Meny

.

Husbilsbrist att vänta

I år har det varit mer eller mindre huggsexa om husbilarna i Europa. Många har fått acceptera väntetider på ett år eller mer för sin fabriksnya pärla. En situation som inte kommer ändras i brådrasket.

 

Av Stefan Janeld

 

Förra våren, innan pandemins omfattning stod klar för alla, låg handlarna lite lågt med order på husbilar att ha i lager. Osäkra på hur fordonsskatten skulle påverka försäljningen.

Att en pandemi skulle ändra förutsättningarna så pass kunde ingen förutse. Hemester, staycation, blev ordet på allas läppar. Intresset för husbilar exploderade i hela Europa.

Fabrikerna hann inte med efterfrågan. Så när de svenska handlarna ville fylla på sina lager fanns inget att få. Husbilsbristen i Sverige har varit skriande.

I år har handlarna inte hållit igen. Beställningarna för modellår 2022 är flera gånger högre än inför 2021. Men de kommer inte få allt de beställt. Husbilsfabrikanterna kan helt enkelt inte möta efterfrågan.

För om pandemin haft en del i att skapa denna rekordhöga efterfrågan så har den också ställt till en hel del oreda. Man kan säga att vad pandemin gav husbilsmarknaden med ena handen tog den tillbaka med den andra.

Under pandemin var det många verksamheter som fick stänga periodvis. Underleverantörer till husbilsproducenterna och även husbilsproducenterna själva. Hög sjukfrånvaro drog ner tempot. Till och med gruvorna som utvinner råmaterialen tappade tempo.

Det tar tid att komma ikapp.

Det största problemet inför nästa säsong är att det är chassibrist. Såväl Fiat som Ford har aviserat att de inte kommer kunna leverera det antal chassin som beställts för 2022.

Några tillverkare har då försökt ersätta Fiat med Citroën för att täcka upp bristen. Men det funkar bara för manuellt växlade bilar eftersom Citroën inte går att få med automat.

Dessutom tillverkas Citroën i samma fabrik som Fiat så det finns begränsningar i produktionskapacitet även hos Citroën.

Mercedes tycks hänga med i efterfrågan än så länge. Premiumklassen är inte lika stor som instegs- och mellanklassen.

Mitt råd till er som går och funderar på att köpa er första husbil eller vill byta ut den befintliga är kort och gott – vänta inte!

Ty om inget oförutsett händer kommer husbilsbrist råda året ut och även nästa år.

Bilden tagen under Tumbos senaste kundhelg, bara dagar innan pandemin slog till med full kraft våren 2020..

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift