Meny

.

Kör din Alde värmare på diesel

Rubriken ljuger en aning, du kan inte köra din Alde värmare på diesel. Men du kan med en särskilt anpassad dieselvärmare använda Alde systemets konvektorer och cirkulationspump. KGK har tagit fram en lösning för detta.

 

Av Stefan Janeld

 

Att man via en värmeväxlare kan värma motorn med sin Alde värmare är väl känt. Man kan även ta överskottsvärme från motorn via samma värmeväxlare och under färd skicka värme till bodelens värmesystem. Dock är det sistnämnda sällan att rekommendera eftersom dagens dieselmotorer är så effektiva att de inte producerar särskilt mycket överskottsvärme. Tar man den lilla värme som alstras kan motorn gå för kallt.

Dieseldrivna motorvärmare är inte byggda för kontinuerlig drift. Efter en halvtimme stänger de av sig, då har motorn värmts och jobbet är klart. Men det finns en version av dieselvärmare från Webasto som är byggd för kontinuerlig drift. Thermo Top Evo RV Classic med en effekt på 5kW. Evo RV värmaren är byggd för kontinuerlig drift och anpassar sin effekt steglöst mellan 2,5-5kW efter hur mycket vattnet kyls av på sin väg genom systemet. Om det inte behövs mer värme går den in i standby läge till dess att temperaturen behöver höjas igen.

Dieselförbrukningen för värmaren är 0,22-0,68 l/h. Snittförbrukningen varierar mellan applikationer men brukar ligga runt 0,35 l/h. Elförbrukningen är mellan 1A och 2,75A.

Du kan ha Alde värmaren igång som vanligt, eftersom dieselvärmaren håller glykolen i Alde systemet varm kommer Alde värmaren inte behöva aktivera sin brännare, den kör bara cirkulationspumpen.

Om du vill veta mer och kanske ha detta system i din husbil, kontakta din husbilsverkstad eller KGK som är Webastos distributör i Sverige.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift