Meny

.

Lika trevligt som oväntat möte

När jag svänger in mot Willys parkering i Handen fångar en skåpbil min blick. Kan först inte placera den, men så slår det mig. Det är en brittisk plåtis tillverkad av IH. Vad gör den här?

Skickar in sonen att handla medan jag knackar på och får mig en trevlig pratstund med Wendy och Stuart.

 

Av Stefan Janeld

 

IH är ett brittiskt fabrikat jag följt på mässor i 15 år. De har en egen inredningsstil, är duktiga snickare och har ofta mycket trevliga planlösningar. Inte de planlösningar vi vanligtvis hittar i plåtisar hos svenska handlare. Man kan utan överdrift säga att det är ett av mina favoritfabrikat, mycket för att de går en egen väg.

Jag knackar på lite försiktigt, vill inte skrämma dem. Min första fråga är hur de hamnat i Handen. Det är knappast en sevärdhet.

-Vi behövde fylla LPG och hittade en LPG station inte långt härifrån. Svarar Wendy.

– Att vi hamnade här vid stormarknaden är för att fylla på förråden. Och vem kan motstå kanelbullar? Fyller Stuart i med ett leende. 

Nu minns jag att brittiska plåtisar sällan har lösa gasolflaskor, de har en fast tank. Bra för Europaresan men lite trixigare att fylla längs vägen i Sverige där vi inte har LPG på alla mackar.

Stuart och Wendy bor i St Albans strax norr om London. Det är 200 mil från Handen. De tog tunneln till Frankrike, avverkade Frankrike, Belgien, Holland och Tyskland i rask takt. Tog färjan från Putgarden till Rödby och sedan över Öresundsbron till Sverige.

– Bron var lite läskig att köra över. Det blåste ordentligt. Säger Stuart

Vad är målet med resan? Hur länge planerar ni att vara på resande fot?

– Härifrån ska vi ta oss till Finland, åka norrut och in i Sverige igen för att sedan åka in i Norge och börja åka söderut därifrån. Hur långt norrut vi åker har vi inte bestämt ännu. Kanske att vi tar färjan från Vasa över till Umeå. Vi har planerat för 10 veckor. Mestadels i Skandinavien. Frankrike och Tyskland har vi varit en hel del i tidigare.

Jag har svårt att dölja min entusiasm, glad att jag så oväntat fått träffa ett par som faktiskt äger en IH.

Hur kommer det sig att det blev en IH?

– Vi hade en VW T4 med popuptak förut. Men ville ha lite mer utrymme och komfort. Vi fastnade för denna eftersom det är en bil byggd för två. Det finns inget baksäte. Med badrummet bak blir det en trevlig rymd ombord. Säljaren kallade det en ”egoistisk planlösning för par” vilket passar oss. Visserligen måste vi bädda soffan men det är ett litet offer. IH kunde dessutom anpassa interiören lite åt oss, så den blev perfekt för oss. Och man kan välja på massor av fanér och textilier för att få den mer personlig.

Så ni beställde bilen efter era specifikationer. Då fick ni vänta lite innan leverans.

– Det tog 16 månader innan vi fick bilen. Det är en 2022:a.

Har ni åkt husbil i många år?

–  4-5 år. Vi började som sagt med en VW T4 med popup-tak. Tanken var att vi skulle ha en större bil när jag pensionerade mig, men riktigt så blev det inte eftersom vi fick vänta på bilen så pass länge. Säger Wendy.

 Jag säger hejdå till Wendy och Stuart. Önskar dem en trevlig resa och hoppas att jag träffar dem igen. Kanske på mässan i Birmingham i höst.

Om ni vill följa Wendy och Stuarts resa kan ni titta på bloggen Wendy för.

Wendy och Stuart i sin IH, en plåtis med volym. Den saknar fast säng vilket ger möjlighet att inreda med ett stort kök och bekväm bäddsoffa. En bil för två, punkt.
IH N680 CFL/RD baseras på VW Crafter med lång hjulbas. Den är 6,8 meter lång och inredd med en ”front lounge”, vinkelkök och badrum bak. Detta är brittisk premium.
Det är ingen skjutdörr på denna modell. Istället en vanlig bodelsdörr.
Registreringsskylten har de betalat extra för. V2 står för att det är deras andra van, Van 2. HTY ska uttalas Hetty, kort för Henrietta som de döpt bilen till.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift