Meny

.

Kabe Imperial i790 LQB

Toppserien frÄn Kabe heter Imperial. Exklusiva, vÀlutrustade och kompetenta bilar med drivlina frÄn Mercedes och tandemchassi frÄn AL-KO. Senast ut i Imperial serien Àr i790 LQB som premiÀrvisades pÄ mÀssorna i höstas. QB betyder queensbed.

Vi synade den först byggda bilen en slaskig och snöig dag i december.

 

Av Stefan Janeld

 

Även om detta Ă€r den minsta modellen i Imperial serien Ă€r den lĂ„ngt ifrĂ„n ett kompakt fordon. Den har en totalvikt pĂ„ 5,5 ton och mĂ€ter 794 cm mellan kofĂ„ngarna. Storleken kombinerat med de tre hjulaxlarna ger en trevlig tyngd och pondus pĂ„ vĂ€gen. Testdagen var slaskig och snöig, vĂ€glaget förrĂ€diskt. Men bakom ratten satt jag bekvĂ€mt och avslappnat med radion pĂ„ och bara njöt av fĂ€rden. SlaskstrĂ€ngarna bekom inte bilen det minsta. Detta Ă€r ett landsvĂ€gslok.

Chassiet Àr Ät det mjukare hÄllet. Det gynnar komforten, inklusive ljudkomforten. Trots all slask frÄn vÀgen som sprutade i hjulhusen hade jag radion pÄ i vanlig samtalston. FrÄn interiören inte ett ljud, inte ens ett gnek frÄn taksÀngen.

Utrustningen i cockpit uppfyller en modern bilists alla förvÀntningar. BÄde sÀkerhets- och komfortmÀssigt. HÀr finns alla Mercedes aktiva sÀkerhetssystem och likasÄ komforthöjande saker som klimatanlÀggning, bra ljudsystem, farthÄllare med mera.

Kabe har valt att ha Mercedes största version av deras MBUX multimediasystem som standard. Det innebÀr en mycket tydlig navigator och backkamera.

 

VĂ€linredda stuvutrymmen

I de flesta husbilar finns överskÄp och garage. MÄnga har Àven dubbelgolv. Men inte alla inreder överskÄpen med hyllor och avdelare för effektivt nyttjande av volymen. VÀldigt fÄ inreder garagen med hyllor, trÄdkorgar och smÄ luckförsedda utrymmen. Men pÄ Imperial Àr garage och överskÄp praktiskt inredda. HÀr kan man enkelt hÄlla ordning pÄ sina prylar och samtidigt utnyttja volymen effektivt.

De tvÄ garderoberna bredvid sÀngarna Àr rymliga. Och en liten öppning lÀngst ner ger en plats att lÀgga ifrÄn sig bok, mobil och lÀsplatta. USB uttag ser till att de kan laddas. Vad jag saknar Àr en galgbetjÀnt, det Àr lÄngt att strÀcka sig för att nÄ in i garderoberna.

De utvĂ€ndiga stuvutrymmena Ă€r relativt fĂ„ och inte sĂ„ stora, utom garaget dĂ„. Dubbelgolvet har heller inga invĂ€ndiga stuvutrymmen. Vilket Ă€r lite ovanligt. Men jag kan tycka att det Ă€r lika bra. Med formsydda mattor i bilen Ă€r de invĂ€ndiga stuvutrymmena inte sĂ€rskilt praktiska för vardagsbruk. Anledningen till att man inte har invĂ€ndiga stuvutrymmen i golvet Ă€r att man till skillnad frĂ„n andra tillverkare inte nöjer sig med att lĂ„ta vĂ€rmen frĂ„n ”kĂ€llaren” vĂ€rma bodelsgolvet, man har dragit in vattenburen golvvĂ€rme i hela bilen.

 

Vinter Àr Kabes favoritÄrstid

Det kÀnns nÀstan överflödigt att prata om Kabes vinteregenskaper. De har byggt en stor del av sin framgÄng pÄ att vara vÀrmestugor pÄ hjul. Numera dessutom med goda vÀgegenskaper vintertid. Som pÄ denna modell dÀr överhÀnget Àr kort och ger framhjulen goda förutsÀttningar att greppa vÀgen.

Pannan ombord Àr Aldes senaste 3030 panna. Man kan fÄ den i + utförande med utökad varmvattenkapacitet om sÄ önskas. DÄ har du varmvatten sÄ lÀnge du har vatten i tanken. Pannan har tvÄ cirkulationspumpar vilket betyder att man kan dela in bilen i tvÄ temperaturzoner. Varmare i vardagsrummet och svalare i sovrummet Àr det naturliga valet.

Bakom alla möbler Àr det luftspalter som lÄter varm luft stiga utmed vÀggarna och sedan sjunka ner mitt i bilen. Tapeten Àr i en vattenavstötande textil som hÄller kondensen borta.

TaksÀngen fram gÄr inte Ànda upp i taket utan lÀmnar en luftspalt. Det Àr viktigt, om madrassen trycker mot taket blir den en del av bilens isolering och det kommer bli fukt i madrassen vilket kommer leda till mögel.

Kjolarna runt bilen Àr i aluminium. Plast blir spröd i kyla. Aluminium klarar kylan utan problem.

Det enda jag inte gillar Àr strÄlkastarna. Att de ger bra med ljus Àr helt klart. Men de infÀllda LED ramperna riskerar att samla snö och slask. Med resultat att man mÄste stanna med jÀmna mellanrum och rensa.

Bilens goda isolering och ventilation Àr inte bara en fördel vintertid. Vill man dra söderöver blir det svalare ombord i en vÀlventilerad och vÀlisolerad husbil.

 

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig mer i detalj med bilen. Klicka för större bild och informativ bildtext.

Jag tycker

Det Àr svÄrt att inte imponeras av Kabe Imperial. Om jag jÀmför med de Kabe jag körde för sisÄdÀr 10 Är sedan och denna Àr det en mÀrkbart högre kvalitet och finish pÄ bilarna. Det Àr inte konstigt att man idag har stora framgÄngar i Tyskland med sina bilar och att marknaden i England ocksÄ vÀxer. Faktiskt Àr Tyskland idag Kabes största marknad för husbilar.

Detta var en förseriebil. Vissa saker jag hade tÀnkt klaga pÄ har redan Àndrats till serieproduktionen. Som att duschen öppnar för klent och att gasolutrymmet saknar slÀde. Detta var faktiskt de enda tvÄ riktiga negativa sakerna med bilen. Att det Àr trÄngt att ta sig runt sÀngen i sovrummet Àr jag van vid. I nÀstan alla husbilar under Ätta meter med queensbed och delat badrum Àr det sÄ hÀr. Ska det undvikas mÄste man trycka fram kök och sittgrupp. Eftersom man bara ska sova hÀr bak Àr det okej att det Àr lite trÄngt, sÄ lÀnge sÀngen Àr bekvÀm. Och det Àr den.

För de som vill leva husbilsliv alla Ärstider och gÀrna Äker pÄ lÄngresor Àr Imperial i790 LQB ett bra val. Bilen har vÀldigt fÄ svaga sidor. Jag lockas att kalla den premiumfunkis eftersom den Àr sÄ praktiskt inredd.

Fakta

PÄ vÄr Youtube kanal kan du se en film om bilen. Klicka hÀr!

Jag gillar

  • Åkkomforten
  • UtrustningsnivĂ„n
  • KvalitetskĂ€nslan
  • Det vĂ€l inredda garaget
  • VĂ€rmesystemet
  • Trappsteg vid förardörren
  • Torkarna som sveper över nĂ€stan hela framrutan

 

Jag önskar

  • Spolning eller uppvĂ€rmning av strĂ„lkastarna för att fĂ„ bort snö och slask
  • Litiumbatteri som standard, det Ă€r Ă€ndĂ„ 2023

Utrustning (urval): ABS, 2 airbags, ESP, antispinn, bromskraftsförstĂ€rkare, elektrisk parkeringsbroms, elhiss försrdörr, centrallĂ„s inkl bodelsdörr, 10” MBUX multimedia med backkamera och navigator, klimatanlĂ€ggning motor, takmonterad AC bodel, adaptiv farthĂ„llare, elhiss, aluminiumfĂ€lgar 16”, elektrisk jalusi framruta, elmarkis, 2 zons Alde vattenburen vĂ€rme inklusive golvvĂ€rme, vĂ€rmevĂ€xlare, kyl med separat frys, spis, ugn, köksflĂ€kt, isolerad och uppvĂ€rmd spillvattentank, eletrisk tömning av spill- och fĂ€rskvattentank, hydrauliska stödben, internetrouter, trĂ„dlösa laddstationer för mobiltelefon.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift