Meny

.

Carthago C-Tourer I 143 LE MB

C-Tourer fyller tio Är som modellserie i Är. Under dessa Är har den gÄtt frÄn att vara en mellanklassmodell till fullfjÀdrad premium. Vi har testat den flera gÄnger i olika utföranden. Den har alltid kÀnts vÀlbyggd och kompetent, men inte lyxig. Det gör den nu! Inte bara för att det Àr en stjÀrna i rattnavet.

Av Stefan Janeld

Testbilen stÄr pÄ tredje chassivarianten i modellens historia, det började med Fiat Camper, sedan blev det Fiat/AL-KO och ett rymligare dubbelgolv. Nu kan man Àven köpa den byggd pÄ framhjulsdrivna Mercedes Sprinter med AL-KO chassi. Jag skriver Àven, ty Fiat/AL-KO versionen finns kvar och sÀljs parallellt.

LĂ€ttviktsbygge?

PÄ vÀl valda platser stÄr det Lightweight i stor och tydlig text. Carthago vill markera att man bygger bilar med god lastvikt Àven nÀr de registreras med 3,5 tons totalvikt.

Och det Àr sÀkert sant. Torrvikten anges till 2860 kg och i körklart skick stÄr det i broschyren att bilen vÀger 3 045 kg. Det Àr mycket lÄga siffror med tanke pÄ bilens höga kvalitet, att bygga gediget vÀger.

Men sÄ tillkommer extrautrustning. Och i denna klass vill kunderna ha en hel del lull-lull. Testbilen fÄr, som den Àr utrustad, lasta 250 kg. Det Àr för lite och en uppvÀgning behövs.

I registreringsbeviset kan man lÀsa att man bara fÄr vara förare och tvÄ passagerare ombord. SÄ trots att bilen har fyra bÀltade platser fÄr man bara fÀrdas tre i den.

Garaget Àr stort, dubbelgolvet rymligt och ombord finns tvÄ rymliga garderober och gott om överskÄp. Det Àr ingen brist pÄ stuvutrymmen ombord. Ytterligare en anledning att vÀga upp bilen. Om totalvikten sattes till 4,2 ton skulle bilens fulla potential kunna utnyttjas. Man kan bestÀlla den med hela 4,5 tons totalvikt.

Pondus pÄ vÀgen

Det första jag noterar Ă€r att det Ă€r en hög husbil. TĂ€nkte först kliva in via framdörren, men det Ă€r ett kliv pĂ„ 55 cm sĂ„ jag avstĂ„r. Även bodelens insteg Ă€r i högsta laget, 37 cm upp till första steget Ă€r för mycket. HĂ€r borde man haft en utvĂ€ndig trappa med tvĂ„ steg istĂ€llet för ett.

VÀl pÄ plats i de mycket bekvÀma stolarna frÄn Isringhausen ger jag gas och svÀnger ut pÄ motorvÀgen. Det tar lite tid innan motorn svarar pÄ gaspedalens kommando. Men nÀr den vÀl svarar finns det kraft sÄ det blir över. Accelerationen Àr inte rapp, men obeveklig och helt linjÀr.

Jag sitter lÄngt in i bilen men överblicken Àr god, jag fÄr omedelbart en kÀnsla för bilens placering pÄ vÀgen. Detta Àr Carthagos paradgren, deras integrerade modeller har alltid haft en föredömlig frontdesign med djupt nerdragen framruta som ger bra kontroll.

A-Stolparna ihop med backspeglarna ger en stor död vinkel, en timmerbil kan försvinna, man fÄr ta det nÀtt in i rondeller och korsningar.

Chassiet svÀljer ojÀmnheter utan att det smÀller i bilen. KÀnslan Àr att man kör en bil med pondus. I kurvor och in i rondeller drar man ner farten rejÀlt, chassiet Àr mjukt, rentav gungigt i vissa situationer. Bilen upptrÀder som en betydligt större husbil, att den bara Àr sju meter lÄng Àr svÄrt att tro. Fullvuxen Àr ett ord som beskriver kÀnslan.

