Meny

.

2023 års höjdare, för mig

Jag kan omöjligt summera allt bra som jag sett och som hänt under året. Men det finns några verkliga höjdpunkter. Saker som etsat sig in i minnet på ett positivt vis.

Men först vill jag tacka alla er som besöker vår sida. Ni är en fantastisk publik. Vi får massor av tips och glada tillrop från er. Det gör vårt arbete så mycket roligare. Och ni är många. Vi är idag det största husbilsmagasinet i Sverige med 50 000 till 110 000 läsare per månad.

Ett stort tack även till våra annonsörer som med sina färgglada annonser hjälper till att göra sidan levande.

 

Av Stefan Janeld

 

Vi har under 2023 publicerat 230 artiklar, 16 filmer och sänt ut 41 nyhetsbrev. Att sålla ut det bästa ur detta är inte möjligt. Helt enkelt för att det som varit intressantast för en person är helt ointressant för en annan. Därför är detta en personlig artikel, med det jag minns bäst från det gångna året.

Kabe Novum

Jag har testat en hel del Kabe modeller genom åren. Tunga husbilar, inte sällan närmare eller över åtta meters längd. Bostäder på hjul som bjuder god boendekomfort och långfärdskomfort. Men aldrig har de varit inspirerande eller roliga att köra.

Men så lanserar de Novum serien. En husbil med köregenskaper jag sällan upplever i en husbil. På de slingrande vägarna utanför Tenhult, där jag normalt kör långsammare än de tillåtna 70 km/h, har jag svårt att åka lagligt. Bilen rinner fram på vägen. Komforten är fortfarande hög, det är inte ett hårt avstämt chassi som ger denna väghållning.

Upplevelsen var så trevlig att den inspirerade mig att skriva en artikel om de 10 komfortablaste husbilarna jag testat.

Med Novum började Kabe med ett blankt papper. Målbilden var en 3,5 tons husbil med god lastvikt.

Campingbilsbloggen

Jag har en tid varit nyfiken på de små campingbilarna med popup-tak som tar allt mer plats på mässor och Europas vägnät.

Tillsammans med Tumbo kunde jag stilla min nyfikenhet. De lånade mig en Dreamer CapCoast under sommaren. Jag skrev en blogg om mina upplevelser under namnet ”Stor snubbe i liten bil”.

Detta var ett otroligt roligt projekt att göra. Dels för att jag fick en förståelse för campingbilar. Jag är kort sagt helsåld på biltypen. Men också för att jag inte var ensam i min nyfikenhet och entusiasm. Bloggen lockade över 20 000 läsare med sina sju inlägg. Flera hörde av sig och tackade. En läsare bjöd till och med på en artikel om hur han och hans fru levt med en campingbil sedan 2019.

Som fritidsnöje
I vardagen

Winnebago

Min gode vän Chris Bienert, ansvarig för plåtisarna hos Winnebago, bjöd in mig att besöka Winnebagos fabrik i Forest City, Iowa. Främst för att han ville att jag skulle ge mina synpunkter på deras helektriska plåtis, men jag skulle även få en inblick i produktionen av alla Winnebagos husbilar.

Att fabriken skulle vara stor förväntade jag mig. Men inget kunde förberett mig på vad jag fick se. Fabriken är det mest imponerande jag sett i husbilsbranschen. Och jag har sett de flesta fabrikerna i Europa. Det känns fel att kalla det fabrik, området är som en mindre stad. Eller rättare sagt ett industriområde med en mängd byggnader. Här finns allt som behövs för att förvandla råmaterial till färdiga husbilar. För att inte vara beroende av underleverantörer gör man det mesta själva. Inklusive aluminiumreglar, beslag, tankar, dynor. Saker som europeiska tillverkare köper in från underleverantörer.

Om fabriken var imponerande så var den Ford eTransit baserade plåtisen döpt till eRV2 en minst lika häftig upplevelse. Kanske min bästa husbilsupplevelse någonsin. Inte för att bilen hade elmotor, nej, det var för att bodelen var elekrifierad. Allt drivs av ett 48V batteri på 15 kWh. Mängden energi gjorde att jag kunde bo i bilen som vore jag kopplad till landström i fem dagar utan att ladda bodelsbatteriet. Något liknande finns inte i Europa. Och ingen av de tillverkare jag tagit upp frågan med har något liknande på gång heller. De väntar på att underleverantörer ska presentera elektriska lösningar åt dem.

Winnebagos fabrik var en imponerande upplevelse. Man gör så mycket själva som normalt köps in. En stor fördel med detta är att man kan tillverka reservdelar till i princip varenda Winnebago husbil som någonsin byggts. Alla formar, mallar och ritningar är sparade.
Världens första 100% elektriska husbil. Tänkt att börja serieproduceras i höstas med Ford lyckades inte nå utlovad räckvidd för eTransit. Projektet är därför på paus.

Elmia

Årets Elmia var som vanligt en av årets höjdpunkter. Det är otroligt roligt att få träffa er alla och ha intressanta diskussioner. Jag hoppas att det är fler utställare nästa år. Hymer gruppens fabrikat var tveklöst saknade. Jag vet inte hur många som frågade var de kunde hitta Sunlight, Dethleffs, Laika, Carado, Hymer eller Bürstner

Det roligaste för mig personligen på mässan var att återse Karl Åke och Anne Maries topprenoverade Mercedes 508. Renoveringen gjordes för 30 år sedan och höll så hög nivå att bilen ser precis likadan ut idag. Första gången jag såg den var för 15 år sedan och varje år på Elmia hälsar vi glatt på varandra. I år blev det både en artikel och video om bilen och det är vår i särklass mest sedda video på Youtube.

Karl Åke utanför sin egenhändigt renoverade MB 508.
På Elmia höll vi 5 seminarier om dagen i konferensrum 11. På bilden är det Stig som pratar vintercamping med Håkan och Carina som har bloggen Husbilsresor & Äventyr

Caravan Salon

En större mässa än Elmia är Caravan Salon i Düsseldorf. Det är i särklass det största husbilseventet i Europa varje år. I år såg vi kinesiska husbilar som faktiskt bjöd på en hel del fina lösningar och kändes väl genomtänkta. Jag tror nog att flera europeiska tillverkare fick sig en tankeställare och kommer ta till sig en del av lösningarna.

Man skulle kunnat tro att det skulle vara en hel del elektriska husbilar på mässan. Men icke. Det fanns några, men inga som fick oss att höja på ögonbrynen. Den starkaste trenden var densamma som de senaste åren, marknaden för kompakta husbilar växer snabbt.

Som vanligt var mässans mest imponerande skapelse Volkners senaste husbilar. Eller husbussar snarare. Inget kan mäta sig med dessa extrema husbilar. Och då pratar jag inte om hur lyxiga de är. Det finns gott om lyxiga husbilar. Det som imponerar är hantverket och visionen om att varje detalj ska vara optimalt anpassad vad gäller funktion. Det jag minns mest är att Gerhard och Stephanies äldste son, Max Volkner, nu tagit plats i företaget och följer i sin fars fotsteg. När Max förklarade att det fanns mycket som kunde bli bättre på bilarna kunde jag inte låta bli att le. Han är en perfektionist, precis som sina föräldrar. Han har bland annat skaffat den första robotten i fabriken och utvecklat ett nytt kontrollsystem för bodelen.

Caravan Salon hålls i femton hallar. Det finns även ett stort utomhusområde med serveringar och utställare
Deddle RV, kinesiska husbilar som såg bättre ut än de första kinesiska husbilarna som visades före pandemin. Bra prisnivå och flera intressanta lösningar.

Motorhome & Caravan Show Birmingham

Om Caravan Salon är den största mässan så är den jag ser fram emot mest varje år mässan i Birmingham. Engelska husbilar skiljer sig totalt från alla andra. Och jag gillar deras planlösningar. De är öppnare, känns större. Detta för att de inte har fasta bord och ofta saknar fasta sängar. Om man är intresserad av plåtisar är detta en mässa man bör besöka. Inte minst om man funderar på att själv inreda en plåtis.

Årets upplaga var extra speciell. Jag fick återse Wendy och Stuart som jag tidigare träffat utanför min lokala Willys butik där de stod med sin iH plåtis. Jag hade även lockat dit Chris från Winnebago och hans fru Kim. Vi fick en trevlig dag på mässan med många djupa diskussioner om hur man kan inreda och utrusta plåtisar.

Gjorde även en film där jag tar er med på en tur genom mässan.

Ett glatt gäng som jag umgicks med på mässan i Birmingham. Från vänster: Chris, Stuart, Wendy och Kim. Bilden tagen i en plåtis från iH, samma modell som Stuart och Wendy åker i.

Salon VDL Paris

Parismässan hölls i år i nya lokaler. Ett klart lyft för besökarna att slippa de mörka och slitna lokalerna i Le Bourget. Utställarna var dock inte lika glada, årets mässa var betydligt dyrare att ställa ut på.

Salon VDL bjuder inte lika stor variation som Birmingham eller Düsseldorf. Men det finns ett antal franska tillverkare som inte hittar ut i övriga Europa, det gör det värt att besöka mässan. Mina två favoriter är 3C Cartier/Brisebras och Carriage RV. Båda bygger efter kunds önskemål och har en helt unik stil. Att se de inhemska campingbilarna är också intressant. Att Rapido Gruppens fabrikat StyleVan inte säljs utanför Frankrike är för mig helt ofattbart, deras campingbilar är smått fantastiska.

Gjorde också en film där jag går runt på mässan, en snabbkoll kan man kalla det.

Campingbilar med popup tak står för en tredjedel av franska marknaden. På bilden en Stylevan
3C Cartier/Brisebras är troligen det exklusivaste som byggs i Frankrike. Varje bil byggs efter kunds önskemål.

Malus skatten

Något som inte hände i år var att politikerna tog sitt förnuft till fånga och rättade till orättvisan som Malus skatten innebär för husbilar. Lite konstigt faktiskt eftersom vi nu har en borgerlig regering som ogillar skatter. Och tidigare fick vi veta att Socialdemokraterna ville rätta till misstaget men att miljöpartiet blockerade en ändring. Idag har miljöpartiet ingen makt. Men ändå ändras inte skatten. Fast kanske det är något på gång. Frågan togs upp i en interpellationsdebatt i Riksdagen 17 november. Det var faktiskt lite lustigt att se hur en socialdemokrat står i riskdagen och läxar upp en moderat finansminister för att hon inte sänker en skatt.

En annan sak som kan bidra till att skatten ändras är att husbilsbranschen nu har en egen lobbyorganisation kallad Campingnätverket i Riksdagen. Jag håller tummar och tår!

Gunilla Svantorp (S) ifrågasätter Malus skatten för husbilar.

Vår Youtube kanal

I juli tog vi steget att börja publicera video på Youtube. Det har vi velat göra sedan starten av Alltomhusbilen. Men tiden har inte funnits. Och finns väl egentligen inte nu heller. Men det går inte att skjuta upp saker hur länge som helst.

En ny kamera och mikrofon köptes. Jag som fotat hela mitt liv tänkte att det skulle vara en smal sak att filma. Men oj vad jag bedrog mig.

Själva filmandet var väl inte så svårt. Kameran gör det mesta av jobbet. Även om jag ska erkänna att jag kämpat med hur kameran ska ställas in för ett bra resultat. Men att redigera film är ingen lek. När jag öppnade det professionella programmet Premier Pro från Adobe kokade hjärnan över. Det kändes som att stå vid foten av Mount Everest iklädd badbyxor. Jag gav upp idén att använda ett professionellt redigeringsprogram. Istället använder jag det betydligt enklare iMovie som ingår i alla Macbook. Begränsat, javisst, men så är även jag.

I skrivande stund ligger det 16 filmer på kanalen. Av varierande teknisk kvalitet. Min 16 årige son, Elliott, skrattar hjärtligt åt detaljer i några av dem.

Trots födslovåndorna är jag glad att kanalen är igång. Den växer med cirka 100 prenumeranter per månad. Det är otroligt inspirerande och får mig att fortsätta kämpa med kvaliteten på filmerna. Lyckligtvis är ni en förlåtande publik som inte skriker högljutt när skärpan försvinner eller LED lamporna blinkar i bilden.

Om du inte är prenumerant på vår Youtube kanal hoppas vi att du vill bli det

Enkäter

Till sist vill jag tacka alla som deltagit i våra enkäter. Ni kanske har sett att vi med ojämna mellanrum publicerar en enkät där vi ställer ett antal frågor?

Gensvaret på dessa enkäter är fantastiskt. Ert engagemang är otroligt. På en vecka får vi cirka tusen svar. Ofta tar ni er även tid att använda de frisvarsalternativ som finns. Där ni kan skriva fritt vad ni tycker eller dela med er av tips.

Allt detta använder vi som underlag för artiklar och video. Vi är jätteglada och tacksamma för detta engagemang. Stort TACK till alla som engagerat sig!

Senaste enkäten handlade om era tevevanor i husbilen

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift