Meny

.

Insändare från campingbilist

Jag har med stort intresse kollat på youtubefilmen “Stor snubbe i liten bil”.

Vill här återkoppla med ett moget pars erfarenhet av denna typ av campingfordon.

2019 köpte jag och min fru en campervan av modellen Pössl Campster.

Vi som kör omkring med denna bil har nått den aktningsvärda åldern av 63 och 60 år.

 

Av Janne Bergh

 

Campstern är en Campervan med popup-tak. Vi har som många andra i vår ålder drömt om en vanlig husbil men våra arbetstider gjorde att vi inte tyckte vi kunde utnyttja en sådan i den utsträckningen att det var ekonomiskt försvarbart.

Alternativet var då att titta på något som vi kunde kombinera som vardagsbil och semesterbil. När den tanken började gro hade vi ingen koll på vad som fanns i det konceptet. Men som av en händelse när vi var ute på nätet och kikade så dök Campstern upp och jag sa spontant till min fru – En sådan ska vi ha.

Och så blev det, sedan våren 2019 är vi lyckliga ägare av en Campster.

Vårt huvudsyfte med bilen är att åka ut i Europa till sol och värme och det har blivit flera resor ut ur landet, förutom pandemiåren då vi något ovilligt fick fara runt i Sverige.

 

Billigt alternativ

Som framgår så är vi inga ungdomar och är inte att betraktas som målgrupp för ett sådant här campingfordon. Undertecknad kan väl kalla mig ”Ordinär gubbe i liten bil”. Är väl fortfarande ganska spänstig så jag brukar ligga uppe under popuptaket och min fru ligger därnere. Vi har genom åren gjort en del modifikationer för att bilen ska passa vårt resande (Ikea-bäddfåtölj och IKEA-förvaring).

Vi är inga fricampare och har inte använt ställplatser ännu. Väljer att bo på fina campingar. Känner ingen stress över att betala lite mer för en bra anläggning då bilen i sig är ett billigare alternativ att äga och åka runt i än en husbil. Det billiga ägandet gör också att vi inte har dåligt samvete om vi blir sugna på ett hotellrum för en natt när vi är ute och reser.

Hösten 2022 gjorde vi en långresa på 10 veckor i södra Europa och upplevde inga problem att leva och bo i en så kompakt bil. Så det året bodde vi närmare ca 90 nätter i bilen (Italienresa på försommaren).

 

Mångsidig

De fördelar vi ser beskrivs bra i filmen och jag nickade instämmande många gånger när jag tittade på den.

Här är några positiva saker som vi upplevt under de år vi haft bilen.

 • – Vi behöver bara en bil, kör extremt lite vardagskörning, bl.a. cykelavstånd till jobb.
 •  
 • – Lätt att parkera. Funkar att köra in i de flesta parkeringshus.
 •  
 • – Behöver inte fundera på om vi kommer fram eller inte. Har åkt över riktigt utmanande bergspass i Alperna.
 •  
 • – 130 km/tim som marschfart på Autobahn är också rätt skönt ibland. Sedan att inte bli ”hängande” i högerfilen kan förkorta restiden mycket på de vägarna.
 •  
 • – På vintern tar vi av markisen, flyttar ut det uttagbara köket och sätter in alla medföljande säten och har en liten 7- sitsig buss. Utmärkt att då ta med våra 3 barnbarn med föräldrar på äventyr.
 •  
 • – Bilen har också funkat som lastbil när vi varit på IKEA eller byggvaruhuset. Då har vi plockat ut alla säten och haft gått om utrymme att lasta i. Vi får lasta 775 kg i den och det är vi långt ifrån nära.
 •  
 • – Just nu är den möblerad som en personbil med totalt 5 platser efter en resa ner till Frankrike och Italien med goda vänner. Där smakade vi goda viner och gjorde en hel del inköp som vi enkelt stuvade in i det rejält tilltagna lastutrymmet. Bilen fungerade då som ett transportmedel. Boende blev på hotell och airbnb.
 •  
 • – Även om vi inte är några fricampare är modellen ypperlig för den som gillar det livet.

 

Nackdelarna som vi framför allt upplever är att vi saknar toalett i bilen. Det finns lösningar på det problemet om man skaffar Porta Potti eller liknande.  Vi löser det genom att försöka hitta campingtomter nära WC och dusch. 

Nu har vi rest med den i 5 säsonger och har inte ledsnat ännu, även om vi i ärlighetens namn börjar snegla åt plåtishållet men det kommer svida ordentligt i hjärtat om vi lämnar ifrån oss våra kära Campster.

Kändes kul att återkoppla till er med anledning av er trevliga Youtubefilm.

Vårt instagramkonto: #campster_benkt

Med Vänlig Hälsning

Janne Bergh, Skara

Nöjda ägare
Det är campingplatser som gäller än så länge
kvällsmys
På takterassen
Parkerad som vilken personbil som helst

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift