Meny

.

Lofoten, Skårungen Camping

Fem minuters körning från Kabelvåg ligger den lilla ön Örsvånger. Här är det flera campingar att välja mellan. Under vår rundtur på Lofoten i hyrd campingbil hade vi siktet ställt på den nya campingen Skårungen. Namnet är norska för en flygfärdig måsunge men används lokalt med annan betydelse. Mer om det i texten.

 

Text och foto Adele Afdal

 

Vi var till en början inställda på att hitta en plats att fricampa på denna dag. Men det visade sig vara ont om sådana möjligheter så nära Kabelvåg och Svolvaer. Som tur var mindes vi tipset vi fått om denna nyöppnade camping, och fick en härlig upplevelse.

 

Skårungen

Tilla Lien Larsen och Christer Larsen flyttade till Lofoten 2018 för att ta ett sabbatsår och ägna sig åt sin hobby, fjällklättring. De insåg fort att ett år inte skulle vara nog, så när de fick chansen att överta ett fritidscenter slog de till.

Sedan början av 2020 har Tilla varit ägare till platsen, som de valde att kalla Skårungen. Namnet är ett lokalt smeknamn för fiskare som åker ut och fiskar torsk för första gången. En svensk motsvarighet till gröngöling. De fick göra det tyngsta arbetet och behövde förtjäna att klättra ett pinnhål i rang på båten nästa säsong.

Tilla och Christer förklarar ivrigt att namnet kom till dem efter deras första vinterfiske i en liten roddbåt. De önskar att alla besökare ska få samma känsla som de själva fick första gången de kom till Lofoten. Ren kärlek till naturen och lokalbefolkningen. De rekommenderar alla att testa att vara en Skårunge i Lofoten.

 

Något för alla

Skårungen erbjuder flera olika möjligheter till övernattning. Förutom campingen har de hotellrum, små stugor, fiskehyddor och ”glamping”.

Fiskehyddorna ligger nere vid havet, med små balkonger hängande över vattenbrynet. Här har man eget kök och man kan bo upp till fem personer.

Ordet ”glamping” är sammansatt av glamour och camping och beskriver en lyxigare form av camping. På Skårungen kan du hyra fullt utrustade tält med dubbelsäng, dunkuddar, golvmattor och vedspis. Ett spännande alternativ för den som önskar ett nära, men komfortabelt, möte med naturen.

Det hundvänliga hotellet har också restaurang och en kiosk med basprodukter för campare. Det finns flera sanitetsanläggningar på området och det gemensamma köket är fritt att använda för de som tältar och andra med minimala matlagningsmöjligheter. Vid vårt besök var faciliteterna inte på plats ännu. Vi hade begränsade sanitetsmöjligheter i vår campingbil, men det löste sig utan problem då vi fick låna badrummet i ett av hotellrummen. Bra service!

 

Upprustat

Campingområdet och byggnaderna vittnar om en väl genomförd upprustning. Fräsch interiör och stora fönster med vacker utsikt. Det är tydligt at ägarna lagt många arbetstimmar på platsen.

Vi uppskattade särskilt receptionen och restaurangen med intressant konst på väggarna och bekväma möbler. Något som förtjänar at nämnas lite extra är badtunnan och bastun längst ut på udden. Går att hyra uppvärmt och klart. Utsikten härifrån är fantastisk: Hav och fjäll på sommaren och, om man har tur, norrsken på vintern.

 

Havs- och fjällnära

Själva campingplatsen ligger precis vid vattnet på Örsvågholmen och bjuder fantastisk utsikt. Det är magnifika fjäll runt omkring och klart Lofotenvatten. Man ska vara medveten om att man är på fel sida om fjällen för att se midnattssolen. Men det unika ljuset finns där oavsett och vi var uppe riktigt sent. Det är lät att glömma tiden en ljus sommarnatt…

 

Ett hav av möjligheter

Skårungen vill vara ett aktivitetscenter. Därför erbjuder de bland annat paketresor, både till fjälltopparna och norrskensjakt med guide på vintern. De hyr ut cyklar, SUP-brädor (stand up padelboard), har en lekplats och en klättervägg på området. Skårungen kan även hjälpa dig at boka fisketur, kajak, motorbåt och safari med RIB-båt. Det är verkligen ett hav av möjligheter att fiska i. Bara att välja det som är mest spännande. Kanske utmana sig lite grann?

badtunnan

Hotellet med reception, restaurant och kiosk. I bakgrunden ser ni de små fiskestugorna vid strandkanten
Uteservering
Restaurangen
Härlig målning av tre Skårungar
Det känns som man kommer väldigt nära naturen på Skårungen camping
Vackert, eller hur!
Artikelförfattaren på taket till den hyrda campingbilen

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift