Det har varit på gång en längre tid. Att husbilar med en totalvikt om 4 250 kg ska tillåtas köras av personer med B-körkort. I och med att EU:s körkortsdirektiv ska förnyas råder i princip koncensus om att det är en god idé och att det kommer bli så. Men hur man ska göra förändringen tvistas det om.
Nu har Husvagns- & husbilsbranschens Riksförbund, HRF, lanserat ett förslag som vi på Alltomhusbilen tycker är vettigt.
Texten nedan är en oredigerad version av HRF:s pressrelease. Oredigerad för att vi inte ser någon nytta med att skriva om den så som vi normalt gör med pressreleaser.
Just nu pågår trilogiförhandlingarna inom EU gällande den nya körkortsförordningen. Inom ramen för detta så diskuteras en totalviktshöjning av fordon från 3 500 kg till 4 250 kg. En fråga som är viktig för husvagns- och husbilsbranchen. Utvecklingen av produkten samt de kravskärpningar som EU gjort för hur fordonen får konstrueras har påverkat fordonens vikt. Tekniska krav på bland annat säkerhetssystem har gjort fordonen säkrare men även tyngre. Något som gör att 3 500 kg gränsen i många fall har spelat ut sin roll.
Det finns inom EU:s beslutande organ (Ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen) en samsyn om att tillåten totalvikt behöver höjas men däremot är det en dialog om vilka krav som skall ställas för att få köra 4 250 kg. Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund vill därför göra ett inspel i frågan.
De tre huvudspåren, som vi förstår det, är antingen träning, test eller automatisk uppgradering efter två år. Vi vill här anslå att vi som bransch helt står bakom automatisk uppgradering efter två år. Körkort är i grunden en säkerhetsfråga. Idag har alla möjlighet att på B-körkort köra en bil med en vikt om 3 500 kg samt med ett tillhörande släp om 750 kg, dvs det är redan idag tillåtet med totalvikt 4 250 kg.
I den framtida förordningen så kan man inte köra med 750kg släp om fordonet har en totalvikt om 4 250 kg. Det innebär i praktiken att totalviktshöjningen snarare skapar säkrare fordonsekipage mot idag. Att då kräva test och/eller träning skapar onödig administration, blir kostnadsdrivande och är kontraproduktivt säkerhetsmässigt.
Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund är helt för att skapa säkrare system, men i detta fall anser vi att alternativen med test och träning enbart driver frågan till onödig administration, ökade kostnader och skapar ett inbyggt motstånd för användande i praktiken.
Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund vill därför att våra synpunkter beaktas i den pågående triologiförhandlingen och förordar en automatisk uppgradering efter två år. Om resultatet av förhandlingen inom EU blir att det är upp till medlemsländerna att besluta om krav för test och/eller träning, förordar vi i första hand automatisk uppgradering efter två år och i andra hand endast en uppkörning lika kraven för B96.