.

Isabella Ventura Air Simplex

Enkelt men inte simpelt

Inför säsongen 2018 lanserar Isabella Ventura ett förtält till husbilar vid namn Simplex. Namnet signalerar ett enklare utförande. Vi testade det på vår husbil under ett par dagars camping vid holländska kusten.

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

Isabella är en dansk förtältsproducent med gott kvalitetsrykte. Ventura är förvisso företagets budgetalternativ men ska hålla samma kvalitet som övriga tält, bara i ett enklare utförande.

Förtält har länge varit husvagnstillbehör. Men på senare år har även husbilister tagit förtältet till sitt hjärta. Det är praktiskt och bekvämt att på ett enkelt vis få extra boyta under lite längre campingsemestrar. De uppblåsbara tälten har varit av stor betydelse i denna utveckling. Snabbt upp, snabbt ner, inte särskilt tungt.

Sätts upp snabbt

Simplex hålls uppe av två halvrunda lufttuber och en lufttub som taknock.  En enkel konstruktion som gör det till en barnlek att resa tältet. Vi har testat många uppblåsbara förtält, men blev ändå förvånade över hur enkelt det var.

Först dras tältslussens dubbla skena genom markisen eller tältskenan. Vid behov använder du dig av den extra adaptern, som ser till att tältet också kan lämnas fristående. Det här är den mest arbetsintensiva delen av att få tältet på plats.

När tältet kopplats fast till husbilen är det dags för pumpen att göra sitt jobb. På utsidan, till vänster, är en ventil placerad på båda tuberna. Med den ena ventilen blåser du upp de båda halvrunda tuberna och taktuben på en gång. Tältet reser sig snabbt och står direkt som det ska.

På framsidan spänner du spännbanden för att stabilisera tältet. Sedan är det bara att spänna fast underkanten och efter det är jobbet klart. I varje hörn kan man använda sig av extra linsträckare om du vill ha extra stadga. De är knallorangea i färgen så risken är minimal att du snubblar nattetid.

Lufttuberna till Advanced Air-systemet har inbyggda ventiler som automatiskt sluts till när tuberna frånkopplas. Fördelen är att tubsystemet kan tömmas stegvis. Tuberna förvaras i ett textilfodral som skyddar mot kondens.

Som helhet är vi mycket nöjda med hur tältet fungerade. Finishen på fogar och dragkedjor, som ska skydda mot väder och vind, är oklanderlig. Kvalitetsintrycket är gott och få tält är lika enkla att montera. 

 

Klicka på bilderna nedan för större bilder och informativa bildtexter

Fakta

Vi gillar

  1. Stabiliteten
    Snabb att montera
    Snygg design

Vi önskar

  1. Löstagbara gardiner
    Smidigare emballage
  2.  

Vill du läsa mer om förtält? Klicka här!