Det är få förunnat att se hur världens bästa husbilar tillverkas. Det råder strikt besöksförbud i Volkner Mobils fabrik. Men vi kan nu, som enda media i världen, ge er en unik inblick i hur långt familjen Volkner går i sin strävan att bygga den optimala husbilen.
Av Stefan Janeld
Mitt första besök hos Volkner Mobil var för 15 år sedan. Då var Gerhard och Stephanie Volkner småbarnsföräldrar till sönerna, Max och Leo. När jag frågade om företagets framtid svarade de att man inte kan förvänta sig att barn ska följa i sina föräldrars fotspår. Mest troligt skulle Volkner Mobil upphöra då Gerhard pensionerade sig.
Men så blev det inte. Idag är Max och Leo 21 respektive 19 år. Två imponerande unga män som jobbar heltid i produktionen. Det står helt klart att Volkner Mobil kommer fortsätta bygga husbilar i minst en generation till.
För att vara redo för framtiden har man investerat i fabrikens maskinpark och i sommar börjar man bygga en helt ny fabrikslokal.
Utbildar för framtiden
När man bygger husbilar på denna nivå måste alla i produktionen vara första klassens hantverkare. Att hitta dessa hantverkare är inte lätt. Särskilt som kraven på precision och finish är betydligt högre hos Volkner Mobil än på någon utbildning eller annat företag.
Av denna anledning har man startat ett praktikantprogram. Två dagar i veckan kommer fem elever från en lokal skola och lär sig hantverket. Gerhard instruerar och är den som godkänner färdigheterna. Kravbilden är hög. Men så är också tålamodet. Gerhard vet precis hur svåra uppgifterna är.
Jag visas lådor med kuber eleverna svetsat. I varje låda ryms 24 kuber och man kan se utvecklingen hos eleverna. Varje kub har 12 svetsar, för att fylla en låda blir det alltså 288 svetsar. Inte många har blivit duktiga nog för att få Gerhards godkännande när en låda är full.

Investerat i maskiner
Volkner har en stabil orderingång. Inte ens under pandemin saktade det in. I alla år byggde man klart en bil och tog sedan tag i nästa. Men för bara några månader sedan lade man om produktionen och bygger nu fyra bilar parallellt. Detta är möjligt för att man investerat i en industrirobot och en stor 3D skrivare. Det har frigjort tid för personalen. Tid som nu används för att bygga fler husbilar.
Vad mera är har det sänkt personalens stressnivå. Många av de jobb roboten nu gör är sådant personalen bävade för att göra eftersom det kräver stor precision och noggrannhet. Gör man fel blir det dyrt.
Roboten används främst till att skära till sandwichsektionerna som används till bodelen, den trimmar kanterna och tar upp öppningar. En annan viktig sak är att den med penna markerar var olika saker ska monteras. Det eliminerar behovet av att hantverkaren mäter in rätt position. Den är redan utritad. En förbättring man ska göra är att pennan ska rita tunnare streck, de streck som ritas idag är ett par millimeter breda. Det är enligt Max Volkner för dålig precision. Det man monterar kan i teorin hamna 2-3 mm fel. Ja, ni förstår. Det är helt otroligt hur de strävar efter det optimala.
Man kan dock inte bara räcka roboten en penna med smalare udd. Man måste tillverka ett verktyg för detta. Det gör man själva. Alla robotens verktyg och tillbehör har Max tillverkat. Antingen i metallverkstaden eller på 3D skrivaren.
När man pratar med Max om bilarna och framtiden ser han stor förbättringspotential. Jag bara ler när jag hör hur denna unga man anser att världens bästa husbilar kan bli bättre. Kanske han döper nästa modell efter sig själv – Volkner Maximal?

Gör allt själva
Det mesta på en husbil från Volkner Mobil är gjort av dem själva. Då menar jag inte bara saker som de flesta husbilsfabriker tillverkar, som möbler och väggar. Nej, här tillverkar man sin egen fanér, gångjärn, beslag, tankar, AC anläggning, värmeväxlare med mera. Allt för att få det optimalt anpassat till det aktuella fordonet.
Mycket av de små sakerna har man börjat skriva ut i 3D skrivaren istället för att tillverka dem i aluminium eller rostfritt. Fördelarna är många. Man spar tid eftersom när skrivaren arbetar kan personalen göra annat. Plastdetaljerna är ofta lättare så man sparar vikt. Kvaliteten har höjts eftersom det blir likadant varje gång. Men det man är gladast för är att personalen slipper de ”tråkiga jobben”. Personalen är helt enkelt gladare.
Den som sköter 3D skrivaren är Max. Hur mycket han lägger på denna blir jag varse då jag ber om att få ta en bild på skrivaren. Men det går inte. Ty den står hemma hos Max.
Max är även den som utvecklat manöversystemet till bilarna – Volkner UX. Han har programmerat det och tagit fram gränssnittet. Volkner Mobil har alltid haft ett intelligent system för att styra tekniken och funktionerna ombord. Men Max såg förbättringspotential, särskilt i manövreringen, och gjorde ett nytt. Inte illa för en ung man som i princip är självlärd när det gäller programmering.

Allt är ett hantverk av högsta klass
Att kalla Volkner Mobil för landsvägarnas lustjakt är att ge alla världens lustjakter en komplimang. Varje liten detalj, oavsett om den syns eller inte, ges samma omsorg. När jag var inne i den stora lackboxen hängde där sånt som ska monteras i bilens inre. Detta är saker som målas främst för att ge dem ett skydd. Men lackeraren stod och mellanslipade för hand för att han inte var riktigt nöjd med finishen. Vem bryr sig om finishen på en sak som ingen någonsin kommer se?
Alla Volkner Mobil målas i fabrikens lackbox. Men man använder även dekaler ibland. Särskilt de gånger man vill piffa upp en husbils exteriör. De dekaler man använder är av en självreparerande typ. Om de får en repa av en gren eller annat försvinner repan när solen värmer dekalen. Dekalerna är dyrare än färg att lacka med. Men det tar mer tid att lackera.
I snickeriet möter jag Tuomi (hoppas jag stavar det korrekt) från Finland. Han mellanslipar vad jag tror är en del av sovrumsinredningen. Snickeriet har en egen lackbox till de möbler som inte kläs med fanér.
All fanér görs i snickeriet. In kommer en stock, ut går lövtunn fanér. I de mest påkostade inredningarna matchar man fanérens ådring mellan över- och underskåp. I princip rullar man ut en trästam i bilen. Luckornas kanter tejpas inte, man viker fanéren runt hörnen. En teknik inte många klarar av. Gör man ett misstag halvvägs får man börja om från början.
Performance och Perfection
Genom åren har Volkner Mobil byggt en mängd olika modeller av husbilar. Med och utan bilgarage. På Mercedes och Volvo chassin. Man har även som enda tillverkare byggt en 4×4 Liner på Mercedes med integrerad förarhytt. Alla andra tillverkare låter det flexa mellan hytt och bodel för att slippa problem med spruckna vindrutor och andra strukturella problem. Men Gerhards konstruktion är så styv att den står emot vridningarna i chassiet när bilen klättrar över stock och sten.
Idag är det två modeller som gäller. Den 10,8 meter långa Perfection med garage för en mini eller likande mellan hjulaxlarna och den 12 meter långa Performance där man kan få garaget anpassat till en mängd olika bilmodeller.
Båda modellerna baseras på Volvo busschassi med motorn bak. Gerhard konstaterar med osviklig logik att bussar byggs för att vara bekväma för människor. Lastbilar byggs för att frakta gods och har inte samma fokus på komfort.
Volkner Mobil var första tillverkare att erbjuda ett bilgarage bak där man inte körde in bilen utan med fjärrkontroll drog in den. Men övergick sedan till att placera garaget mellan hjulaxlarna. En lösning ingen annan erbjuder då den är patenterad. Det är onekligen en häftig lösning. Man lyfter hela husbilen med hydraulik, sänker garagegolvet och sedan skjuts garagolvet ut till sidan av husbilen. Garagegolvet är uppvärmt. Så kvällstid kan man använda det som en uppvärmd altan. Man har byggt garage som inte bara rymmer en personbil utan också ett komplett utomhuskök. Se bildgalleriet sist i artikeln.
Både Performance och Perfection har Volkners Wallout system. Jag vill kalla det en slideout men när jag säger det blir jag alltid korrigerad av Stephanie. Det är en Wallout, helt enkelt för att det är hela vänster vägg som skjuts ut och breddar interiören. Det ställer stora krav på konstruktionens stabilitet att ta upp ett så stort hål i bilen.
I fabriken kan jag se hur man gör öppningen och vad som gör den stabil. Men jag får inte fotografera. Detta är en väl bevarad hemlighet som många husbilstillverkare vill komma åt.
Leo en duktig säljare
Genom åren har Stephanie varit den som tagit hand om kunderna. Medan Gerhard bygger. Eventuellt kan Gerhard vara med på möten när man ska diskutera lösningar som inte gjorts tidigare. Men Stephanie kan bilarna in i minsta detalj och vet att svara på alla frågor.
Hon är min guide under besöket och jag imponeras av hennes detaljkunskap. Varje panel, komponent och träbit vet hon exakt var den ska.
Jag minns från tidigare att de tackat nej till att bygga bilar när kunderna av religiösa och kulturella skäl inte velat göra affärer med en kvinna. Gerhard bygger helt enkelt inte bilar åt de som inte respekterar hans fru.
Nu när de står inför en generationsväxling har Leo på mässan i Düsseldorf tagit emot en del kunder. Det har visat sig att han har fallenhet för detta. Han är lyhörd och kunnig. Kunderna litar på honom. Nog så viktigt för framtiden.
I bildgalleriet visar vi olika Volkner Mobil modeller som visats på Caravan Salon genom åren. Klicka för större bild och bildtext.
Snabbfakta Volkner Mobil
Ligger i Wuppertal, en dryg halvtimme från Düsseldorf
Idag har företaget 32 anställda
Företaget grundades 1976
1997 visade man sin första husbil på caravan salon. En 8,3 meter lång husbil på Mercedes med bilgarage bak.
2006 lanserades Volkner Perfomance med garage mellan hjulaxlarna.
2011 premiärvisar man Performance Wallout på Kistamässan i Stockholm.
Vill du läsa om vårt första besök hos Volkner Mobil? Du hittar artikeln här.
På senaste Caravan Salon gjorde jag en video med Max Volkner som guide i två av bilarna. Se den här.

Familjen Volkner bor på fabriksområdet. I ett hus Gerhard byggt. Jag fotograferade inte huset. Det kändes fel.
Sönerna har flyttat ut, men även deras bostäder finns på området.
Känslan av familjeföretag är stark.