PĂ„ motorvĂ€gen Ă€r fĂ€rden stabil och jag kör avslappnat. BĂ€st trivs jag runt 90 km/h – ”husbilslunk”. NĂ€r man nĂ„r 110 km/h Ă€r vindljudet pĂ„tagligt. Men i övrigt Ă€r det inga störande ljud. Carthago har lyckats vĂ€l med att isolera bort motorljudet, vid gaspĂ„drag gör den sig pĂ„mind, men mindre Ă€n jag Ă€r van vid frĂ„n andra bilar med samma drivlina.

Seriöst vÀrmesystem

I premiumhusbilar för halvannan miljon tar man för givet att det ska sitta ett vattenburet vÀrmesystem frÄn Alde. Men för att fullfölja lÀttviktsambitionerna Àr det ett luftburet system frÄn Truma ombord. Det spar ca 40 kg.

Jag har aldrig sett ett sÄ genomtÀnkt luftburet system tidigare. I vilket skrymsle jag Àn tittar ser jag en brun luftslang. Runt sÀngarna, i dubbelgolvet, utmed vÀggarna bakom möblerna. För att vÀrmaren ska orka blÄsa varm luft genom alla slangar utan att det blir lÄgt luftflöde eller för stor avkylning arbetar man med olika slangdimensioner.

Tankarna har sin plats i det uppvÀrmda dubbelgolvet och Àven spillvattentankens tömning Àr frostfritt placerad i dubbelgolvet.

Bilen Àr utan tvekan rustad för fricamping vintertid. Det enda jag skulle önska vore att det fanns en sarg runt madrasserna i sovrummet som hindrar sÀngklÀderna frÄn att blockera den stigande varmluften.

 

Klicka pÄ bilderna för större bild och informativ bildtext

Jag tycker

C-Tourer pÄ Mercedes Àr en imponerande husbil med all lyx och tekniskt raffinemang man kan önska sig i denna prisklass. Faktiskt framstÄr den som prisvÀrd nÀr man synar bodelskonstruktionen och de tekniska installationerna. Inte alla husbilar i prisklassen erbjuder denna kvalitet.

Fick jag önska nÄgot vore det att det var bekvÀmare att kliva ombord och att man styvade upp chassiet lite. Enklaste versionen av luftfjÀdring skulle rÀcka.

Att bilen som den stÄr har sÄ pass lÄg lastvikt Àr inget konstigt, det Àr inte realistiskt med 3,5 tons totalvikt med denna kvalitets- och utrustningsnivÄ. Bilen borde vara registrerad med förhöjd totalvikt frÄn start. Förslagsvis 4,2 ton.

För paret som söker en husbil med lyxkÀnsla men inte vill betala nÀrmare tvÄ miljoner Àr denna ett attraktivt alternativ.

Fakta

Jag gillar

  • Byggkvaliteten
  • VĂ€rmesystemet
  • LĂ„ngfĂ€rdskomforten
  • LĂ€ttkörd pga vĂ€ldesignad förarplats
  • Golv utan nivĂ„skillnader
  • En funktionell hall

 

Jag önskar

  • Trappsteg vid förardörr
  • SlĂ€de i gasolutrymmet
  • LĂ€gre toasits
  •  

Utrustning

ABS, antispinn, ESP, sidvindsassistent, farthĂ„llare, elspeglar, centrallĂ„s inkl bodelsdörr, klimatanlĂ€ggning, GPS, backkamera, MBUX 10,2” multimediasystem, Slimtower kylskĂ„p med frysfack, spis med 3 gasolbrĂ€nnare, Truma Combi 6 kW luftburen gasolvĂ€rmare med elpatron, isolerad spillvattentank, uppvĂ€rmt dubbelgolv

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift