd med fönster. Det ökar trivseln under fÀrd. Utan det hade man bara haft utsikt Ät vÀnster. Nu ser man Àven ut Ät höger. MÄ vara i begrÀnsad omfattning. FramÄt Àr sikten knappt godkÀnd dÄ stolarna blockerar synfÀltet.

Bak i bilen finns stora stuvutrymmen under sĂ€ngarna. Man kommer Ă„t dem antingen utifrĂ„n eller genom att lyfta sĂ€ngarna. HĂ€r fĂ„r semesterpackningen ledigt rum. Utrymmena under sĂ€ngarna Ă€r förbundna med varandra genom ett utrymme under garderoben. Även tvĂ„ meter lĂ„nga föremĂ„l kan lastas utan problem. Enda man behöver göra sjĂ€lv Ă€r att dela in utrymmet med boxar. Annars far packningen omkring. SĂ€ngarna hĂ„lls uppe av gasdĂ€mpare, föredömligt enkelt och funktionellt. Det Ă€r god klass pĂ„ snickerierna, de flesta avslut Ă€r kantade och snygga. Men hĂ€r och dĂ€r finns en del naket furu och obehandlad plywood.

Jag tycker

Det Àr svÄrt att fÄ ett rejÀlt grepp om Home-Car P631. Man sover bra, Äker bra, snickerierna Àr snygga, bilen Àr vÀl ihopskruvad och missarna fÄ. Men ÀndÄ berörs jag inte av bilen. FÄr ingen bestÄende kÀnsla. Jag trivs nÀr jag Àr i bilen, kan gott tÀnka mig att resa lÄngt i den, men glömmer den sÄ fort den lÀmnat mitt synfÀlt. Jag tror den hade behövt en charmig detalj, nÄgot att Àlska eller hata. Nu Àr den bara kompetent, oantastbar.

Men. De som vill ha en bekvÀm mobil sommarbostad, kvalitet och funktion men inte vill betala för lyx, har hÀr ett alternativ.

Bilen Àr avsedd för tvÄ. Detaljer skvallrar om detta. Blott tvÄ fÄr plats framför teven och pÄ toaletten finns blott tvÄ tandborstglas.

Fakta

InstÀllt

Precis som den svenska fabrikanten Cabby sÄ ingick Home-Car i hollÀndska Tirus Group som stÀllde in betalningarna i höstas. Och precis som Cabby hade man tillrÀckligt god ekonomi för att fortsÀtta sin verksamhet utan Tirus Group. Det Àr Cabby som Àr importör av Home-Car i Sverige och bilen sÀljs som ett billigare alternativ till Cabby.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift